Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Tu na razie jest klepisko....

Tu na razie jest klepisko....

kasiab 20:55, 21 lut 2026

LIDKA napisał(a)
Nabieramy doświadczenia ogrodniczego, wiedzy i gusta nam się wyrabiają.
Ja lubię np trawy duże ale już ich nie mam na rabatach tylko basenowa trawiasta zostaje.
Mam małe miscanty na kortowej ale też je pożegnam. To chyba taki zachwyt trawami początkujących ogrodników bo szybko dają efekt. A potem przychodzi moment że kwiatków się chce i ich nigdy dość.

Trawy mnie również zachwycają, z tym, że tylko u innych. Mam pięknego miskanta ze wspaniałym kwiatostanem, świetnie się trzyma do wiosny i jest dekoracją przez cały rok. Tego zostawię np, a gracki będę wydawać precz. Dla mnie stały się nudne i niestety "ciężkie".
W zeszłym roku się stało coś złego ze mną i mam hortensje anabelki i te z podwójnymi kwiatkami. Oby tylko takie zostały. Bo jak się jeszcze coś zmieni, to ciekawe, gdzie to posadzę
LIDKA 20:19, 22 lut 2026

Kasia to się stało i że mną. Kupiłam Anabelle Ruby. No i w donicach rosną bo cienia jeszcze u mnie nie ma.
kasiab 12:01, 23 lut 2026

Lidio Ty to masz od zatrzęsienia hortensji... Tobie kilka więcej nie zrobi już różnicy...chyba
Niemniej, jak się na coś fajnego zdecydujesz to się koniecznie pochwal
kasiab 20:26, 28 lut 2026

Dziś kolejny dzień prac. Od środy, powoli robię w ogrodzie. Wysprzątałam cały front(pozbierałam pozostałości po miskantach, obcięłam byliny i seslerie)
Bok przy grabach wycięty i pozbierane suchplce, jeszcze pielenie
Rabata z grujecznikami zrobiona cała. Róże już zaczynają mieć pojedyncze listki.

Dzisiaj wysadziłam ze skarpy róże gartentraume, Heidi Klum i lilac topaz do donicy przed tarasem. Muszę w tym roku zagospodarować skarpę, wcześniej jednak muszę porobić murki oporowe bo ziemia mimo wszystko zjeżdża. Stanie raczej na betonowych przęsłach wkopanych na 2-3 poziomach, żeby wszystko się trzymało

Czekam na poniedziałek i jadę do szkółki zobaczyć czy mają już drzewka przed taras na trawnik.
Na jutro w planie pielenie rabaty z grabami bo tam tylko dziada z babą brakuje
LIDKA 20:34, 28 lut 2026

Dziś trochę podziałam. Też mam zaskakująco dużo zielska zważywszy że śnieg był kilka tyg.

Kasia gdzie ta Twoja skarpa bo całkiem nie kojarzę? Masz jakieś foto?
Agatorek 20:38, 28 lut 2026

O ilości zielska ja się nie będę wypowiadać… może tylko to, że nie powinnam być zdziwiona, skoro w zeszłym sezonie ostatnio pieliłam chyba latem. Po jednym razie każdą rabatę
Agatorek 20:40, 28 lut 2026

kasiab napisał(a)

Pewnie tak. Zdecydowanie nabrałam odwagi, by cokolwiek zmienić. Pamiętam swoje początki, jak z wielką spiną kupowałam i sadziłam rośliny. Dmuchałam i chuchałam... Normalnie jakby od tego miało zależeć moje życie
Więcej pochłanialo to mojej energii i nocek niż zakup samochodu

Znam to
I jeszcze jaka byłam dumna z siebie, jak nakupowałam jakichś drobiazgów na allegro, każda roślina po 1 szt.
ajka 21:55, 28 lut 2026

A ja nadal jestem zachwycona trawami. I mój ogród na pewno pozostanie w dużej części trawiasty Bez miskantów na rabacie przy moim domu nie wyobrażam sobie swojego ogrodu
kasiab 07:22, 01 mar 2026

LIDKA napisał(a)
Dziś trochę podziałam. Też mam zaskakująco dużo zielska zważywszy że śnieg był kilka tyg.

Kasia gdzie ta Twoja skarpa bo całkiem nie kojarzę? Masz jakieś foto?

Ja się zielska spodziewałam... niestety nawet takiego formy, jaki mam.
Skarpa jest z tyłu przy tarasie. Nasz dom jest bardzo wysoko postawiony i działka nie była równa

kasiab 07:24, 01 mar 2026

Agatorek napisał(a)
O ilości zielska ja się nie będę wypowiadać… może tylko to, że nie powinnam być zdziwiona, skoro w zeszłym sezonie ostatnio pieliłam chyba latem. Po jednym razie każdą rabatę

U mnie niestety dwie działki są bez obsługi jakiejkolwiek i mam co mam. Nie nadążam chwastów wyrywać niestety...syzyfowa praca. Na wiosnę rozkładamy do końca siatki cieniujące na ogrodzenie: po pierwsze ze względu na presję chwastów, po drugie ze względu na prywatność i po trzecie: nasz królik przestanie sobie biegać po osiedlu