Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Tu na razie jest klepisko....

Tu na razie jest klepisko....

kasiab 07:25, 01 mar 2026

Agatorek napisał(a)

Znam to
I jeszcze jaka byłam dumna z siebie, jak nakupowałam jakichś drobiazgów na allegro, każda roślina po 1 szt.

Akurat te drobiazgi mnie najbardziej cieszyły... tylko ta presja, jakby wszystko miało już na zawsze być w tym samym miejscu
kasiab 07:28, 01 mar 2026

ajka napisał(a)
A ja nadal jestem zachwycona trawami. I mój ogród na pewno pozostanie w dużej części trawiasty Bez miskantów na rabacie przy moim domu nie wyobrażam sobie swojego ogrodu

Aniu Twój ogród jest różnorodny, mój był minimalistyczny, nieskończony... Przez tyle lat miałam ten sam widok z okna i dodatkowo w zeszłym roku zachorowałam na róże... Stąd potrzeba zmian, tak myślę
Gosialuk 10:02, 01 mar 2026

Kasia i to właśnie jest fajne, że możemy dokonywać tych zmian jak nam się zachce. A po paru latach mamy już niejakie pojęcie o tym jak rośliny u nas rosną i ile pracy trzeba, by te wymyślone zmiany wprowadzić. Każdy według siebie planuje.
A co chcesz dawać na tą skarpę, skoro róże usuwasz?
kasiab 11:58, 01 mar 2026

Gosiu Róże musiałam przenieść bo tam im było średnio, stąd pomysł by były w donicy (tam chciałam róże i tak).
Na skarpę chcę również coś rożano- bylinowego. Póki co wkopać trzeba betonowe przęsła żeby robiły za murki oporowe. Muszę pomyśleć ile poziomów zrobić i dopiero będę dobierać rośliny. Wiadomo, że chciałabym już coś tam sadzić jednak największym wrogiem jest pośpiech
LIDKA 12:53, 01 mar 2026

Kasia ten drewniany chodniczek jest w lewo z tarasu do kotłowni?

Kurde... całkiem nie mam u Ciebie orientacji.
kasiab 13:39, 01 mar 2026

Lidio tak jest! To przejście z tarasu do kotłowni skarpa jest obok tarasu
Gosialuk 16:01, 01 mar 2026

Kasia przemyśl temat czy jednak nie zrobić tam takich jakby betonowych donic, do wysokości tarasu. Będzie to ładnie wyglądało i będziesz miała kwiaty do oglądania z tarasu. W jednym z odcinków u Mai w ogrodzie tak było.
kasiab 17:38, 01 mar 2026

Gosiu nie chce się bawić w zalewanie murków oporowych (prac z betonem mam najzwyczajniej w świecie dość i kręcenia zbrojenia) donica ze styroduru nie da sobie rady z taką ilością ziemii (przed tarasem mam wąska donice a wysoka i wzmocniona od środka i widzę wybrzuszenia.
Z tarasu i tak widać wszystkie rośliny (aktualnie tylko penstemony bo tylko one jeszcze zostały)
Wafel 19:27, 01 mar 2026

Uśmiecham się jak czytam o tym stresie początkującego ogrodnika chyba każdy tak miał na początku a teraz co roku jakieś tetrisy i nawet człowiek się cieszy, że może coś pozmieniać
LIDKA 19:30, 01 mar 2026

kasiab napisał(a)
Gosiu nie chce się bawić w zalewanie murków oporowych (prac z betonem mam najzwyczajniej w świecie dość i kręcenia zbrojenia) donica ze styroduru nie da sobie rady z taką ilością ziemii (przed tarasem mam wąska donice a wysoka i wzmocniona od środka i widzę wybrzuszenia.
Z tarasu i tak widać wszystkie rośliny (aktualnie tylko penstemony bo tylko one jeszcze zostały)

Kasia te gotowe murki na skarpy ma Justynka w rogu działki i one fajne są. Chyba też ekonomiczniej wyjdą niż murowanie donic.