U moich rodziców rosną właśnie w wielkich donicach i takie też planuję u siebie (na taras i obok drzwi wejściowych, oba miejsca będą dość zaciszne).
Mają dwie odmiany, taty jest wysoka (blisko 2 m), ma zielone liście i czerwone kwiaty. A mamy jest niższa (ale i tak spora, bo ma około 1 m), też ma czerwone kwiaty, tylko liście wpadają w bordo.
Będę brała już przygotowane, rodzice przechowują je w nieogrzewanym garażu, później idą prosto do donic .
Też przechowywałam w nieogrzewanym garażu, szybko się namnarzają te kłącza i z czasem trudno je wyjąć z donicy, lepiej nie sadzić w ceramicznych bo ciężko je potem obracać i wytrząsać
Wiosna tuż tuż. Zacieram już ręce na przyszły tydzień.
Plan pracy:
Wycięcie traw, bylin
Cięcie róż (nie zrobiłam tego niestety jesienią)
Przygotowanie miejscówki pod nowe nasadzenia. Zmieniam cały front, który jest najzwyczajniej w świecie nudny (dla mnie) po kilku latach już mi się opatrzył. Zamowiłam kilka róż na dużą rabatę:
Koko loko
Honey Dijon
Novalis
Lavender ice
Nautica
Jacques Cartier
Blue moim
Dodatkowo dokupię cisy na kule w lokalnej szkółce, jak będzie już otwarta
Czekam na wysiew jednorocznych kwiatów i pędzenie dalii.
Reszty prac póki co nie planuje konkretnie - najpierw muszę się wygrzebać z zaległości
U nas na przyszły tydzień cały czas opady Nic nie planuję bo nie wiadomo co będzie. Ta zima nie pozwoliła w ogrodzie pracować... Pierwsza od dawna taka żeby się nic nie dało zrobić. W zasadzie roboczo martwy okres. Koko Loko też mi się podoba
U nas też idzie ocieplenie, ale mam tyle śniegu, że wszystko będzie pływać, bez szans, żeby wejść na rabaty z początkiem marca... No i deszcze zapowiadają.
Wrzuć w sezonie porównanie rabaty frontowej Wszystkie róże idą na front?
Honey Dijon ma ciekawy odcień żółci, nietypowy.
Może nie będzie tak źle Asiu i są się cokolwiek zrobić
Róże mają iść na front, niemniej biorę pod uwagę ich przesadzenie jeśli nie będzie mi leżał ten widok. Niestety spóźniłam się o 2 dni i nie ma makarosy już
Koko Loko chyba podobna? Czasem to denerwujące, że u jednego sprzedawcy nie ma wszystkich odmian. Pewnie są dostępne w innych szkółkach, może później domówisz razem z jakimiś bylinami - wypełniaczami