Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Tu na razie jest klepisko....

Tu na razie jest klepisko....

kasiab 20:33, 03 paź 2025

Wafel napisał(a)
Uprawiałam kanny w donicach przez 3 lata. Kłącza bardzo się rozrastają i donica musi być szeroka i mocna bo potrafią zdeformować plastik. Świetnie wyglądają jej liście, u mnie trochę były poszarpane przez wiatr lepiej im w zacisznym miejscu. Żeby były dorodne warto je już od połowy marca sadzić do donic i pędzić w domu.

Dobre rady zawsze w cenie! Dzięki Asiu mówisz, że warto je podpędzić tak jak dalie dobrze wiedzieć. Zapiszę.sobie tak ku pamięci
Agatorek 20:48, 03 paź 2025

Wafel napisał(a)
Uprawiałam kanny w donicach przez 3 lata. Kłącza bardzo się rozrastają i donica musi być szeroka i mocna bo potrafią zdeformować plastik. Świetnie wyglądają jej liście, u mnie trochę były poszarpane przez wiatr lepiej im w zacisznym miejscu. Żeby były dorodne warto je już od połowy marca sadzić do donic i pędzić w domu.

U moich rodziców rosną właśnie w wielkich donicach i takie też planuję u siebie (na taras i obok drzwi wejściowych, oba miejsca będą dość zaciszne).
Mają dwie odmiany, taty jest wysoka (blisko 2 m), ma zielone liście i czerwone kwiaty. A mamy jest niższa (ale i tak spora, bo ma około 1 m), też ma czerwone kwiaty, tylko liście wpadają w bordo.
Będę brała już przygotowane, rodzice przechowują je w nieogrzewanym garażu, później idą prosto do donic .

I są bardzo dorodne