Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Tu na razie jest klepisko....

Tu na razie jest klepisko....

makadamia 21:04, 20 kwi 2020

Cześć Kasiu, widzę że plany trochę się pozmieniały od 2017 r.

Na razie mam takie uwagi wstępne:
- kup sobie takie "mobilne" palenisko: jak będziesz chciała rozpalić ognisko, to sobie wystawisz na ten placyk, a jak nie - to schowasz;
- taras masz bardzo nasłoneczniony - placyk przydałoby się mieć dla odmiany w cieniu, żeby było gdzie się schować;
- ta studnia jest po prostu w tragicznym miejscu! jak pryszcz na czubku nosa
ona zostanie taka wysoka?
- tak jak teraz planujesz (tu placyk, tu rabata, tu basen), to nie widzę miejsca na jeden większy trawnik - same małe kawałki zostają; teraz to bez znaczenia, ale jak dzieci podrosną, to zmniejszy się zapotrzebowanie na piaskownicę, a zwiększy na duże powierzchnie, na których można grać w różne gry i biegać;
kasiab 21:33, 20 kwi 2020

makadamia napisał(a)
Cześć Kasiu, widzę że plany trochę się pozmieniały od 2017 r.

Na razie mam takie uwagi wstępne:
- kup sobie takie "mobilne" palenisko: jak będziesz chciała rozpalić ognisko, to sobie wystawisz na ten placyk, a jak nie - to schowasz;
- taras masz bardzo nasłoneczniony - placyk przydałoby się mieć dla odmiany w cieniu, żeby było gdzie się schować;
- ta studnia jest po prostu w tragicznym miejscu! jak pryszcz na czubku nosa
ona zostanie taka wysoka?
- tak jak teraz planujesz (tu placyk, tu rabata, tu basen), to nie widzę miejsca na jeden większy trawnik - same małe kawałki zostają; teraz to bez znaczenia, ale jak dzieci podrosną, to zmniejszy się zapotrzebowanie na piaskownicę, a zwiększy na duże powierzchnie, na których można grać w różne gry i biegać;

No wlasnie ta studnia mnie meczy... Juz patrzylam żeby zrobic z boku sciezke... A moze nie bedziemy robic w ogole i nie bedzie takiego pokawalkowanego trawnika? Rece zalamuje... Nie moge.nie zrobic dziewczynom biczego bo potrzebują miec cokolwiek... Zastanawiam sie czy gdyby zrobić wszystkie elementy wkomponowane w rabaty i tylko wzdłuż ogrodzenia? Wtedy pozabieram masz po 4m od środka
kasiab 21:37, 20 kwi 2020

Aaa jeszcze o studni: ja chcialam zrobić taka wyższą rabate bo zeby to wyrownac potrzeba prawie 10 aut ziemi a chcieliśmy zamowic i cale szczescie ze nie wzielismy bo ludzie sprzedają zwykly syf ze szklem gruzem itd. (Na wlasne oczy widzialam przesiana ziemie z obornikiem za 800zl za auto i ilosc wyciagnietych śmieci)

Anda 21:39, 20 kwi 2020

Podoba mi się pomysł na podział stref, dla dzieci i dla wszystkich

A studni nie da się obudować drewnem, zrobić jakby podest np. przy basenie? Nie wiem, jaki basen planujesz, ale może dałoby się ją w ten sposób ukryć.

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
kasiab 21:45, 20 kwi 2020

Anda napisał(a)
Podoba mi się pomysł na podział stref, dla dzieci i dla wszystkich

A studni nie da się obudować drewnem, zrobić jakby podest np. przy basenie? Nie wiem, jaki basen planujesz, ale może dałoby się ją w ten sposób ukryć.

Kurcze obudowanie byloby super! Dzięki! Basen chcialam nie za duzy i M juz mi przebakuje ze najlepiej byloby zrobic drugi poziom tarasu i tam wbudowac basen moj marzyciel. Ja jednak realistycznie podchodzę do tematu i bedzie przez kilka lat wolnostojący.
Anda 21:50, 20 kwi 2020

A nie skusisz się na takiego gotowca wpuszczonego w ziemię? Teraz jeszcze nie masz gotowego ogrodu, więc dobry czas na coś takiego.

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
kasiab 21:52, 20 kwi 2020

Poki co sie nie skusze z wiadomowych względów... I wtedy widzialabys go przy tej studni jako tak jalby spojny element?
Anda 21:58, 20 kwi 2020

kasiab napisał(a)
Poki co sie nie skusze z wiadomowych względów... I wtedy widzialabys go przy tej studni jako tak jalby spojny element?

Tak, przede wszystkim ze względu na studnię. Też jestem realistką Podział jak już pisałam, mi się bardzo podoba, więc dlaczego nie

Skoro wolnostojący to może coś tak obudowanego?

https://img.ohmymag.de/article/pool/diy-pool_50f8804d3fcedadd037d4752a265a692d858c7b2.jpg

kasiab 22:09, 20 kwi 2020

No to moj M zabral głos i stwierdzil ze po co robic schody z przodu jak mozna zrobic z boku i przeciagnac podest do studni i obok miejsce na basen i się smieje ze lezak tam sie zmiesci i nie trzeba będzie brudzic nozek trawą

Anda 22:19, 20 kwi 2020

Super No i fakt faktem, lepiej nóżki bez trawy do basenu wkładać

Tą niebieską kredkę czy flamaster pięknie widać. Planowanie dalsze może odbywać się w tej tonacji

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies