Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Tu na razie jest klepisko....

Tu na razie jest klepisko....

kasiab 22:25, 20 kwi 2020

Ewo to taka kalka tylko przekalkowalam na szybko bo ja to noga jestem z rysowaniem
anuska2507 09:56, 21 kwi 2020

Kasia, nie słuchaj "rad" i nie siej trawy po całości - najpierw będziesz musiała dbać o całość, a później tylko dodatkowa ciężka robota ze zrywaniem. Lepiej posiej po prostu tam gdzie jesteś pewna, że będzie trawnik, ewentualnie później trochę skorygujesz albo dosiejesz.
Anda 10:05, 21 kwi 2020

anuska2507 napisał(a)
Kasia, nie słuchaj "rad" i nie siej trawy po całości - najpierw będziesz musiała dbać o całość, a później tylko dodatkowa ciężka robota ze zrywaniem. Lepiej posiej po prostu tam gdzie jesteś pewna, że będzie trawnik, ewentualnie później trochę skorygujesz albo dosiejesz.

Podpisuję się pod tym wszystkimi czterema kończynami

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
kasiab 10:49, 21 kwi 2020

Chodze od rana i dumam... Zastanawiam sie co jak rozmiescic. Nie wiem jak z tymi rurami zrobić od nawadniania... Generalnie mętlik w głowie mam.

Doszłam do wniosków następujących:

Okraweznikuje placyk przy winorosli z zostawieniem miejsca pod nasadzenia w pleckach i z boku

Wyznaczymy miejsce pod trampoline jednak przy żywopłocie od kompostowników od razu wykopiemy dziure na nią.

Na razie studnie zostawię w świętym spokoju i nie będę robic ścieżki na trawniku to w każdym momencie będziemy mogli zrobić. W miejscach zostawionych na trawnik wysieje poplon i będę miała czas na ewentualne korekty ksztaltu i wielkosci trawnika.
Co sadzicie?
kasiab 11:10, 21 kwi 2020

anuska2507 napisał(a)

Dzieki Dziewczyny.
Tak szczerze takie rady staram się wpuszczać 1 uchem i drugim wypuszczać. Jednak w momencie kiedy nie wiem jak to ugryźć zaczynam rozważać
Dorii 11:14, 21 kwi 2020

Zrywanie darni to straszna robota. Tam gdzie nie posiejesz trawy to możesz osłonić włókniną albo posiać poplon, jak zarośnie chwastami to też łatwo nie będzie.
kasiab 11:26, 21 kwi 2020

Wiem Dorii, wiem... Teraz jestem w miejscu gdzie jest plątanina perzu i trawy musze zrywac całą połać.... Musze ten kawalek ogarnac zostalo mi 10m2 wygrabic kamienie z grubsza wyrownac i wysiac poplon. Wtedy przechodzę na drugą część działki z ryciem
Zakrecona 11:42, 21 kwi 2020

Kasiu nie wiem czy pamiętasz , ale ja tez miałam studnię na środku trawnika

eM przeciągnął rurę i zrobił zbiornik na deszczówkę za garażem, a studnię obciął i zakrył.

Rozumiem, że do Twojej musi być dostęp, ale może można obciąć trochę ten betonowy dren i przykryć tak bardziej elegancko np tak
kasiab 12:11, 21 kwi 2020

Zakrecona napisał(a)
Kasiu nie wiem czy pamiętasz , ale ja tez miałam studnię na środku trawnika

eM przeciągnął rurę i zrobił zbiornik na deszczówkę za garażem, a studnię obciął i zakrył.

Rozumiem, że do Twojej musi być dostęp, ale może można obciąć trochę ten betonowy dren i przykryć tak bardziej elegancko np tak

Nasza to głębinowa która zaopatruje dom w wodę i musi byc gdzie jest bo tutaj mam żyłę wodną srednica betonowego kregu to 1,3m. Tak tak będzie elegancko zakryta właśnie taka klapą i nie będzie sie az tak rzucac w oczy chce wyznaczyć poziomy trawnika i rabat i zobaczyc ile ziemi trzeba dodać.... Sasiad jak robil ogrodzenie to zrobil je tak wysoko ze w niektorych miejscach mamy ponad 20cm do dowiezienia. Mój M tez chcial dosypac bliżej tarasu a im blizej końca dzialki tym mniej. Myślę ze ogródek warzywny będzie niżej poki co. Może kiedys sie go podniesie. Na dzien dzisiejszy nie ma takiej opcji
kasiab 13:46, 21 kwi 2020

Znalazlam takiego pina
https://pin.it/6m8KfEO

Czy nie mozna byloby zrobic czegos takiego u mnie zeby ta studnie schowac?
W sensie zeby ją wciągnąć w ciąg czwgos sensownego niekoniecznie placyku pod wypoczynek.