Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Ochrona przed chorobami i szkodnikami » Cydalima perspectalis - ćma bukszpanowa

Cydalima perspectalis - ćma bukszpanowa

Teska 17:51, 17 mar 2019

Patrzę w tym sklepie...dlaroslin.pl -jest Lepinox , czy ktoś chętny na zakupy na spółkę....???

Może ktoś jest z okolic Szczecina?
Wiolka5_7 17:55, 17 mar 2019

Teska napisał(a)
Patrze w tym sklepie...dlaroslin.pl i nie ma Lapinox Plus

Lepinox Plus a nie Lapinox plus...
Teska 18:09, 17 mar 2019

Wiola, dziękuję, już poprawiłam.

Melduję, że w Szczecinie jest,dopiero dzisiaj dowiedziałam się o ćmie w 2017 roku moje bukszpany nie wyglądały dobrze, ale po paru opryskach grzybiczych doszły do siebie, ale pojawiły się obrzydliwe zielone gąsienice z czarnymi łbami,na wiśni japońskiej która rośnie obok bukszpanów obżarły liście inwazja, wiśnia była oblepiona tymi zielonymi kosmitami pozbierałam je ręcznie do wora,który został podeptany i wyrzuciłam, część liści i gałęzi wycięłam o temacie zapomniałam. W zeszłym roku nie znalazłam nic na bukszpanach - a raczej nie szukałam, opryskałam na grzyba jeden raz w sezonie, ale te same gąsienice pojawiły się na różach dodam z drugiej strony ogrodu - tam rośna też bukszpany posadzone na wiosnę, kupione w centrum ogrodniczym.Nie przyglądałam im się przez całe lato były cały czas soczyście zielone- rosną od północy, drugi szpaler rośnie od wschodu też są zielone, te gdzie było mnóstwo gąsienic i ciągle im coś jest rosną od południa i są najstarsze- mają 11 lat, tnę co roku mocno.

Lepinox Plus - jego zamiennik to Dipel WG 500 G??
Wiolka5_7 18:26, 17 mar 2019

Tak Mazan pisał,że Dipel jako zamiennik
kerii 22:30, 17 mar 2019

A ja mam takie pytanie a propos tych pułapek feromonowych. To czy one, te pułapki nie ściągają tymi feromonami tych ciem z okolicy ?

Pytam dlatego, bo mam na wsi dość duży bukszpan jeden jedyny, odstukać od pukać w tamtym sezonie ćma tam nie dotarła. W ogrodzie bywam weekendowo i nie mogę na co dzień sprawdzać jest czy jej nie ma.

I tak się zastanawiam czy jak założę profilaktycznie tą pułapkę to czy ona mi nie ściągnie ćmy?
basia3 13:02, 18 mar 2019

Krys napisał(a)

W polsce?

tak ale cały kilogram na pół z teściową
m_gocha 21:28, 25 mar 2019

Dajcie znać jak się znów pojawi...
eVka 11:40, 27 mar 2019

Pytanko mam, nie doczytałam etykiety i przetrzymywałam Lepinox Plus zimą w garażu nieogrzewanym. Więc pewnie mógł zmarznąć. Czy będzie jeszcze działać?
martaibartek 09:57, 29 mar 2019

Czy ktoś wie gdzie kupić lepinox lub dipel w mniejszym opakowaniu?
bimki 14:01, 01 kwi 2019

lepinox w mniejszym opakowaniu kupisz w czechach, ale mi się nie udało znalezc sklepu z wysyłką do Polski.

Kup lepiej w Polsce 1kg za 200zł i się z kimś podziel, bo potem moze się okazać że nie będzie i stracisz krzaki.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies