Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Trawnik » Kłopoty - problemy z trawnikiem

Kłopoty - problemy z trawnikiem

xdracox 08:16, 08 cze 2016

ok dobry pomysł, a tak merytorycznie nie masz innego?
kamikaze111 08:26, 08 cze 2016

Nie rozpoznaję cóż to Ci wyrosło, ale chyba niezbyt często kosisz ten "trawnik". Co to takie zapuszczone?
xdracox 08:31, 08 cze 2016

tak z tym jest problem bo uwaga - mam alergie przychodzi chłopak do cięcia co jakiś czas, szacunkowo co 2 tyg, a ostatnio sporo padało i tak porosło
agnieszka_bydg 17:52, 08 cze 2016

Dzień dobry,
moim zmarwieniem jest mój trawnik.. a raczej klepisko. Trawnikiem niestety tego nazwać nie można. Budujemy dom i chcemy powoli zagospodarować przesteń w koło domu, rok temu więc posialiśmy trawe, urosła naweet ładna jak na pierwszy rok, ale miala ''wolne miejsca'', więc w tym roku we wszystkich możliwych miejsach wyrosła chwastnica? To paskutctwo rozsiało sie po całym terenie. Szybciej rośnie i strasznie wyglada. Dodam, że jakieś 3 tyg temu dokupiliśmy dobrą trawę i nie wiem czy po tak krótkim czasie mogę posiać nawóz

na zdjęciach ujawniam mój nieszczęsny ''trawnik''

nie moge wgrać zdjęc..
kamikaze111 08:19, 09 cze 2016

A ja mam problem wyjątkowo zabawny. mam kilka miejsc gdzie trawa nie zeszła., takie puste plamki na trawniku. No o wzruszyłem tam ziemię, posiałem, przysypałem torfem, przygniotłem i podlałem. Po kilku dniach chciałem skosić resztę trawnika... no i jak wjechałem na takie miejsce to wszystko podmuch kosiarki zmiótł do kosza.... no i dupa!
albo muszę załatwić taką kosiarkę bez silnika- nie wiem jak ona się fachowo nazywa, takie noże na kręcące się same kiedy jedzie albo poczekać aż coś zejdzie ale to chyba odpada,
grzegorz_gra... 11:38, 10 cze 2016

Witam,

Proszę o poradę. Jak widać na zdjęciach mam problem z równomiernym wzrostem trawnika. Są miejsca gdzie mogę minimalne podlewać a trawa jest gęsta i zielona, a na większości trawnika ile bym nie podlał to i tak będzie taka jak widać - czyli bardzo słaba.

W tych "słabych" miejscach problemem są też skutecznie dosiewki, one po prostu się nie udają a trawa albo w ogóle nie wzrasta lub wysycha.

Macie pomysł gdzie leży problem?

anitan 11:50, 10 cze 2016

może coś pod spodem niedobrego? albo ziemia słabsza lub zanieczyczona czymś toksycznym?

Gardenarium 16:58, 10 cze 2016

grzegorz_grabarczyk napisał(a)
Witam,

Macie pomysł gdzie leży problem?

Zapewne pod spodem jest gruz lub piach. A jak to się ma do domu i nasłonecznienia, zrób jakieś zdjęcie z oddali. bo nie ma żadnego odniesienia.

Instagram Ogrodowiska
Mazan 17:06, 10 cze 2016

Pawel_zietara

To mączniak prawdziwy zbóż i traw. Prawdopodobnie przywieziony z trawnikiem. Specyfika jego rozwoju dokładnie pokrywa się z metodami pielęgnacji trawników - nawożenie, szczególnie nawozami azotowymi, częste podlewanie, "gromadzenie" resztek czyli siano na trawniku itd. Środki takie, jakie stosują rolnicy w swoich uprawach.

Pozdrawiam
strix 17:17, 10 cze 2016

Mazan napisał(a)
Pawel_zietara

To mączniak prawdziwy zbóż i traw. Prawdopodobnie przywieziony z trawnikiem.

Bardzo odważna teza jak się nie widzi powiększenia pojedyńczych zdziebeł tych traw.
Ze zdjęcia to wygląda na podsuszone po prostu, na wprost bramy chyba więc może 20-30 cm pod ziemią jest gruz np. i trawa ma wiecznie za sucho po prosu. Albo dużo gorsza ziemia tam poszła - jałowa, piaszczysta.

s
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies