Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Trawnik » Kłopoty - problemy z trawnikiem

Kłopoty - problemy z trawnikiem

Gardenarium 17:53, 12 cze 2016

estre napisał(a)
Mamy problem z trawnikiem, a w zasadzie z tym, co wyrosło zamiast niego.
Łany chwastów. Na początku się tym nie przejmowaliśmy bo wychodziły jednoroczne, ale z każdym dniem jest gorzej. Mija prawie miesiąc od posiania trawy Barenbrug Exclusor a zamiast trawnika jest chwaściarnia. Trawy jak na lekarstwo.

Co z tym zrobić? Bo podlewanie tych chwastów dwa razy dziennie nie jest jakąś szczególnie miłą sprawą. Kosić i czekać czy przekopać to, odpryskać (czym?) i siać na nowo?

Moim zdaniem zaprzestanie podlewania spowodowało zamieranie wschodzącej trawy a wy zamiast wyrywać chwasty spowodowaliście, że nasiona nie wzeszły a z chwastami nic nie zrobiliście. Albo przekopać, albo powyrywać (teren jest mały, więc schylić się wziąć koszyk i wyrywać zgrabnie). Potem dosiewka i posypanie ziemią z worków lekko. I podlewać. Bo jak teraz to chwastowisko wyda nasiona to trawnik widzę dopiero we wrześniu.

Bierz się chłopie do roboty, samo się nie zrobi.

Instagram Ogrodowiska
estre 17:57, 12 cze 2016

Podlewamy dwa razy dziennie odkąd trawa została posiana. Wzeszło jej sporo. W niektórych miejscach nie wzeszła. Podlewamy ciągle.
Czyli wyrywać, dosiewac i czekać jak będzie?
Gardenarium 18:02, 12 cze 2016

Najpierw wyrwać chwasty, pokazać jak wygląda po wyrwaniu.

Instagram Ogrodowiska
kamikaze111 08:00, 13 cze 2016

Gardenarium napisał(a)

Kamikaze, tylko że chwastox trio jest na dwuliścienne, a chwastnica jest jednoliścienna.
Trio działa na dwuliścienne wyłącznie.

Tak to prawda. Chwastnicę wydzieram ręcznie codziennie po pół koszyka.
grzegorz_gra... 15:05, 13 cze 2016

Gardenarium napisał(a)

Zapewne pod spodem jest gruz lub piach. A jak to się ma do domu i nasłonecznienia, zrób jakieś zdjęcie z oddali. bo nie ma żadnego odniesienia.

Sytuacja jest następująca. Korzystając z usług tzw. ogrodników nie nawiozłem dobrej ziemi, tylko oczyściłem ziemię z gruzu - więc gruzu jako takiego już nie ma. Nie zmienia to faktu, że ziemia jest słabej jakości, bardzo szybko wysycha i nie trzyma wilgoci. Nie jest to też typowy piach bo jak jest sucho nie sposób wbić szpadla na 10 cm, taka jest zbita.
Ogród jest nasłoneczniony cały dzień, ściana budynku jest od strony południowej.

Błędem było też posianie trawy sportowej, bo nie jestem w stanie zapewnić jej wystarczającej ilości wody. Obecnie nie mogę założyć systemu nawadniania ze względu na niskie ciśnienie wody - chociaż sąsiad się pokusił i jako tako mu działa. Trawę odżywiam hydrocemplexem.

Idąc za twoją radą chcę dosiewać trawę z kostrzewą oraz wiechliną w składzie, ale nie mogę znaleźć takiej, która zawiera więcej niż 10% wiechliny.

Załączam zdjęcia po opadach.

Proszę o radę jakie kroki podjąć aby pomóc jej rosnąć.

estre 19:17, 13 cze 2016

Gardenarium napisał(a)
Najpierw wyrwać chwasty, pokazać jak wygląda po wyrwaniu.

Wyrwany przód i boki domu. Został mi jescze tył. Ale to gdzieś na dwa razy.
Wygląda to tak:

Mam wrażenie, że na żywo wygląda to trochę lepiej
Gardenarium 22:32, 13 cze 2016

Posypać nasionami i ziemią z worków, czyli dosiewka i podlewanie.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 22:33, 13 cze 2016

grzegorz_grabarczyk napisał(a)

Sytuacja jest następująca. Korzystając z usług tzw. ogrodników nie nawiozłem dobrej ziemi, tylko oczyściłem ziemię z gruzu - więc gruzu jako takiego już nie ma. Nie zmienia to faktu, że ziemia jest słabej jakości, bardzo szybko wysycha i nie trzyma wilgoci. Nie jest to też typowy piach bo jak jest sucho nie sposób wbić szpadla na 10 cm, taka jest zbita.
Ogród jest nasłoneczniony cały dzień, ściana budynku jest od strony południowej.

Załączam zdjęcia po opadach.

Proszę o radę jakie kroki podjąć aby pomóc jej rosnąć.

Problem jest w glebie, a ja na to nie mam rady.

Instagram Ogrodowiska
elmagra 07:56, 14 cze 2016

Czym pryska trawę żeby się pozbyć takich małych rumiankow? Innych chwastów nie zauważyłam tylko te nieszczęsne rumianku. Chodzę i codziennie nowe wyrywam.
IzaS 10:29, 15 cze 2016

Posiałam trawnik ponad 2 miesiace temu. Naszczescie maly kawaklek bo trawa nie wyglada atrakcyjnie Mieszanka uniwersalna Graminex. Najpierw ładnie wschodziła, zieloniutka, trochę rzadko ale miałam nadzieje że kilka koszen i sie zagęćśći. Tymczasem przestala rosnąć??? Kilka dni temu potraktowałam trawkę nawozem i w jednym miejscu pojawiła sie zielona plama i trawa na tym kawałku urosła. Reszta nadal nie rośnie? Uprzedazam pytanie o podlewanie -trawa codziennie podlewana.
Dwa tygodnie temu posiałam tą sama mieszanka na dużo wiekszej powierzchi i jak narzazie ładnie i zielono wschodzi.
i zielona plama trawy która drgnęła