Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Trawnik » Kłopoty - problemy z trawnikiem

Kłopoty - problemy z trawnikiem

jason 08:47, 09 sie 2018

Brązowe plamy to moze być też brak azotu, wody, czerwona nitkowatość i inne rzeczy, potrzebne zdjęcie z bliska.

Ewa_g napisał(a)

Wiechlina roczna:
1. Założyć trawnik na nowo.
2. Nauczyć się z nią żyć.
3. Jest jakaś 3 opcja?

Trzecią opcją jest wyrywanie wiechliny rocznej z korzeniami. Systematyczność zaowocuje, za sezon, dwa będzie się pojawiac jedynie. sporadycznie. Oczywiście pod warunkiem, że nie rośnie licznie za płotem lub na rabatach.

eVka 08:59, 09 sie 2018

Waldku piękny trawnik z mojego również jestem bardzo zadowolona, poniżej fotka:

aż do dzisiaj rana, zauważyłam po długim wczorajszym odlewaniu wieczornym 3 ogniska pleśni, typowy biały nalot pleśniowy na małym obszarze. Z wrażenia nie zrobiłam zdjęć. Trawnik został solidnie podlany ale bez przesady, jest susza a tu nagle pleśn. W nocy było bardzo wilgotno, ranek pochmurny ale już teraz jest słońce. Ciekawa jestem czy to zniknie, czy prysnąc Topsinem na grzyba? Nie znosze robić oprysków chemicznych i na samą myśl mi słabo...
ElzbietaFranka 10:52, 09 sie 2018

Piękne trawniczki i czy to taka filozofia aby takie były? Nie.

Wystarczy regularnie nawozic czym kto woli podlewać i kosić.
Zbytnio się nie przejmować jak jakieś tam małe plamki pleśni są. Raz są raz nie ma.

Ja z eM też jesteśmy zadowoleni mam ok 10 arów takiego solidnego trawnika jaskier go trochę lubi, ale trudno popsikam co roku i jest dobrze. Trawnik wśród łąk więc mniszek i inne trawy się rozsiewają, ale to nie powód do załamywania rąk.

Może już wstawiłam fota z 20 lipca

ElzbietaFranka 10:59, 09 sie 2018

Waldek bardzo ladny, ale ty eksperymenty różne przeprowadzasz.bprzeczytalam przy okazji kretów jak się wypowiadałem.
Wątek prowadzić trzeba mieć czas a jak się pracuje to tym bardziej.
eVka 12:56, 09 sie 2018

Próbowałam nawozić kompostem, żeby unikać nawozów ale niestety w przypadku mojego trawnika nic to nie dało. Dopiero po sypnięciu Substralem 100 dniowym trawa mega ruszyła i muszę kosić co 3 dni.
Myślisz, że nie pryskać tych plam pleśni Topsinem? Boję się, że to się rozpanoszy i zniszczy trawnik.
waldek727 13:14, 09 sie 2018

ElzbietaFranka napisał(a)
Waldek bardzo ladny, ale ty eksperymenty różne przeprowadzasz...

Elu. To nie są żadne eksperymenty. Ja też w czasach kiedy stosowałem jeszcze sztuczne nawozy borykałem się z wieloma problemami które dotyczyły wcześniejszych moich trawników. Teraz dopiąłem swego bo 5 lat temu postanowiłem założyć trawnik wzorując się na angielskich zasadach zakładania trawników z siewu. Każdy trawnik jest odbiciem gleby na której został założony. Na żyznej i urodzajnej glebie z dużą zawartością próchnicy trawniki wyglądają jak zielone dywany. Na glebie zbitej, gliniastej lub lekkiej piaszczystej z niewystarczającą ilością składników pokarmowych ciężko jest założyć trawnik z którego można by było być zadowolonym. W Polsce zbyt często jeszcze trawników nie traktuje się jako wizytówki ogrodu, a jedynie uzupełnia się trawą niezagospodarowane miejsca. Gratulując Tobie, Ewie i Renacie pięknych trawników życzyłbym sobie aby w naszych ogrodach powstawało ich coraz więcej.
eVka 13:46, 09 sie 2018

waldek727 napisał(a)

Elu. To nie są żadne eksperymenty. Ja też w czasach kiedy stosowałem jeszcze sztuczne nawozy borykałem się z wieloma problemami które dotyczyły wcześniejszych moich trawników. Teraz dopiąłem swego bo 5 lat temu postanowiłem założyć trawnik wzorując się na angielskich zasadach zakładania trawników z siewu. Każdy trawnik jest odbiciem gleby na której został założony. Na żyznej i urodzajnej glebie z dużą zawartością próchnicy trawniki wyglądają jak zielone dywany. Na glebie zbitej, gliniastej lub lekkiej piaszczystej z niewystarczającą ilością składników pokarmowych ciężko jest założyć trawnik z którego można by było być zadowolonym. W Polsce zbyt często jeszcze trawników nie traktuje się jako wizytówki ogrodu, a jedynie uzupełnia się trawą niezagospodarowane miejsca. Gratulując Tobie, Ewie i Renacie pięknych trawników życzyłbym sobie aby w naszych ogrodach powstawało ich coraz więcej.

Dziękuję
Mój trawnik założony został na mieszance gleby rodzimej, humusu i obrzymiej ilości kompostu (10 ton na 200 m2). Nie miałam wtedy obornika i bardzo żałuję, bo na pewno trawa by jeszcze lepiej rosła.
ElzbietaFranka 16:44, 09 sie 2018

effka napisał(a)

Dziękuję
Mój trawnik założony został na mieszance gleby rodzimej, humusu i obrzymiej ilości kompostu (10 ton na 200 m2). Nie miałam wtedy obornika i bardzo żałuję, bo na pewno trawa by jeszcze lepiej rosła.

Efka nie ma problemu możesz wiosna sypnąć granulowany też daje czadu ze wzrostem.
Dwa lata tak zrobiłam pod brzozami. Brzoza ma płytki system korzeniowy więc podbiera pokarm trawce sypnelam kurzy zmieszany z bydlęcym. Trawka czarna a liście brzóz byly do połowy listopada zielone, przyszedł śnieg i opadły. Kozaki rosły na potęgę.
Więc granulat też dobry.
marcinek03 07:21, 10 sie 2018

Mam trawnik jak pisalem z suszką wewnątrz. Podpowiadano zeby zgrabic suszke, ale trawnik jest mizerny. Ostatni raz nawozilem miesiac temu. I co faktycznie nastepny raz dopiero nawozem jesiennym nawozic pod koniec sierpnia czy w tej chwili jest jeszcze ostatni dzwonek na nawoz letni.?
Gardenarium 08:08, 10 sie 2018

Jeszcze nawóz letni ale w pierwszej kolejności woda w duzych ilościach, skoro suchy trawnik jest.

Instagram Ogrodowiska
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies