Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Trawnik » Kłopoty - problemy z trawnikiem

Kłopoty - problemy z trawnikiem

ren133 08:19, 10 sie 2018

waldek727 napisał(a)

Renatko. Śliczniutki dywanik. Cieszę się razem z Tobą, że utrzymujesz go w nienagannej kondycji. Pozdrawiam.

Wiesz przecież, że to w głównej mierze dzięki Twoim radom Dziękuję i cieszę sie, że jesteś z nami
waldek727 11:38, 10 sie 2018

ren133 napisał(a)

Wiesz przecież, że to w głównej mierze dzięki Twoim radom Dziękuję i cieszę sie, że jesteś z nami

Oj słodziaku, słodziaku. Gdyby nie Twoje łapki, to i moje dobre rady nic by tu nie dały. Piszemy w temacie ,,Kłopoty-problemy z trawnikiem", a tu jak widać u niektórych - problemów brak. To dowód na to, że i w polskich warunkach i przy niesprzyjającej pogodzie też można być właścicielem ,,królewskiego trawnika".
malgol 11:48, 10 sie 2018

Gardenarium napisał(a)
Jeszcze nawóz letni ale w pierwszej kolejności woda w duzych ilościach, skoro suchy trawnik jest.

A ja myślałam,że letni tylko do końca lipca można Czyli teraz jeszcze Yara Mira Complex mogę zastosować a w połowie września jesienny?
waldek727 12:53, 10 sie 2018

malgol napisał(a)

A ja myślałam,że letni tylko do końca lipca można Czyli teraz jeszcze Yara Mira Complex mogę zastosować a w połowie września jesienny?

Yara Vila Pro-complex do trawników.
eVka 13:41, 10 sie 2018

ElzbietaFranka napisał(a)

Efka nie ma problemu możesz wiosna sypnąć granulowany też daje czadu ze wzrostem.
Dwa lata tak zrobiłam pod brzozami. Brzoza ma płytki system korzeniowy więc podbiera pokarm trawce sypnelam kurzy zmieszany z bydlęcym. Trawka czarna a liście brzóz byly do połowy listopada zielone, przyszedł śnieg i opadły. Kozaki rosły na potęgę.
Więc granulat też dobry.

O widzisz, a kiedy można sypnąc granulatem, jesienią?
malgol 14:16, 10 sie 2018

waldek727 napisał(a)

Yara Vila Pro-complex do trawników.

Mam nie bać się tego azotu o tej porze? Bo mój trawnik wygląda niezle, jest zielony, co 4 dni koszony bo rośnie szybko...myślałam żeby sypnąć już jesiennym. Wybacz,że z taką rezerwa podchodzę do tego zasilania
waldek727 23:00, 10 sie 2018

malgol napisał(a)

Mam nie bać się tego azotu o tej porze? Bo mój trawnik wygląda niezle, jest zielony, co 4 dni koszony bo rośnie szybko...myślałam żeby sypnąć już jesiennym. Wybacz,że z taką rezerwa podchodzę do tego zasilania

I bardzo dobrze. Lepiej nawieźć mniej lub wcale niż przeholować.
Malgol.
Widziałem twój trawnik i jest śliczniutki. Na Twoją sugestię nawiezienia trawnika yara mila complex, zaproponowałem Ci ładnie zbilansowany jak na tę porę roku nawóz do trawników yara vila complex NPK 16-16-16. Jeżeli Twój trawnik był nawożony w lipcu to nie ma sensu nawozić go teraz ponownie. Po piętnastym września zastosuj nawóz fosforowo-potasowy PK 10-20. Sprawdź również pH gleby, bo jesienna aura sprzyja zastosowaniu dolomitu.
eVka 09:16, 11 sie 2018

Zakupiłam na tą moje początki pleśni trawnikowej jakis naturalny środek pn. Target Polyversum WP. Znacie, uzywaliscie? Taki opis

Pleśni jako takiej nue ma już ale w jej miejscu trawa jest zżółknięta i wyraźnie i osłabiona.
Ewa_g 14:18, 15 sie 2018

Waldku rozumiem, że to coś ze zdjęcia poniżej to Wiechlina roczna?

Panoszy się strasznie. Jestem załamana jakbym chciała wyrwać to paskudztwo to polowy "trawnika" się pozbędę a i tak jakieś zostaną. Nasiona też pewnie są w glebie i na wiosnę wyjdą.
Jak w przypadku obecności Wiechliny rocznej wygląda zakładanie nowego trawnika? Jak się jej pozbyć (i jej nasion w glebie) przed przygotowaniem gruntu i sianiem nowej trawy?

Pozdrawiam,
Ewa
waldek727 14:52, 15 sie 2018

Ewa_g napisał(a)
Waldku rozumiem, że to coś ze zdjęcia poniżej to Wiechlina roczna?

Panoszy się strasznie. Jestem załamana jakbym chciała wyrwać to paskudztwo to polowy "trawnika" się pozbędę a i tak jakieś zostaną. Nasiona też pewnie są w glebie i na wiosnę wyjdą.
Jak w przypadku obecności Wiechliny rocznej wygląda zakładanie nowego trawnika? Jak się jej pozbyć (i jej nasion w glebie) przed przygotowaniem gruntu i sianiem nowej trawy?

Pozdrawiam,
Ewa

Raczej nie. Wiechlina roczna nie posiada wzdłuż liścia widocznych nerwów. Tworzy rozłogową kępkę o idealnie płaskich liściach w kolorze zielonkawo-cytrynowym. Trawa ta w przeciwieństwie np do chwastnicy widoczna jest na trawniku z dalszej odległości. Jak możesz to zamieść również fotkę tej trawki na trawniku