Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Trawnik » Kłopoty - problemy z trawnikiem

Kłopoty - problemy z trawnikiem

Gardenarium 15:20, 15 lip 2013

Tu gdzie bujna trawa, ziemia jest bardziej zasobna w skłądniki pokarmowe. Czyli tutaj pewnie ma więcej nawozu.

Trochę potrawa zanim trawnik się wyrówna. Nie używaj nawozu do trawników z mchem, jak nie ma mchu. Młodej trawie może to zaszkodzić.

Teraz to lej wodę i obserwuj co się będzie działo w gorszych miejscach.

Instagram Ogrodowiska
zakol13 18:13, 15 lip 2013

Może ma ktoś z Was jakiś myk na pozbycie się z trawnika Wiechliny Rocznej (Poa Annua) ?? Rozpanoszyła się strasznie, i trawnik traci bardzo na wyglądzie (jasno zielone źdźbła, już dzień po koszeniu zaczyna kwitnąć). W tym sezonie ma u mnie doskonałe warunki bo po zimie miałem dużo pustych placków bez trawy, do tego lubi azot i wilgość, a u mnie wciąż leje i jest mokro cały czas, a do tego sypie saletrą trawnik w tym roku. Masakra

Oczywiście oprócz metody 'motyka i dużo czasu'
magdalena_ma... 18:55, 15 lip 2013

Gardenarium napisał(a)
Tu gdzie bujna trawa, ziemia jest bardziej zasobna w skłądniki pokarmowe. Czyli tutaj pewnie ma więcej nawozu.

Trochę potrawa zanim trawnik się wyrówna. Nie używaj nawozu do trawników z mchem, jak nie ma mchu. Młodej trawie może to zaszkodzić.

Teraz to lej wodę i obserwuj co się będzie działo w gorszych miejscach.

Ja jestem skłonna powiedzieć że te plamy to "przewożenie" bo najpierw były małe i kilka, a później zaczęły się rozrastać tak jak widać na zdjęciach.

I nic z tym nie robić? tylko czekać?
Sebek 20:24, 15 lip 2013

Czekaj - po jakimś czasie znikną te plamy.
Seal 20:47, 17 lip 2013

Chciałem zapytać ile sypiecie nawozu Yara mila complex na 100 m2 bo ja mam ok 50 m2 i albo siewnik do dupy bo w niektorych miejscach piekna zielona trawka albo cos z ziemia nie tak. Do kiedy go jeszcze mozna sypać??

Czy coś się sypie przed zima jesli tak to w jakim miesiacu
Sebek 22:40, 17 lip 2013

Na broszurze pisze, że dawka to 2-4 kg na 100 metrów kwadratowych.
piwnyludzik 22:54, 24 lip 2013

Witam. Mam problem z którym nie jestem w stanie sobie poradzić. Dwa miesiące temu posiałem trawę.. Nasiona kupiłem w dawnej centrali nasiennej w Olsztynie. Podłoże pod trawnik wykonałem z ziemi zebranej z pola uprawnego. Leżała u mnie na działce przez kilka miesięcy. W tym roku rozrzuciłem ją na grubość ok. 5-10 cm, a następnie wysiałem nasiona. Trawa kiełkowała bardzo wolno, ponad 1 miesiąc.. Teraz ma około 2 miesiące. Od jej pojawienie ciągle walczę z chwastami, a teraz to już makabra... Nie wiem co zrobić.. Mam już nawet ochotę zrandapować wszystko i zacząć wszystko od nowa na jesieni albo już na wiosnę. Aktualnie w trawie wyrastają pęki czegoś co mocno rozkłada się na boki i tworzy jakby koszyki i zagłusza trawę. Wygląda to jak większa, mocniejsza i grubsza trawa...Na chwile obecna próbuje usunąć to ręcznie ale zostają puste miejsca w trawie, takie dziury. W załączeniu przesyłam kilka fotek i proszę o pomoc...

kuny07 11:59, 25 lip 2013

Witam,
piwnyludziku niestety to co wyrosło na Twojej działce to tzw. trawica. Proponuję zakupić parę piwek poszukać w sklepie takiego kolca/noża do podważania chwastów i niestety wyrwać je ręcznie. Ja używam wyrywacza do chwastów firmy Fiskars. O innej metodzie nie słyszałem a też szukałem jak się tego dziadostwa pozbyć. Ważne tez jest, żeby nie dopuścić do wysiania się nasionek bo wtedy to chyba rzeczywiście tylko Roundap.
Kiedyś ktoś poradził na forum żeby pokropić ten chwast octem, owszem pomaga ale trawy wokół nie uświadczysz.
Pozdawiam
Micola 20:13, 25 lip 2013

Witam.

Zwracam się o pomoc może wiecie co mogę zrobić w obecnie zaistniałej sytuacji...
A zatem trawnik około tygodnia temu został nawieziony nawozem substral 100dniowym, rozsiewanie nawozu było ręczne, ale naprawdę skrupulatne i dokładne.
Dawka nawozu o 1kg mniejsza niż zalecana..
Po nawożeniu trawnik wygląda tak:

Dodam tylko że drzewa leżą na trawniku od kilku godzin więc nie mają wpływu na jego wygląd.

Plamy widoczne są mocniej na miejscu najbardziej nasłonecznionym. Trawnik jest dokładnie podlewany ponieważ jest zamontowany system nawadniający..

NIe wiem co robić a jest to nie lada problem...

Gardenarium 08:48, 26 lip 2013

To nie jest żaden problem, po prostu nawóz jest nierównomiernie rozprowadzony. albo nierównomiernie rozpuszczony.

Nie stosuj nawozu takiego jaki zastosowałaś jeśli chcesz mieć idealny trawnik. Stosuj nawozy do trawników zwykłe co 3 tygodnie, wieloskładnikowe, podlewaj obficie po podlaniu.

Teraz to możesz jeszcze raz podlać obficie najpierw, bo może nawóz się nie rozpuścił, jak nie pomoże to podsypać te żółte miejsca np Florovitem do trawników i podlej, no chyba że to żółte wynika z przenawożenia, to ostrożnie i nie nawoź.

Pomyśl jak nawożenie zrobiłaś i czy może być przenawożony.

Moim zdaniem jest zagłodzony tu gdzie żółte placki.

Instagram Ogrodowiska
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies