Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Trawnik » Kłopoty - problemy z trawnikiem

Kłopoty - problemy z trawnikiem

Milka 12:48, 26 lip 2013

Debra napisał(a)

O Irenko,Ty też! Co za bieda z tym cholerstwem. W maju byłam pewna, że nie ma po niej sladu, tylko zeszłoroczne suche korzonki gdzieniegdzie. A tu teraz po suszy taki bal. Wyrywam, ale dziury się robia okropne.
Ja chemii nie zastosuję, będe szukac dalej metody na chwastnicę. Kiedys na innym forum była rada by wymrozic, chyba ciekłym azotem Podobno skutkowało.

no te dziury najgorsze!! wyrywam, najwyżej potem trawę dosieję, ale skąd to świństwo się wzięło, nie wiem, wysiewa się błyskawicznie! i wstrętne, nie polubię, za nic!
Debra 12:49, 26 lip 2013

psulek napisał(a)

Na rabatach mam, bo wyrywałem chwasty przy podmurówce i robiłem kanty. Wzruszyłem ziemię i wylazły nowe nasiona. Ani sztuki na samym trawniki, chociaż pewnie kiedyś się pojawi. Takie ilośći wyrywam ręcznie, bo nie ma sensu pryskać.

No właśnie - kanty! U mnie pojawiła sie przede wszystkim wzdłuż kantów. Podobno najszybciej rozmnaża się właśnie w miekkiej spulchnionej ziemi.
Milka 12:50, 26 lip 2013

Debra napisał(a)

A mógłbyś wkleić zdjęcie wyrywacza?
palców nie czuję od wyrywania chwastnicy ))))

Jesli jest dobry, warto kupic, chyba, bo ja nadal uważam, że tylko ręcznie mozna z nia walczyc.

Czasem w desperacji myślę o chemii, ale chyba się nie zdecyduję.

dobre jest też narzędzie Gardenii do chwastów, taki szpikulec, ja lece tym, bo najmniejsze dziury i zniszczenia
Micola 12:59, 26 lip 2013

Gardenarium napisał(a)
To nie jest żaden problem, po prostu nawóz jest nierównomiernie rozprowadzony. albo nierównomiernie rozpuszczony.

Nie stosuj nawozu takiego jaki zastosowałaś jeśli chcesz mieć idealny trawnik. Stosuj nawozy do trawników zwykłe co 3 tygodnie, wieloskładnikowe, podlewaj obficie po podlaniu.

Teraz to możesz jeszcze raz podlać obficie najpierw, bo może nawóz się nie rozpuścił, jak nie pomoże to podsypać te żółte miejsca np Florovitem do trawników i podlej, no chyba że to żółte wynika z przenawożenia, to ostrożnie i nie nawoź.

Pomyśl jak nawożenie zrobiłaś i czy może być przenawożony.

Moim zdaniem jest zagłodzony tu gdzie żółte placki.

Dziękuję tak zrobię.

Pozdrawiam serdecznie
Gardenarium 18:05, 26 lip 2013

Do chwastów w trawniku jest takie narzędzie w naszym ogrodowiskowym sklepie

http://sklep.ogrodowisko.pl/produkty/przyrzad-do-usuwania-chwastow-w-trawniku-joseph-bentley

Instagram Ogrodowiska
Debra 18:59, 26 lip 2013

Gardenarium napisał(a)
Do chwastów w trawniku jest takie narzędzie w naszym ogrodowiskowym sklepie

http://sklep.ogrodowisko.pl/produkty/przyrzad-do-usuwania-chwastow-w-trawniku-joseph-bentley

Ładne to narzędzie. Ma taką samą rączkę jak Bentleyek
Tylko czy chwastnicę to cudo też wyłapie?

Myślę, że tak. W sumie każde widełki, byleby były solidne wystarczą.
Sprawdzam ))
Gardenarium 19:17, 26 lip 2013

To jest Bentley Joseph Bentley.

Instagram Ogrodowiska
Debra 19:22, 26 lip 2013

Gardenarium napisał(a)
To jest Bentley Joseph Bentley.

Wiem, wiem, już sprawdziłam. Śliczne narzędzie.
Takie narzędzia to są na kilka pokoleń. Mam na razie tylko te do przycinania kantów, ale to do chwastów też kupię.
Wtedy na pewno polubię wyrywanie nawet chwastnicy ))))
zakol13 15:27, 29 lip 2013

Macie jakiś pomysł co robić z trawnikiem bo intensywnej gierce w badmintona? Wyraźnie widać dwie strefy wytartej i przygniecionej trawy Po grze staram się lekko trawnik pograbić, a potem bardzo obficie podlewam te miejsca, co chyba lekko pomaga. Ale czy mogę zrobić coś jeszcze?
Anabell 19:03, 29 lip 2013

Myślałam , że tylko ja mam problem z chwastnicą. założyłam nowy trawnik z domieszką ziemi gliniastej, rodzima ziemia była bez chwastów ale lekka, to wymieszana z cięższą i teraz problem.

Wyrywam krótką łopatką do perzu i chwastów po każdym koszeniu, wydaje się że zwalczyłam, a następna wychodzi. Trawnik w dziurach, dosiewam nowe gołe placki i nie wiem dokąd tak wytrzymam.

Łopatkę polecam bez niej nie mogę obyć się w ogrodzie. Mam ich kilka powtykane w ziemię , by były pod ręką , służą do mocno ukorzenionych chwastów. Zrobiłam zdjęcie by pokazać ale chwilowo nie można wstawiać zdjęć.Danusia pokazała zdjęcie na kijku, a ja mam krótką z Obi.