Witam Wszystkich, jestem nowa. Czytam wiele wątków na ogrodowisku robię notatki ale i tak nie wiem co zrobić z trawnikiem i na którym wątku to umieścić bo jest problem wieloraki.
Trawnik zasiany 3 lata temu, na ziemię jaka była na dziełce bez nawożenia czy podsypywania lepszej, powschodził i od tamtej pory jedynie koszony i podlewany bez nawozenia bo małe dzieci i obawa by się tego nie najadły..(jednego sezonu biochumus tylko)
Obecnie sytuacja osięgnęła dno dna..: trawa nie rośnie, po deszczach i podlewaniu cokolwiek się zazieleniła, w części działki pojawiły się grzyby, jest dużo mrowisk, są chwasty, kopiąc rabaty białe larwy z odnurzami i bez, trawa jest rzadka,ziemia jak klepisko .
Zrobiliśmy werykulację i wapnowanie ale co dalej?
Najpierw nawożenie czy odchwaszczanie?
Czy dosiewki, nawożenie a potem odchwaszczanie? czy odchwaszczanie dosiewki nawożenie?
Co z robakami i grzybami?
Pan z ogrodniczego polecił najpierw nawieść aby chwasty urosły a potem to odchwaścić..bo jak ich mało widac to się ich nie zwalczy jak nie podrosną..ale czy w ten sposób ich tez nie wzocnie najpierw nawoząc..?
Proszę o pomoc bo czytam ogrodowisko ale nadal nie wiem co zrobić u mnie jak tyle problemów na raz..
Pani Danusiu jaki ratunek dla mojego trawnika- nietrawnika?