Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Muszelki

Ogród Muszelki

Muszelka 20:38, 02 kwi 2023

Mary, chyba nie... Czarny przychodzi tylko w odwiedziny.

My mamy dwa czarno-białe kotki: Piratka i Amelka. Same do nas przywędrowały. Każdemu z nich zrobiliśmy osobny domek w ogrodzie.

Muszelka 20:40, 02 kwi 2023

Ewa777 napisał(a)

Bataty nadaj rosną i mężnieją. Oglądam Twój serial

Zbieram się, żeby nakręcić następny odcinek
Alija 20:50, 02 kwi 2023

Muszelka napisał(a)

Cudna krokusowa rzeczka, piękne zdjęcia.
Agatorek 09:12, 03 kwi 2023

Muszelko, piękne krokusiki . Mam nadzieję, że moje też będą podróżować po ogrodzie .

Ja zbieram ziemię z kretowisk i rzucam w jedno miejsce, wykorzystuję do sadzenia roślin w ogrodzie. Mieszam z kompostem.
AnnaCh 10:01, 03 kwi 2023

Przyszłam od Reni-ryski na nauki odnośnie batatów
Nie wiem jakim cudem u Ciebie nie byłam, na razie przeczytałam od momentu powrotu na łono forum
Kupuję dziś bataty i w wodzie postawię, bo z Twoich opowieści szybciej idzie. W donice przed dom posadzę sobie jako ozdobne
A wątek zaznaczam
Muszelka 14:28, 03 kwi 2023

Alicjo, dziękuję za miłe słowa.
Muszelka 14:29, 03 kwi 2023

Agatorek napisał(a)
Muszelko, piękne krokusiki . Mam nadzieję, że moje też będą podróżować po ogrodzie .

Na pewno! To tylko kwestia czasu
Muszelka 14:30, 03 kwi 2023

Agatorek napisał(a)

Ja zbieram ziemię z kretowisk i rzucam w jedno miejsce, wykorzystuję do sadzenia roślin w ogrodzie. Mieszam z kompostem.

To jest dobry pomysł. Dzięki.
Muszelka 14:46, 03 kwi 2023

AnnaCh napisał(a)
Przyszłam od Reni-ryski na nauki odnośnie batatów
Nie wiem jakim cudem u Ciebie nie byłam, na razie przeczytałam od momentu powrotu na łono forum
Kupuję dziś bataty i w wodzie postawię, bo z Twoich opowieści szybciej idzie. W donice przed dom posadzę sobie jako ozdobne
A wątek zaznaczam

Ale fajnie, że bataty sprowadziły Cię do mnie
A ja kiedyś systematycznie podczytywałam Twój wątek. Nie pamiętam jednak, czy składałam w nim swoje autografy

Jeśli mam coś doradzić w sprawie batatów, to poszukaj w sklepie egzemplarze, które mają zalążki pędów. Znacznie to przyspieszy uprawę.

Pierwszy pęd rzeczywiście wypuścił batat umieszczony w wodzie. Ale teraz widzę, że najbardziej plenne (w pędy) są bataty w skrzyneczce z ziemią.

Zaraz zrobię aktualne zdjęcie mojego przychówku.
Muszelka 15:07, 03 kwi 2023

Odcinek 8. "Bataty bez szmaty"

Po ponad 6 tyg. uprawy, bataty z wielką łatwością wypuszczają kolejne pędy. Jakie są moje najważniejsze wnioski na dziś?

1. W pierwszych 3. tyg. uprawy trzeba uzbroić się w anielską cierpliwość.

2. Warto postawić bataty w najcieplejszym miejscu domu. To chyba jest klucz do nich - ciepełko. Moje bataty w skrzyneczce (te, które najobficiej wypuszczają pędy) stoją na półce kominka (sic), ok. 1,5 m od okna. Czyli nawet światło nie jest tak ważne, jak ciepło.