Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Muszelki

Ogród Muszelki

Muszelka 20:41, 14 cze 2023

Basieksp napisał(a)
No bardzo ładny ten domek

A drugi kotek, Amelek, gdy zaczęły się upały, wyprowadził się ze swojego domku i nocuje na tarasie (w koszyczku).

Patrycja_KG_Lu 22:24, 14 cze 2023

LIDKA napisał(a)
[…]
Liliowce podlewam troche bo sadzone niedawno. Miscanty radzą sobie same a klon jesionolistny nie nadaje sie na fotę bo niezby wyjściowo przystrojony mączniakiem. Przekwitł lilak a teraz jaśminowa kulka obsypana kwieciem na bogato.[…]

Zapytaj LIDKI jak tam jej klon, bo ma go.
sylwia_slomc... 00:10, 15 cze 2023

Muszelka napisał(a)
Wróciłam z objazdu okolicznych szkółek. Wpadły mi w oko dwa drzewa.

Klon jesionolistny 'Auratum'

Tak wygląda (z daleka) 12. letni egzemplarz właścicielki szkółki. Właścicielka zapewnia, że drzewo jeszcze nigdy na nic nie chorowało, nigdy nie było przycinane. Tylko rośnie i zachwyca. A ja słabość właśnie do tego koloru w ogrodzie mam, oj, mam...

Podoba mi się! Jedyny minus, który powstrzymał mnie przed kupnem drzewa, to lekko krzywy pień w pobliżu korony. Musiałabym je palikować.

A to na pewno klon jesionolistny? Bo one inne liście mają. Mam jesionolistne u siebie i liść na bank inny.
sylwia_slomc... 00:13, 15 cze 2023

Muszelka napisał(a)
I tu pytanie do Was. Czy odmiana 'Golden Globe' może rosnąć w słońcu? Czytam w necie, że nie bardzo
A może macie inne doświadczenie? Baaaardzo mi sie podoba i oczami wyobraźni już je posadziłam

Większość drzew o ilimonkowych listkach woli półcień, zresztą krzewy też, ale po pewnym czasie potrafią się przystosować do mocniejszego nasłonecznienia. U mnie dwa przykłady to perukowiec o jasnych listkach i wiąz wredei.
Sylvatika 10:32, 15 cze 2023

Muszelka napisał(a)
I tu pytanie do Was. Czy odmiana 'Golden Globe' może rosnąć w słońcu? Czytam w necie, że nie bardzo
A może macie inne doświadczenie? Baaaardzo mi sie podoba i oczami wyobraźni już je posadziłam

Muszelko
Na ulicy niedaleko ktoś ma Golden Globe- jest przecudny, ale latem- zawsze czubek przypalony....
Muszelka 09:20, 16 cze 2023

sylwia_slomczewska napisał(a)

A to na pewno klon jesionolistny? Bo one inne liście mają. Mam jesionolistne u siebie i liść na bank inny.

Sylwio, masz rację. Podczas wstawiania pomyliłam zdjęcia. Przepraszam. Teraz zamieszczam właściwe.

Muszelka 09:25, 16 cze 2023

Sylvatika napisał(a)

Muszelko
Na ulicy niedaleko ktoś ma Golden Globe- jest przecudny, ale latem- zawsze czubek przypalony....

Niepocieszająca to wieść. Ale nic na siłę. To roślinom ma być dobrze. Dziękuję.
Muszelka 09:36, 16 cze 2023

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Zapytaj LIDKI jak tam jej klon, bo ma go.

Dziękuję za wpis. Napisałam do Lidki zapytanie.
Agatorek 17:58, 18 cze 2023

Muszelka napisał(a)
Wiąz 'Geisha'.
Bardzo go lubię. To właśnie na nim ulokowali się malutcy panowie. Radość dzieciaków odkrywających ich istnienie na drzewku - bezcenna

Ładne drzewko, długo trzeba czekać na taką koronę i grubość pnia?
anuska2507 14:12, 21 cze 2023

Muszelko, możesz zernąć w moim wątku na ukorzeniane patyki hortensji bukietowych?