Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Muszelki

Ogród Muszelki

Muszelka 09:40, 18 wrz 2023

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Właśnie widzę, że tam gdzie mówiłaś ruszyła sprzedaż od września (są obecnie po 45 zł).

Ciemierniki odmianowe nigdy nie były tanie.
Zdarza się (rzadko), że można je taniej kupić (np. z przeceny) lub jakiejś wyjątkowej okazji.

P. Zymon ma zdrowe, bardzo dorodne okazy. To polski potentat ciemiernikowy, tak jak p. Marczyński jest potentatem clematisowym
Kontonaogrod 09:43, 18 wrz 2023

Muszelka napisał(a)

Zauważyłam, że największy "wysyp" ciemierników w sklepach jest od stycznia do marca, często, gdy za oknem jest spory mróz. Trzeba je przechowywać w domu (bo nie wiadomo, czy rośliny przywędrowały z pola, czy ze szklarni (raczej to drugie). I nie wiadomo, czy już można je sadzić, czy jeszcze nie... czy jeszcze mocniej przymrozi, czy już nie...

Takie czasem są dylematy We wrześniu takowych nie ma

Ale pewnie większość z nas sadziła ciemierniki na przedwiośniu, więc można i tak i tak

Włąśnie dostałam ciemierniki od Zymona, zaczęli już sprzedaż i wysyłkę Posadzę i wiosną zakwitną już "normalnie", zaaklimatyzowane i "rosnące" od jesieni... nie kupuję już w zimie bo zawsze jest problem z przetrzymaniem, jak nie mróz to mszyce i ledwo żywe sadzę wiosną...
Muszelka 12:36, 18 wrz 2023

Siedzę z psem nad jeziorem. Cisza, spokój. Chwilo trwaj

Muszelka 12:37, 18 wrz 2023

Kontonaogrod napisał(a)

Włąśnie dostałam ciemierniki od Zymona, zaczęli już sprzedaż i wysyłkę Posadzę i wiosną zakwitną już "normalnie", zaaklimatyzowane i "rosnące" od jesieni... nie kupuję już w zimie bo zawsze jest problem z przetrzymaniem, jak nie mróz to mszyce i ledwo żywe sadzę wiosną...

O to, to
Kokesz 14:04, 18 wrz 2023

Muszelka napisał(a)

Zazdroszczę
Adela 21:12, 18 wrz 2023

Bardzo ładne te ciemierniki, ale nie przebiją urodą Muszeleczki
Makao 06:50, 19 wrz 2023

Muszelka napisał(a)

O kurcze
Co to za jezioro?
Piękny łagodny brzeg. Idealny dla dzieci.
Muszelka 12:38, 19 wrz 2023

Reniu, Adelo -> macham serdecznie
Muszelka 12:54, 19 wrz 2023

Makao napisał(a)

O kurcze
Co to za jezioro?
Piękny łagodny brzeg. Idealny dla dzieci.

Moje jezioro, Jankowskie. Malutka, strzeżona plaża, czysta woda. Otoczenie wokół jeziora z klimatem rezerwatu. Jest tu raczej dziko. Uwielbiam

Ale... kilkanaście km dalej mamy jezioro jeszcze piękniejsze!

J. Powidzkie (zdjęcia z drona). Największe jezioro w Wielkopolsce. Noszące tytuł najbardziej czystego jeziora w Polsce. Można z niego wodę pić

Świetne do uprawiania sportów wodnych, windsurfingu, żeglowania... Objęte strefą ciszy.

Nad jeziorem są ładne i spokojne plaże (w Powidzu i Przybrodzinie). Kilkadziesiąt metrów od brzegu bardzo płytka woda. Widoczność dna znad lustra wody wynosi ponad 10 m! Gdy na niebie jest lazur, to woda w jeziorze ma kolor malediwowy

A jak ktoś bardziej niż sporty wodne woli fiki miki, to polecam inne, fajne jezioro, również dla dzieci - J. Niedzięgiel, w Skorzęcinie. Ale tam atmosfera Monciaka w Sopocie lub Krupówek w Zakopanem.
Co kto lubi
Adela 19:24, 19 wrz 2023

Muszelka napisał(a)

Moje jezioro, Jankowskie. Rzut beretem od mojego ogrodu. Malutka, strzeżona plaża, czysta woda. Otoczenie wokół jeziora z klimatem rezerwatu. Jest tu raczej dziko. Uwielbiam

A jak ktoś bardziej niż sporty wodne woli fiki miki, to polecam inne, fajne jezioro, również dla dzieci - J. Niedzięgiel, w Skorzęcinie. Ale tam atmosfera Monciaka w Sopocie lub Krupówek w Zakopanem.
Co kto lubi

W pięknym rejonie mieszkasz i bardzo mi bliskim, bo z tego regionu pochodzę.
Kilkadziesiąt lat temu w Skorzęcinie bywałam z córkami. Rzeczywiście niegdyś była to niemal Ibiza Wielkopolski
Niestety teraz jeziora Poj. Gnieźnienskiego powoli wysychają. Wody ubywa, w Skorzęcinie linia brzegowa jeziora Niedzięgiel cofa się, molo już nie wchodzi w jezioro.