Włąśnie dostałam ciemierniki od Zymona, zaczęli już sprzedaż i wysyłkę Posadzę i wiosną zakwitną już "normalnie", zaaklimatyzowane i "rosnące" od jesieni... nie kupuję już w zimie bo zawsze jest problem z przetrzymaniem, jak nie mróz to mszyce i ledwo żywe sadzę wiosną...
Moje jezioro, Jankowskie. Malutka, strzeżona plaża, czysta woda. Otoczenie wokół jeziora z klimatem rezerwatu. Jest tu raczej dziko. Uwielbiam
Ale... kilkanaście km dalej mamy jezioro jeszcze piękniejsze!
J. Powidzkie (zdjęcia z drona). Największe jezioro w Wielkopolsce. Noszące tytuł najbardziej czystego jeziora w Polsce. Można z niego wodę pić
Świetne do uprawiania sportów wodnych, windsurfingu, żeglowania... Objęte strefą ciszy.
Nad jeziorem są ładne i spokojne plaże (w Powidzu i Przybrodzinie). Kilkadziesiąt metrów od brzegu bardzo płytka woda. Widoczność dna znad lustra wody wynosi ponad 10 m! Gdy na niebie jest lazur, to woda w jeziorze ma kolor malediwowy
A jak ktoś bardziej niż sporty wodne woli fiki miki, to polecam inne, fajne jezioro, również dla dzieci - J. Niedzięgiel, w Skorzęcinie. Ale tam atmosfera Monciaka w Sopocie lub Krupówek w Zakopanem.
Co kto lubi
W pięknym rejonie mieszkasz i bardzo mi bliskim, bo z tego regionu pochodzę.
Kilkadziesiąt lat temu w Skorzęcinie bywałam z córkami. Rzeczywiście niegdyś była to niemal Ibiza Wielkopolski
Niestety teraz jeziora Poj. Gnieźnienskiego powoli wysychają. Wody ubywa, w Skorzęcinie linia brzegowa jeziora Niedzięgiel cofa się, molo już nie wchodzi w jezioro.