Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Muszelki

Ogród Muszelki

Muszelka 00:04, 17 wrz 2023

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Dziękuje. Kiedy jest najlepszy czas na zakup i sadzenie ciemierników?

Teraz, jesienią (według mnie jest to najlepszy czas - szybko przyjmą się, rozrosną, obficiej zakwitną) lub wczesną wiosną (wówczas łatwiej jest kupić ciemierniki stacjonarnie).

Radziłabym kupić sadzonki od p. Zymona. Rośliny są bardzo dobrej jakości. Zarówno teraz, jak i wiosną Zymon ma b. krótki okres sprzedaży (7-10 dni). Trzeba polować, ale warto.
Muszelka 00:17, 17 wrz 2023

ajka napisał(a)

O wow, jestem w szoku. Nie wiedziałam, że hibiskusy osiągają takie rozmiary! Może jednak kiedyś się skuszę

Ajko, są odmiany hibiskusów bylinowych, które mają kwiaty o średnicy ok. 30 cm., np. 'Valentine', 'Sultry Kiss', 'Starry Night'.
Kwitną od połowy lipca do późnej jesieni (kwiat kwitnie jeden dzień).
Muszelka 00:27, 17 wrz 2023

Wafel napisał(a)
Ja chciałam posadzić ciemierniki pod dereniem zainspirowana tym pomysłem
https://krzakowisko.pl/2017/09/rabata-pod-dereniem/
Dereń wszystko zakrył i teraz nie wiem, czy coś z tych ciemierniķów jeszcze będzie...

Ciemierniki posadziłam pod wysokimi świerkami. Rosły w cieniu i półcieniu. Po ścięciu świerków rosną w słońcu. I w słońcu i w cieniu, i w półcieniu pięknie kwitną.
Z mojego doświadczenia wynika więc, że jest im obojętne, na jakim stanowisku rosną. Ważniejsze jest, żeby nie dopuścić do przesuszenia ich korzeni.
Wafel 02:52, 17 wrz 2023

No to czekam na te swoje, może ujżą światło dzienne spod dereni... (:
Patrycja_KG_Lu 14:20, 17 wrz 2023

Muszelka napisał(a)

Muszelko, jaką tu masz w rządku odmianę?
Wafel 15:46, 17 wrz 2023

Muszelka napisał(a)

Ciemierniki posadziłam pod wysokimi świerkami. Rosły w cieniu i półcieniu. Po ścięciu świerków rosną w słońcu. I w słońcu i w cieniu, i w półcieniu pięknie kwitną.
Z mojego doświadczenia wynika więc, że jest im obojętne, na jakim stanowisku rosną. Ważniejsze jest, żeby nie dopuścić do przesuszenia ich korzeni.

Jak powinny teraz wyglądać ciemierniķi, czy one zanikają jak cebulowe wiosenne czy powinny teraz mieć liście? Kurczę ja pod tym dereniem nic nie widzę tak zarosło.
Wafel 15:52, 17 wrz 2023

Muszelka napisał(a)
Znalazłam zdjęcie z 13 sierpnia 'Strawberry Bloosom' z rabaty z boku domu. Cały dzień są w słońcu. Mają 2 lata (tak, jak cały ogród).

Jak poprawić warunki hortensji bukietowej skoro mi wypuściła tylko 2 kwiaty. W zeszłym roku kwitła bujnie. Cięłam wiosną. Nie wiem czy ją teraz wykopać i obejrzeć, poprawić glebę jakoś, jeśli tak to co powinnam zrobić? Dziwne to jest. One wymagają obfitego nawożenia?
Muszelka 16:58, 17 wrz 2023

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Muszelko, jaką tu masz w rządku odmianę?

Ice N' Roses Red'

W poście niżej możesz zobaczyć, jak wyglądają latem (oznaczone są strzałką z prawej strony). Rosną w nogach hortek, stanowiąc fragment obwódki.
Muszelka 17:06, 17 wrz 2023

Wafel napisał(a)

Jak powinny teraz wyglądać ciemierniķi, czy one zanikają jak cebulowe wiosenne czy powinny teraz mieć liście? Kurczę ja pod tym dereniem nic nie widzę tak zarosło.

Latem ciemierniki są dużymi kępami, z wielkimi ciemnozielonymi liśćmi. Kwiaty po przekwitnięciu zmieniają kolor na jasnoseledynowy.

Muszelka 17:18, 17 wrz 2023

Wafel napisał(a)

Jak poprawić warunki hortensji bukietowej skoro mi wypuściła tylko 2 kwiaty. W zeszłym roku kwitła bujnie. Cięłam wiosną. Nie wiem czy ją teraz wykopać i obejrzeć, poprawić glebę jakoś, jeśli tak to co powinnam zrobić? Dziwne to jest. One wymagają obfitego nawożenia?

Wafelku, wiosną (gdy zacznie wypuszczać pąki) daj jej organicznego nawozu np. kompostu/obornika. Możesz też wyściółkować jej nogi kwaśną ziemią i korą.
Gdy zacznie zawiązywać pąki kwiatowe podaj jej nawóz dedykowany dla hortek/różaneczników. Jeśli zauważysz, że nadal słabo rośnie, podaj jeszcze raz nawóz. Systematycznie podlewaj.

Bukietówki, w odróżnieniu od ogrodówek, nie protestują więdnięciem liści z powodu braku wody. Są pod tym względem mniej wymagające. Nie potrzebują też niskiego pH, czy żyznej gleby - są bardzo tolerancyjne.

Ale... jeśli je naprawdę zagłodzimy, nie dostarczymy wody oraz odpowiedniej ilości padających promieni słonecznych, to będą miały mało okazałe kwiatostany.