Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Muszelki

Ogród Muszelki

Gruszka_na_w... 20:30, 05 lis 2023

Imponujące te pomidorowe ostatki.
Tydzień temu byłam na gościnnym obiedzie u syna. Pierwszy raz w życiu miałam okazję spróbować batatów. Kiedy je zobaczyłam na talerzu, to skojarzenie z Tobą było natychmiastowe.
Syn zaserwował je w wersji purre ze smażonym filetem z pstrąga tęczowego i zasmażanym z czosnkiem szpinakiem. Kolorystycznie i smakowo był to idealny tercet.
Ach, te Twoje albumy! pełen podziw.

Okolice Pafos jakoś mnie nie urzekły. Bardzo mi przeszkadzał nieład architektoniczny. Przed całkowitym rozczarowaniem uratowała mnie wyprawa na północno-zachodni skrawek wyspy w pobliżu Polis. Tam wszystko mi pasowało.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Muszelka 18:54, 06 lis 2023

Kordina napisał(a)
Z zielonych pomidorów robiłam sałatki na zimę ze 2 lata temu, niedawno zjedliśmy ostatni słoik, przepis z yt. Bardzo dobra. polecam

Bożenko, znalazłam przepis z zielonymi pomidorami i cebulą. O ten chodzi? Mam jeszcze w kartonie zielonkawe 'Betaluxy'. Dorzuciłabym do cherry.
Alija 19:22, 06 lis 2023

Muszelko, fotoalbumy to świetny pomysł na wyeksponowanie Twoich pięknych zdjęć.
Pomidorowe zbiory ostatkowe naprawdę imponujące.
Kordina 20:11, 06 lis 2023

Muszelko próbowałam znaleźć ten "mój" przepis ale teraz nie mogę trafić, tak z cebulką, ja jeszcze dodałam dla koloru trochę paseczków z czerwonej papryki
mirkaka 10:15, 07 lis 2023

Muszelko, ile miałaś posadzonych krzaków tych pomidorków Philovita ? bo nasiona są dość drogie, zastanawiam się czy jedna paczka nasion wystarczy.. Mimo wszystko będę je sadzić na wiosnę, u mnie wszystkie pomidory w gruncie poległy nagle na ZZ, szkoda mojej roboty Natomiast posadzone żółte, duże ale w skrzyniach pod okapem były zdrowe i do tej pory jeszcze zjadamy ostatki
Muszelka 19:01, 07 lis 2023

mirkaka napisał(a)
Muszelko, ile miałaś posadzonych krzaków tych pomidorków Philovita ? bo nasiona są dość drogie, zastanawiam się czy jedna paczka nasion wystarczy..

Mirko, kupiłam 1. op. 'Philovita F1'. Masz rację, są drogie - płaciłam 29 zł. W środku było 6 nasionek. Wszystkie wykiełkowały. 3 sadzonki wydałam, a 3 posadziłam w swoim ogrodzie. Wyrosły z nich krzaki potwory Nic z nimi nie robiłam, tzn. nie wycinałam wilków. Bardzo wysoko i szeroko się rozrosły. Chyba na pocz. sierpnia pochyliły się w stronę sąsiada (rosły przy jego 200 cm płocie). Sądzę, że spokojnie dorastają do wys. 250-300 cm. W ten sposób sąsiedzi też mieli pomidorki
Są baaaaardzo smaczne, słodkie, plenne. I zdrowo rosną.

Likwidowaliśmy zdrowe krzaki z kwiatkami. W listopadzie!

W przyszłym sezonie także je posadzę. Pan Muszelek zrobił długą i wyższą skrzynię. Krzaki cherry będą opierać się o pergole o szer. 400 cm. We wrześniu wszystko pod tę odmianę przygotowaliśmy. Skrzynia i pergole pomalowane. Czekają na maj '2024
Muszelka 19:11, 07 lis 2023

'Philovita'

Muszelka 19:31, 07 lis 2023

mirkaka napisał(a)
... u mnie wszystkie pomidory w gruncie poległy nagle na ZZ, szkoda mojej roboty Natomiast posadzone żółte, duże ale w skrzyniach pod okapem były zdrowe i do tej pory jeszcze zjadamy ostatki

Wszystkie moje pomidory w tym sezonie podlałam 2 lub 3 razy (chyba 3) roztworem wody + mleka + drożdży. Może dlatego nie załapały ZZ i żadnego innego choróbska?...

A te żółte, zdrowe pomidory, to jaka odmiana?
Muszelka 19:41, 07 lis 2023

Kordina napisał(a)
Muszelko próbowałam znaleźć ten "mój" przepis ale teraz nie mogę trafić, tak z cebulką, ja jeszcze dodałam dla koloru trochę paseczków z czerwonej papryki

Dzięki! Lecę działać.
LIDKA 23:27, 07 lis 2023

Kiedy wysiać te pomidory na rozsadę?
Tak o nich opowiadasz apetycznie że zgłodnialam ...i postanowiłam je wysiać choć do siewu rękę mam słabą.