Warto poświecić godziny dla takiej pamiątki. Głównie A4 rozmiar wybierasz? Białe ramki na 6 mm grubości?
Tak już ogrodowo…dzięki za wieści o trawniku. Planuje kolejną rabatę. Doradź proszę - ciemierniki jeśli sadzić jeden obok drugiego w rządku lub plamie to w jakich odstępach? Pokazały już pączki u Ciebie?
Bożenko, wypadło na mnie przygotowywanie albumów Wyszło na to, że to ja je najsprawniej robię. I ponoć mam najwięcej wolnego czasu No, w każdym razie więcej od tych, które karmią piersią
Działam więc na bieżąco, żeby nic mi nie wisiało "na zaś". W myśl zasady: co masz zrobić jutro, zrób dzisiaj
I tak, np. w listopadzie zaprojektowałam album z chrztu.
Tak, A4. Ładnie w jednym formacie wyglądają na półce Wybieram różne szablony tak, by pasowały do "okazji", zawsze dodając na grzbiecie tytuł. Gdy takich albumów stoi na półce kilkanaście, to później łatwiej odszukać konkretny tytuł.
Szablony traktuję bardzo luźno, wykorzystując to, że jest w nich dodatkowo przypisany rodzaj tła. Posiłkuję się też tłami wybranymi z zakładki znajdującej się z lewej strony programu.
Podobnie korzystam z ramek, masek, klipardów, układów stron.
W przypadku albumu z chrztu korzystałam z różnych ramek, wybierając te w kolorze starego złota lub takie, które estetycznie pasowały mi do projektowanej strony, np.:
Albumy z fotografiami krajobrazowymi w 90% są z tłem czarnym lub białym. Stosuję w nich ramki o szer. 1mm lub wybieram z zakładki ramki z cieniem, czyli takie, które dają złudzenie zdjęcia położonego na kartce.
Od niespełna dwóch miesięcy kwitną u mnie czerwone ciemierniki. Reszta odmian jest zapączkowana lub z pojedynczymi rozkwitniętymi kwiatami. Zdjęcie z końca listopada, po pierwszym opadzie śniegu:
Odległość między ciemiernikami zmierzę jutro, ale wydaje mi się że posadziłam je co 50 cm. Dam znać.
Pati, zmierzyłam. Ciemierniki rosną w odległości od siebie 50 cm. (od środka jednego do środka następnego).
To długoletnie rośliny. Gdy poczują się dobrze w środowisku (a niewiele im do życia potrzeba), to po dwóch, trzech latach rozrastają się w dość duże kępy.
Z ciemiernikami, jak z kotami - chodzą własnymi drogami Czasem kwitną już od października, a czasem ta sama odmiana cieszy kwiatami dopiero od stycznia, lutego.
U mnie najwcześniej zaczyna i najdłużej kwitnie odmiana 'Ice Roses Red' - od listopada do czerwca/lipca. Tylko ta odmiana nie kaprysi na pogodę, że za zimno, że za ciepło... W listopadzie pokazuje swe pierwsze kwiaty i cieszy urodą aż do lata (kwiaty wówczas przybierają limonkowy kolor).