Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Muszelki

Ogród Muszelki

Muszelka 12:09, 06 sty 2024

Kordina 12:23, 06 sty 2024

O kurza mordeczka! Piękny albumik i jaka pamiątka szczególnie dla najmłodszych "na potem"
Patrycja_KG_Lu 12:28, 06 sty 2024

Warto poświecić godziny dla takiej pamiątki. Głównie A4 rozmiar wybierasz? Białe ramki na 6 mm grubości?

Tak już ogrodowo…dzięki za wieści o trawniku. Planuje kolejną rabatę. Doradź proszę - ciemierniki jeśli sadzić jeden obok drugiego w rządku lub plamie to w jakich odstępach? Pokazały już pączki u Ciebie?
Muszelka 15:12, 06 sty 2024

Kordina napisał(a)
O kurza mordeczka! Piękny albumik i jaka pamiątka szczególnie dla najmłodszych "na potem"

Bożenko, wypadło na mnie przygotowywanie albumów Wyszło na to, że to ja je najsprawniej robię. I ponoć mam najwięcej wolnego czasu No, w każdym razie więcej od tych, które karmią piersią

Działam więc na bieżąco, żeby nic mi nie wisiało "na zaś". W myśl zasady: co masz zrobić jutro, zrób dzisiaj

I tak, np. w listopadzie zaprojektowałam album z chrztu.

Muszelka 15:19, 06 sty 2024

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Warto poświecić godziny dla takiej pamiątki. Głównie A4 rozmiar wybierasz? Białe ramki na 6 mm grubości?

Tak, A4. Ładnie w jednym formacie wyglądają na półce Wybieram różne szablony tak, by pasowały do "okazji", zawsze dodając na grzbiecie tytuł. Gdy takich albumów stoi na półce kilkanaście, to później łatwiej odszukać konkretny tytuł.

Szablony traktuję bardzo luźno, wykorzystując to, że jest w nich dodatkowo przypisany rodzaj tła. Posiłkuję się też tłami wybranymi z zakładki znajdującej się z lewej strony programu.

Podobnie korzystam z ramek, masek, klipardów, układów stron.

W przypadku albumu z chrztu korzystałam z różnych ramek, wybierając te w kolorze starego złota lub takie, które estetycznie pasowały mi do projektowanej strony, np.:

Albumy z fotografiami krajobrazowymi w 90% są z tłem czarnym lub białym. Stosuję w nich ramki o szer. 1mm lub wybieram z zakładki ramki z cieniem, czyli takie, które dają złudzenie zdjęcia położonego na kartce.
Muszelka 15:37, 06 sty 2024

Przykład "ramki z cieniem":

Nie żałuję kartek na fotki. Często rozciągam je na całą stronę A4

lub wykorzystuję np. ramkę w kształcie koła:

Muszelka 15:41, 06 sty 2024

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Tak już ogrodowo…dzięki za wieści o trawniku. Planuje kolejną rabatę. Doradź proszę - ciemierniki jeśli sadzić jeden obok drugiego w rządku lub plamie to w jakich odstępach? Pokazały już pączki u Ciebie?

Od niespełna dwóch miesięcy kwitną u mnie czerwone ciemierniki. Reszta odmian jest zapączkowana lub z pojedynczymi rozkwitniętymi kwiatami. Zdjęcie z końca listopada, po pierwszym opadzie śniegu:

Odległość między ciemiernikami zmierzę jutro, ale wydaje mi się że posadziłam je co  50 cm. Dam znać.
Makao 12:12, 07 sty 2024

U mnie ciemierniki nie ruszyły -jeszcze. Oczywiście zapomniałam posypać mączką bazaltową to teraz śpią
Muszelka 13:14, 07 sty 2024

Pati, zmierzyłam. Ciemierniki rosną w odległości od siebie 50 cm. (od środka jednego do środka następnego).

To długoletnie rośliny. Gdy poczują się dobrze w środowisku (a niewiele im do życia potrzeba), to po dwóch, trzech latach rozrastają się w dość duże kępy.

U mnie odstęp 50 cm.
doskonale się sprawdził.

Muszelka 13:24, 07 sty 2024

Makao napisał(a)
U mnie ciemierniki nie ruszyły -jeszcze.

Z ciemiernikami, jak z kotami - chodzą własnymi drogami Czasem kwitną już od października, a czasem ta sama odmiana cieszy kwiatami dopiero od stycznia, lutego.

U mnie najwcześniej zaczyna i najdłużej kwitnie odmiana 'Ice Roses Red' - od listopada do czerwca/lipca. Tylko ta odmiana nie kaprysi na pogodę, że za zimno, że za ciepło... W listopadzie pokazuje swe pierwsze kwiaty i cieszy urodą aż do lata (kwiaty wówczas przybierają limonkowy kolor).