Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Muszelki

Ogród Muszelki

Muszelka 09:57, 04 lut 2024

Basiu, wielkie dzięki za podzielenie się odkryciem!

Sialiśmy rzodkiew, gdy dzieciaki były małe. Rosła bezproblemowo. Zupełnie o niej zapomnieliśmy.  Dzięki za przypomnienie Zaraz dopiszę nasiona rzodkwi do listy zakupowej i na pewno w tym roku wysieję.

Kiedyś sialiśmy też rzepę i pasternak...
AgaBoso 10:48, 04 lut 2024

Muszelka napisał(a)
Aniu, wysiałam wczesną i średniowczesną odmianę pora.

Jeśli zależy Ci na zbiorze typowo jesiennym, to wysiej nasiona w marcu. Ale jeśli chcesz podjadać dorodny por już latem, to wysiej teraz (nasiona przykryte ziemią - por lubi kiełkować w ciemności, odwrotnie niż seler).

Por można wysiewać już od końca stycznia. Marzec to też dobry czas jego wysiewu (odmiany na późniejszy zbiór).

Okazuje się, że wysiałam teraz późną odmianę porą. Myślisz, że będzie można go zbierać latem?
GorAna 13:42, 04 lut 2024

Ooo, tutaj już na dobre wiosenne siewy.
Podziwiam Cię Muszelko
Ja nie robię rozsad bo po sąsiedzku mam pana od wszelakich roślin jednorocznych.
Muszelka 15:45, 04 lut 2024

Agnieszka_Z napisał(a)

Okazuje się, że wysiałam teraz późną odmianę porą. Myślisz, że będzie można go zbierać latem?

Myślę, że tak, bo wcześnie wysiałaś.
Ale dla pewności, zobacz w opisie odmiany, jaki okres wegetacji ma wysiany  przez Ciebie por. Wówczas łatwo obliczysz, po ilu dniach od wysiewu osiąga pełną dojrzałość.

Odmiany późne (na zbiór jesienny lub zimowy) mają długi okres wegetacji ok.150-170 dni.
Dla porównania odmiany wczesne ok. 90-120 dni. Dlatego na letni zbiór lepiej wysiewać odmiany wczesne.

Plusem odmian późnych jest to, że zimują w gruncie i można  z nich korzystać do wiosny następnego roku.
Muszelka 15:48, 04 lut 2024

GorAna napisał(a)
Ooo, tutaj już na dobre wiosenne siewy.
Podziwiam Cię Muszelko
Ja nie robię rozsad bo po sąsiedzku mam pana od wszelakich roślin jednorocznych.

Aniu, nie ma co podziwiać. Na rozsady wysiewam tylko: seler, por, paprykę i pomidory. To pikuś w porównaniu do ogrodowiskowych Mistrzyń.

Mieć takiego sąsiada, to skarb
Basieksp 16:32, 04 lut 2024

No jak już wysiewy pomidorów masz w planach, to musi być
za chwilę wiosna
Anda 17:39, 04 lut 2024

U mnie na pomidory jeszcze czas, wysiewam dopiero końcem marca.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Muszelka 18:06, 04 lut 2024

Anda napisał(a)
U mnie na pomidory jeszcze czas, wysiewam dopiero końcem marca.

Pomidory również wysiewam w marcu. U mnie rosną pod chmurką, więc nie spieszę się z robieniem rozsad. Dla pomidorów 2 mies. to wystarczający czas.

Paprykę wysiewam w lutym.
Patrycja_KG_Lu 18:13, 04 lut 2024

To w sumie wychodzi na to, że dobrym pomysłem było by siać dwie odmiany pora (więcej nasion tego późnego).
Patrycja_KG_Lu 22:56, 04 lut 2024

Muszelka napisał(a)

W jeziorze jest ujęcie wody (pompy). Mamy na ogrodzie krany z wodą jeziorną. Możemy podlewać dzień i noc. Ciśnienie fantastyczne. Jezioro należy do czołówki najczystszych wód w Polsce. Płacimy obligatoryjną cenę za pracę pomp (śmiesznie niską - 50 zl/rok). Podlewam wężem. Jeszcze. Bo w najbliższym czasie założymy system kropelkowy. Do tej pory jakoś nie czułam potrzeby jego założenia.
Ale... gdy zobaczyłam, że wiosną Zięć podlewał swój ogród będąc na Cyprze... to też mi się zachciało tak mieć

Szukam informacji o systemie kropelkowym do mojego tunelu pomidorowego. W dziale o wodzie nie było ani jednego wątku. Użyłam wyszukiwarki i pokazało mi Twoją odpowiedz na moje pytanie sprzed kilku miesięcy. Udało Ci się założyć je? Zaczęłam oglądać na YouTube jakieś filmiki z nawadniania kropelkowego grawitacyjnego z użyciem mauzera z ogrzaną słońcem wodą, ale im więcej przeglądałam tym bardziej się gubię w systemach.

Edit: są dwa działy „woda” oraz „nawadnianie”. Szukałam nie w tym co trzeba Haha