Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Muszelki

Ogród Muszelki

Muszelka 11:29, 03 lut 2024

Kordina napisał(a)
Muszelko ugrzęzłam w Twoich filmikach, świetne są! Dziękuję

Dokładnie rozumiem, o czym piszesz
Muszelka 11:33, 03 lut 2024

Po przebudzeniu poszłam zobaczyć, jakie zmiany nastąpiły w warzywnym inkubatorze. Od wczoraj jest postęp.

Selerki z "małych owsikòw" przemieniły się w "owsiki pijane".  Zrosiłam je wodą, zrobiłam sesję zdjęciową i przeniosłam z komody przykominkowej na południowy parapet.

Podobny postęp zaobserwowałam w skrzyneczce z porem. Wysiałam dwie różne odmiany i widać, że jedna z nich jest hej do przodu, druga natomiast dopiero statecznie wynurza się z ziemi. Skrzyneczka z porem również powędrowała na parapet.

Niechaj zdrowo rosną i zielenieją!

Następny wysiew za miesiąc - pomidory.
Patrycja_KG_Lu 11:53, 03 lut 2024

Piszesz, że kolejny wysiew za miesiąc - pomidorów. A czy takich mini papryczek kolorowych nie wysiewasz wcześniej? Chyba je miałaś w zeszłym roku.
Muszelka 12:22, 03 lut 2024

Patrycjo, o papryce napisałam wczoraj:

https://www.ogrodowisko.pl/watek/7930-ogrod-muszelki?page=509

Dzisiaj siewki papryki stoją, jak żołnierzyki i nabrały zielonego koloru.
Wczoraj załapały się na kilka godzin słońca.
Patrycja_KG_Lu 12:32, 03 lut 2024

Przepraszam, jakoś mi umknęło.
Muszelka 12:45, 03 lut 2024

Wczoraj kupiłam cebulki dymki (będą w lutym przy kominku się "dymić") oraz nasiona cynii daliowej.

W tym sezonie będą służyć w warzywniku za łapacze bzyków. No i zdobić. W starych ogrodach zawsze miałam cynie. W obecnym nigdy. Zatęskniło mi się
anuska2507 14:11, 03 lut 2024

Muszelko, czy wszystkie pory tak wcześnie wysiewasz czy to jakieś wczesne?
Na opakowaniu moich, późnych, jest podany termin siewu w marcu, a widzę, że wiele osób już wysiało.
Muszelka 15:16, 03 lut 2024

Aniu, wysiałam wczesną i średniowczesną odmianę pora.

Jeśli zależy Ci na zbiorze typowo jesiennym, to wysiej nasiona w marcu. Ale jeśli chcesz podjadać dorodny por już latem, to wysiej teraz (nasiona przykryte ziemią - por lubi kiełkować w ciemności, odwrotnie niż seler).

Z porem nie ma żadnych ceregieli, jak np. z papryką, czy pomidorami (nie trzeba go pikować).

Od razu więc nasiona pora wysiewam do wyższej skrzyneczki (staram się to zrobić niezbyt gęsto) i wsio! ... No chyba, że w marcu, kwietniu źdźbła urosną zbyt wysoko, to przycinam im nożyczkami grzywkę  Dobrze im to służy.

Wybór należy do Ciebie. Por można wysiewać już od końca stycznia. Marzec to też dobry czas jego wysiewu (odmiany na późniejszy zbiór).
anuska2507 17:43, 03 lut 2024

Dzięki za wyczerpującą odpowiedź
Mnie zależy głównie na przezimowaniu pora w gruncie, więc faktycznie nie mam się z czym spieszyć.
basia3012 20:55, 03 lut 2024

Podobają mi się Twoje wysiewy. Jest co pielęgnować. U nas to tylko pomidory i paprykę się wysiewa. No i rzodkiewkę i sałatę prosto do gruntu.
Przekażę Ci nasze odkrycie z minionego roku. Zamiast rzodkiewki sąsiad polecił nam rzodkiew letnią. Bardzo byliśmy z niej zadowoleni. Rośnie na długość około 12-18 cm a więc gdy mało miejsca to jest bardziej wydajna.