Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Muszelki

Ogród Muszelki

Muszelka 21:52, 30 sty 2024

Znalazłaś salomonowe wyjście Napisz koniecznie po sezonie, jaki rezultat.

Aaaaaaa! Słoiki dżemowe!
Patrycja_KG_Lu 22:00, 30 sty 2024

Muszelka napisał(a)
Znalazłaś salomonowe wyjście Napisz koniecznie po sezonie, jaki rezultat.

Aaaaaaa! Słoiki dżemowe!

Haha też źle zrozumiałam, że to o dżemy chodziło, a nie o 70 szt passat pomidorowych w słoikach po dżemie
Magara 22:15, 30 sty 2024

Hmmm, u mnie od zawsze "słoik dżemowy" to "słoik dżemowy" Pojemność w okolicach 0,25 Tak mam to wbite do głowy, że nie przyszło mi na myśl, że ktoś o "słoiku dżemowym" może pomyśleć w kontekście jego zawartości a nie rozmiarów
Muszelka 22:54, 30 sty 2024

Mnie trochę zdziwiła produkcja aż 70. słoików dżemu No, ale o kubkach smakowych się nie dyskutuje

W tym roku zrobiłam ok.10. słoików dżemowych z dżemem Z minikiwi.
Ostał się jeden.

I to nie my stanowimy Towarzystwo Żarte, a raczej nasi goście. Mali goście

Basieksp 23:57, 30 sty 2024

Muszę sobie całą tą dyskuje pomidorowa prześledzić ciekawa, tak szybko zerknęłam, zaciekawiła mnie szczególnie przepisy na przetwory z pomidorów
Patrycja_KG_Lu 08:23, 31 sty 2024

70 słoików dżemu można w rok ogarnąć Rok ma 52 tygodnie, jedząc trochę mniej niż jeden tygodniowo plus przy okazji odwiedzin lubię dać po jednym każdego smaku gościowi do domu. Dżem używamy do owsianki, naleśników, gofrów, pieczenia (porzeczkowy do ciast, dowolny smak do „Cynamonowca” z babci przepisu), na kanapkę, do deserków na zimno. Żałuję, że nie policzyłam ile mam zrobionych i ile już poszło. Znów na oko będę robić. Postawię też na dużą ilość kompotów, bo już nie mamy ani jednego, a to dopiero końcówka zimy.
Muszelka 09:45, 31 sty 2024

Pewnie to zależy od okresu życia
Kiedyś też robiłam mnóstwo różnych dżemów np. malinowe, truskawkowe, z czarnej porzeczki, powidła, mnóstwo powideł   Zaprawialam też agrest (cięłam na połówki i zasypywałam cukrem - świetne do "Fali Dunaju" i deserków).

Ale najwięcej robiłam dżemów z moreli. Mieliśmy kiedyś trzy ogromne morele, które corocznie rodziły wielką ilość dużych, słodkich owoców.  Nie do przejedzenia. Robiliśmy z nich soki, nalewki i dżemy...

Na morelach były: huśtawka, hamak, domek na drzewie...

Teraz jakoś mamy długie zęby na słodkości. Spiżarnia jest dostosowana do właścicieli
DariaB 10:34, 31 sty 2024

Muszelka napisał(a)

Dario, a może spróbuj z odmianami pomidorów, które niezawodnie dają efekty. Nie poddawaj się

Dziękuję za kciuki

W zeszłym roku wysiałam nasionka chyba tych Betaluxów, muszę sprawdzić bo na pewno jeszcze je mam i koktajlowe i posadziłam na działce w gruncie i przyszła zaraza i było po nich. Może spróbuję w tym roku jednak przy domu w doniczkach posadzić. Jakie Ty masz duże donice te ceramiczne? Z działką jest w tym momencie dla mnie za dużo zachodu, praca, dom, ogród i jeszcze działka to za dużo jak na jedną osobę.
LIDKA 15:08, 31 sty 2024

Daria ja miałam pierwszy raz pomidory w doniczce i się udały. 5 szt zaledwie ale teraz podwoję hodowlę. Posłuchaj rad Muszelki to się udadzą.

Ja włąśnie nabyłam donice na pomidory i nowe na taras.
Muszelka 15:51, 31 sty 2024

DariaB napisał(a)

Może spróbuję w tym roku jednak przy domu w doniczkach posadzić. Jakie Ty masz duże donice te ceramiczne? Z działką jest w tym momencie dla mnie za dużo zachodu, praca, dom, ogród i jeszcze działka to za dużo jak na jedną osobę.

Mam 15l. donice, plastikowe, w kolorze terakoty. Z daleka dają złudzenie, że ceramiczne

Rozumiem, że pracy masz po kokardkę, Dzielna Kobieto!