Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Muszelki

Ogród Muszelki

Muszelka 23:33, 04 lut 2024

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
To w sumie wychodzi na to, że dobrym pomysłem było by siać dwie odmiany pora (więcej nasion tego późnego).

Tak. Najlepiej wysiać dwie odmiany: wczesną i późną

Trzeba uważnie wybrać odmianę późną - w zależności, czy chcemy por przechować przez zimę w chłodnym pomieszczeniu, czy chcemy zostawić go na grządce i w miarę potrzeby wyrywać.
Patrycja_KG_Lu 23:39, 04 lut 2024

Muszelka napisał(a)

Tak. Najlepiej wysiać dwie odmiany: wczesną i późną

Trzeba uważnie wybrać odmianę późną - w zależności, czy chcemy por przechować przez zimę w chłodnym pomieszczeniu, czy chcemy zostawić go na grządce i w miarę potrzeby wyrywać.

Czy na to drugie rozwiazanie - trzymanie na grządce - polecisz jakąś konkretną odmianę?
Muszelka 23:40, 04 lut 2024

Patrycjo, będziemy zakładać nawadnianie kropelkowe na wiosnę.
ElzbietaFranka 23:55, 04 lut 2024

Muszelka napisał(a)

U mnie w kompoście wysiewają się chyba tylko koktajlowe. Rzeczywiście są to mocne sadzonki. Niestety, jestem dla nich brutalna - wyrywam je i dorzucam do beczki z gnojòwką. Pośmiertnie służą swoim koleżankom

A jaką odmianę ogórków wysiałaś rok temu?

Muszelko nie przywiązuje wagi do odmian biorę pierwsza z brzegu torebkę za zwyczaj aby był prosty na obrazku i kiszeniak od Legutki.
Jutro kupię papryki te długie i pomidora maliniaka w Lid... I wybiorę nasionka.
Ryzyk fizyk wyrośnie to wyrośnie.

Z tym usuwanie pomidorów i na gnojówkę to dobry pomysł i asot i potas mają.
Muszelka 10:04, 05 lut 2024

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Czy na to drugie rozwiazanie - trzymanie na grządce - polecisz jakąś konkretną odmianę?

'Bartek'.
Muszelka 10:14, 05 lut 2024

ElzbietaFranka napisał(a)

Muszelko nie przywiązuje wagi do odmian biorę pierwsza z brzegu torebkę za zwyczaj aby był prosty na obrazku i kiszeniak od Legutki.

Myślałam, że masz jakąś jedną sprawdzoną odmianę. A Ty po prostu masz farta i trafiasz z odmianami w sam środek tarczy

Wysiewam 'Śremski' (samopylny) - jestem z niego zadowolona.

Jest smaczny, nadaje się do konserwowania i kiszenia. Ma jeszcze jedną, bardzo ważną dla mnie zaletę - nie choruje.

To zdjęcie z zeszłego roku.

W tym roku znaleźliśmy dla ogórków lepszą miejscówkę. Będą też miały w plecach wyższe, bo 200cm. pergole.
vita 17:25, 05 lut 2024

Ogórki w pionie, super pomysł Tyle ciekawych informacji u Ciebie, dużo się uczę, dzięki
Na tym zdjęciu powyżej kancik trawnika tnie jak brzytwa!
Muszelka 19:36, 05 lut 2024

vita napisał(a)
Ogórki w pionie, super pomysł

Ogórki rosnące w pionie chwytają się podpory "wąsikami". Nic im nie trzeba pomagać. Ale ta podpora, która do tej pory im służyła była zbyt niska.

Myślę, że tegoroczne ogórki będą bardzo zadowolone z luksusu, jaki dla nich przygotowaliśmy
Muszelka 19:38, 05 lut 2024

vita napisał(a)

Na tym zdjęciu powyżej kancik trawnika tnie jak brzytwa!

Vito, spójrz na zdjęcie tego miejsca z przeciwnej strony. To nie kancik, jak brzytwa, to krawężnik 

Ale fajnie, że Jesteś!
vita 19:53, 05 lut 2024

Muszelka napisał(a)
Vito, spójrz na zdjęcie tego miejsca z przeciwnej strony. To nie kancik, jak brzytwa, to krawężnik  Ale fajnie, że Jesteś!

Ach, krawężnik Jestem, nawet nie wiesz jak bardzo się cieszę, że udało mi się przełamać