Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Muszelki

Ogród Muszelki

Muszelka 10:16, 09 lut 2024

I najnowszy news - za oknem od świtu sypie śnieg!

I news newsòw: od dzisiaj zaczynają się u nas ferie zimowe!
Kordina 10:23, 09 lut 2024

O! W Stowarzyszeniu siła
Muszelka 10:34, 09 lut 2024

vita napisał(a)
Sterowność systemu nawadniania z innych miejsc kuli ziemskiej Czy koszt takiego urządzenia jest dużo wyższy od, powiedzmy stacjonarnego?

Nie mam pojęcia. Ale chyba nie. To tak, jak zdalne włączenie klimy gościom mieszkającym latem w naszym domku nad jeziorem, w czasie, gdy my wędrowaliśmy po Alpach.

Gdy pewnego razu mieli problem z uruchomieniem klimy przez pilota, pomogliśmy im przez ster internetowy (komórkę). Bardzo wygodne.

Zięć jest informatykiem, mają inteligentny dom. Dla niego takie sprawy, to bułka z masłem.
U nich mały tablet wiszący na ścianie w przedpokoju stanowi centrum dowodzenia
Muszelka 10:43, 09 lut 2024

Kordina napisał(a)
O! W Stowarzyszeniu siła

Tak. Podstawowa sprawa - większa niezależność (własny statut), jak również niezależność finansowa (do centrum ROD nie będzie odpływała lwia część naszych składek).

Właściwie od samego początku powstania naszego ROD, nie przypominał klasycznego (działki były typowo rekreacyjne z tzw. daczami, bez uprawy owoców i warzyw).

Od początku też we właścicielach działek tkwiły dążenia do wyzwolenia się "spod jarzma" regulaminu ROD. Nasiliło się to w okresie tzw. pandemii. Większość miastowych zmieniło miejsce zamieszkania (łącznie z nami).

W styczniu 2024 prawno-oficjalnie to się udało
Patrycja_KG_Lu 12:53, 09 lut 2024

vita napisał(a)
Sterowność systemu nawadniania z innych miejsc kuli ziemskiej Czy koszt takiego urządzenia jest dużo wyższy od, powiedzmy stacjonarnego?

Po pierwsze musiałabyś mieć w miejscu tego programatora/sterownika internet. U nas z racji oddalenia od domu sygnał nie sięga. Można kupić wzmacniacz sygnału, ale dla niego też trzeba prąd i suche miejsce. Ja taki najtańszy na baterie znalazłam za 57 zł, trochę lepszy za 97 zł. Mają oba ustawienie czasu i częstotliwości. Taki na 2-4 sekcje z aplikacją na telefon łączące się przez wifi to coś koło 300 zł wstępnie się rozglądając.
Muszelka 13:26, 09 lut 2024

9 lutego 2024, temp. 1°C

Chyba już po śniegu Kropi deszcz.

Krokusy

Narcyzy

Przebiśniegi

Muszelka 15:44, 09 lut 2024

I słońce. Pogoda, jak w marcu-garncu

Muszelka 15:47, 09 lut 2024

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Po pierwsze musiałabyś mieć w miejscu tego programatora/sterownika internet. U nas z racji oddalenia od domu sygnał nie sięga. Można kupić wzmacniacz sygnału, ale dla niego też trzeba prąd i suche miejsce. Ja taki najtańszy na baterie znalazłam za 57 zł, trochę lepszy za 97 zł. Mają oba ustawienie czasu i częstotliwości. Taki na 2-4 sekcje z aplikacją na telefon łączące się przez wifi to coś koło 300 zł wstępnie się rozglądając.

Tak, sygnał musi być w całym ogrodzie.
Kordina 20:59, 09 lut 2024

Muszelka napisał(a)

No nie wierzę własnym oczom, żeby aż tak? Już?? Cudo przebiśniegi podświetlone słońcem, no ale wiadomo, że Muszelka to zaawansowana artystka fotograf
LIDKA 21:06, 09 lut 2024

Piękne re przebiśniegi. Ciekawe czy moje wyjdą. Dostałam tamtej wiosny od ogrodowiskowej koleżanki.