Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Muszelki

Ogród Muszelki

Muszelka 21:30, 09 lut 2024

Posadziłam cebulki przebiśniegów w różnych miejscach ogròdka. W zależności, gdzie rosną mają kwiatki, pączki lub same listeczki

Dzisiaj widziałam też w najbardziej ciepłych i nasłonecznionych miejscach hiacynty z listkami otulającymi kwiaty!
Muszelka 21:33, 09 lut 2024

LIDKA napisał(a)
Piękne re przebiśniegi. Ciekawe czy moje wyjdą. Dostałam tamtej wiosny od ogrodowiskowej koleżanki.

Najlepiej sadzić kępki z przekwitającymi kwiatkami. Te na bank wyjdą.
Gruszka_na_w... 21:39, 09 lut 2024

Muszelka napisał(a)
I najnowszy news - za oknem od świtu sypie śnieg!

I news newsòw: od dzisiaj zaczynają się u nas ferie zimowe!

Udanych ferii! Niech mróz i śnieg będzie z Tobą. Tak jak lubisz.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Muszelka 22:10, 09 lut 2024

Gruszko! Twe słowa, jak plasterek miodu na serce!
vita 22:16, 09 lut 2024

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Po pierwsze musiałabyś mieć w miejscu tego programatora/sterownika internet. U nas z racji oddalenia od domu sygnał nie sięga. Można kupić wzmacniacz sygnału, ale dla niego też trzeba prąd i suche miejsce. Ja taki najtańszy na baterie znalazłam za 57 zł, trochę lepszy za 97 zł. Mają oba ustawienie czasu i częstotliwości. Taki na 2-4 sekcje z aplikacją na telefon łączące się przez wifi to coś koło 300 zł wstępnie się rozglądając.

Dosyć to skomplikowane, ale chwytam. Czyli do zainstalowania np. monitoringu wokół domu i w ogrodzie też jest potrzebny zasięg? Nie śmiejcie się, uczę się. Właśnie gotuję potrawę w urządzeniu, które wyświetla mi przepisy z aplikacji
vita 22:19, 09 lut 2024

Muszelka napisał(a)
I słońce. Pogoda, jak w marcu-garncu

Bożenka była szybsza w zacytowaniu zdjęcia, wprawdzie tam było lepsze światło, ale w tym dramatyczniejsze zestawienie zimy i wiosny, i jeszcze te skosy kompozycyjne, piękne Muszelko
Patrycja_KG_Lu 07:31, 10 lut 2024

vita napisał(a)

Dosyć to skomplikowane, ale chwytam. Czyli do zainstalowania np. monitoringu wokół domu i w ogrodzie też jest potrzebny zasięg? Nie śmiejcie się, uczę się. Właśnie gotuję potrawę w urządzeniu, które wyświetla mi przepisy z aplikacji

Mąż sam podłączył kamery na domu. W elewacji były wypuszczone w trakcie budowy kable. Wszystkie schodzą się w garażu. Jeśli dobrze kojarzę to tam są kable od zasilania, a inny od obrazu. Spotykają się w urządzeniu rejestrującym, które nagrywa x dni wszystko, potem jeśli czegoś nie przegrasz ważnego to nowe filmy nadpisują się na stare. Urządzenie jest podłączone pod wifi w domu i mamy dostęp przez aplikacje mając podgląd na komórkach.

Podsumowując można, ale nie trzeba łączyć kamer z internetem. Na ogrodzie nie musi być zasięgu internetu, a jedynie w miejscu gdzie się znajdzie rejestrator.

P.S. Istnieją też takie kamerki, które można wkręcić zamiast żarówki do zasilania. Są też takie, które mają gniazdo na kartę sim do telefonu i korzystają z internetu tak jak robi to telefon (moja mama ma takie u siebie w pracy).
LIDKA 10:14, 10 lut 2024

Muszelka napisał(a)

Najlepiej sadzić kępki z przekwitającymi kwiatkami. Te na bank wyjdą.

Miałam takie z liścmi tuż po kwitnieniu. Melduję że wychodzą.
LIDKA 10:17, 10 lut 2024

vita napisał(a)

Monitoring Działa na kablach. Rejestrator sie instaluje w budynku. Potrzebny tylko prąd. Ale jak chcesz mieć podgląd z aplikacji np w komórc to. System musi być podłączony z internetem. U mnie kablem .

Patrycja_KG_Lu 15:32, 11 lut 2024

Muszelka napisał(a)

Jak to u mnie, nic skomplikowanego Żurawki 'Forever Red'. Piękna odmiana, cały rok czerwono-bordowa (wiosną i jesienią ognistoczerwona). Może rosnąć na słonecznym stanowisku i nie przypala się.

Na zdjęciu (z czerwca) wianuszek żurawek przy obrzeżu. Rozmnożyłam je jesienią z jednej sztuki, którą wzięłam od Córki (u niej rosną na patelni). Tak więc sprawdzona odmiana na słońce.

W jakich odstępach sadziłaś w rzędzie żurawki? Dodam kilka sztuk ich oraz seslerii jesiennej na brzegu rabaty z hortensjami Polar Bear. Rozważam tą odmianę lub Obsidian.