Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zakręcony ogród

Zakręcony ogród

Lulilaj 08:32, 07 lis 2017

DorKa napisał(a)

Spokojnie , to nie kwestia wzroku tylko słabej jakości zdjęć
Schody mamy z ...betonu Cały czas wahamy się pomiędzy kompozytem a drewnem. Zgadzam się co do schodów. Mnie też się takie podobają i na pewno je zmienimy przed wykończeniem tarasu.

No właśnie, miało być kompozyt a nie konglomerat, upss.

Rozumiem, że altanka-drewno, taras-ewentualnie kompozyt i beton (bo kostka i ewentualnie ścieżki są betonowe). Czyli takie zestawienie materiałów będzie ok?
Lulilaj 08:33, 07 lis 2017

makadamia napisał(a)

Jakie donikąd?!

a ja tam lubię takie ścieżki donikąd
Zana 08:35, 07 lis 2017

No donikąd, bo schody mają być od tej strony zabudowane.
DorKa 08:42, 07 lis 2017

Lulilaj napisał(a)

No właśnie, miało być kompozyt a nie konglomerat, upss.

Rozumiem, że altanka-drewno, taras-ewentualnie kompozyt i beton (bo kostka i ewentualnie ścieżki są betonowe). Czyli takie zestawienie materiałów będzie ok?

jak wygooglowałam konglomerat na taras wyszedł kompozyt więc to może to samo
jak dla mnie jak najbardziej ok. Mamy tu tak naprawdę tylko dwa materiały więc nie będzie się za dużo dziać
makadamia 08:42, 07 lis 2017

To by miało wyglądać tak:

przy samej ścianie schody zostają, a od strony trawnika do likwidacji.
Im większa rabata przed tarasem, tym większa szansa, że ścieżka będzie wykorzystywana
DorKa 08:49, 07 lis 2017

makadamia napisał(a)
To by miało wyglądać tak:

przy samej ścianie schody zostają, a od strony trawnika do likwidacji.
Im większa rabata przed tarasem, tym większa szansa, że ścieżka będzie wykorzystywana

Jeżeli schody zostawimy tylko tutaj i na środkach pozostałych stron to chyba faktycznie wymusimy przejście na ścieżkę. Jeżeli do tego będzie rabata to chyba zamkniemy inne możliwości przejścia.
Muszę to na żywo zaznaczyć i próbę z rodzinka zrobić
kasia1 07:46, 08 lis 2017

Wiesz Dorka u mnie też był dylemat, czy opaska ma być jednocześnie ścieżką. Ja byłam za opaską - ścieżką (oszczędność pracy i kostki), a mój eM powiedział, że nie chce, by mu ludzie wokół domu bezpośrednio pod oknami chodzili. Nie dyskutowałam, bo on sam to wszystko robi. Więc jest opaska ok. 0,5 metra, potem będą rabaty, a potem ścieżki. Na froncie tak już jest (u mnie str.3). Jest to wygodne. Ale tylko podaję przykład, nie przekonuję, u mnie też inny układ funkcjonalny. Ścieżka prowadzi na taras a nie do altanki jak u Ciebie.
DorKa 08:03, 08 lis 2017

Dziewczyny siedzę i myślę i nic mądrego do głowy nie przychodzi
Najgorsze jest to ,że jak nie zdecyduje sie na jeden wariant w kwestii ścieżki to nie ruszę z robotą. A weekend sie zbliża

a tu zebrałam za i przeciw :

wersja ładniejsza (projektu Asi Makadamii )
za:
-jest zdecydowanie ładniejsza i pasuje do ogólnej wizji projektu
-jest "niebanalna i zaskakująca "
-pełni dodatkowo funkcję opaski
przeciw :
-istnieją duże obawy ,że ze względu na położenie nie będzie wykorzystywana
-dodatkowa rabata prawie na środku trawnika będzie kolejnym polem do szaleństw dla mojego psa.
-zejście na ścieżką ma obecnie ok 60 cm . Wg mnie mało. Nie to,że jestem niewidomych gabarytów ale schodząc do altany biesiadnej jak sama nazwa wskazuję pewnie coś się będzie nosić i z zajętymi rękami 60 cm może być mało.Z drugiej jednak strony myśląc perspektywicznie jak zabudujemy kiedyś schody zostawiając tylko 3 zejścia to owe się powiększy o jakieś 40-50 cm

wersja uproszczona ścieżki :
za:
-jest funkcjonalna - mam pewność ,że będzie wykorzystana
-jest mniej pracochłonna, bo nie muszę likwidować istniejącej rabaty pod oknem

przeciw:
-rabata pod oknem może być ciężka w utrzymaniu, choć do tej pory rośliny dają radę. Fundamenty mam nadzieję też

A Wy jak myślicie ? Iść za sercem czy rozumem ?
DorKa 08:13, 08 lis 2017

kasia1 napisał(a)
Wiesz Dorka u mnie też był dylemat, czy opaska ma być jednocześnie ścieżką. Ja byłam za opaską - ścieżką (oszczędność pracy i kostki), a mój eM powiedział, że nie chce, by mu ludzie wokół domu bezpośrednio pod oknami chodzili. Nie dyskutowałam, bo on sam to wszystko robi. Więc jest opaska ok. 0,5 metra, potem będą rabaty, a potem ścieżki. Na froncie tak już jest (u mnie str.3). Jest to wygodne. Ale tylko podaję przykład, nie przekonuję, u mnie też inny układ funkcjonalny. Ścieżka prowadzi na taras a nie do altanki jak u Ciebie.

Mamy podobne domki U Ciebie widzę wszystko przemyślane dokładnie.Bardzo ładnie to wygląda. U mnie podobnie eMuś wszystko robi, ale póki co daje mi swobodę. Zobaczymy jak długo.
Ja w ogóle nie myślałam o opaskach. Chciałam same rabaty tym bardziej,że od frontu dosyć łyso jest .
Ale teraz jak tak myślę o tej rabacie z tyłu ( nota bene lubię ją ) to dla kogo ja ją zrobiłam ? Siedząc na tarasie jej nie widzę Może faktycznie powinna być tam ścieżka a rabata bardziej wysunięta wtedy przynajmniej będę ją widzieć
A jak pozostali domownicy nie będą z niej korzystać to trudno , przynajmniej ładnie będzie . Ile razy zdarzyło nam się kupić coś niefunkcjonalnego tylko dlatego,że nam się podobało
kasia1 08:14, 08 lis 2017

Dorka, zejście 60 cm to mało. Moim zdaniem ok. 100 cm jest optymalnie. Docelowo powinnaś to wziąć pod uwagę.

Rabatę pod oknem i tak powinnaś odsunąć od elewacji. Tzn. mam na myśli to, że opaska musi być, żeby elewacja się nie brudziła i woda nie stała przy domu.