Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zakręcony ogród

Zakręcony ogród

DorKa 09:58, 08 lis 2017

Dziewczyny wtrącajcie się bardzo proszę Im więcej pomysłów tym większa szansa na wymyślenie optymalnego rozwiązania

zaraz na spokojnie zapoznam się z Waszymi pomysłami
DorKa 12:09, 08 lis 2017

Kasia_CS napisał(a)
No dobra, a teraz ja wtrącę swoje 3 grosze, choć z projektowania to jestem noga.. gdyby ścieżkę poprowadzić łukiem agodniejszym w stosunku do rabaty np. z płyt (mój rysunek jest mega orientacyjny, bo trzeba by bylo to po prostu lepiej rozłożyć w terenie i płyt wyszłoby więcej, ale chodzi o zamysł). Płyty zatopione w trawie, żeby można bylo kosić normalnie bez przenoszenia kosiarki przez ścieżkę - jak u malkul

W razie czego z góry przepraszam za mącenie

Kasiu, mąć ( dziwnie to brzmi ) ile wlezie
pomysł z płytami niezależnie od przebiegu ścieżki bardzo mi się podoba. A już najbardziej pobadałyby mi się płyty granitowe w kształcie koła. Przesiąknęłam do reszty tymi kółkami Plus jest taki, że eMus lepiej zniósłby utratę trawnika a chodzenie mogłoby się odbywać również obok niej ( co i tak jest nieuniknione ) Żwirowa mogłaby się zacząć dopiero jak się skończy trawnik.
Tylko pytanie jak wówczas dokleić do takiej ścieżki rabatę ?
DorKa 12:10, 08 lis 2017

Kasia_CS napisał(a)
A jeszcze chciałam tylko dodać, że przejście do altany mogłoby być wtedy zatopione z 2 stron w rabacie, więc też ciekawie by była na koncu "ukryta"

no właśnie taki zamysł był
DorKa 12:17, 08 lis 2017

iwka napisał(a)
nie bardzo jestem w temacie z braku czasu, patrząc na zdjęcie coś takiego mi się nasunęło, ścieżka którą zostawiłaś pociągnięta w ten sposób

tą moją ścieżką nie musimy się w ogóle sugerować. Ona tak bez żadnego planu została,żeby po błocie nie chodzić Al to kolejny fajny pomysł. Asiu autorko projektu dopomóż
makadamia 13:24, 08 lis 2017

Z bólem serca (bo oczywiście jestem przywiązana do swojego pomysłu) muszę przyznać, że Kasi koncepcja trzyma się kupy
Rabatę oczywiście można zrobić, tylko rośliny trzeba będzie sprytnie dobrać:

Ania-Makao z wątku "Anna i ogród" robiła ostatnio taką ścieżkę (a nawet dwie: przez trawnik do altany i drugą w rabacie) z krawężników kładzionych na płask i bardzo fajnie to wyszło.

Iwonki pomysł wydaje mi się że nie poprawia sytuacji w zakresie funkcjonalności, tzn: nadal będzie pokusa żeby iść przez trawnik zamiast ścieżką
DorKa 13:59, 08 lis 2017

Asiu, w pełni rozumiem Twój ból. To w końcu Twoje dziecko

Ja dalej nie kumam jak te rabaty miałyby wyglądać skoro ścieżka nie ma krawędzi
Kasia_CS 14:09, 08 lis 2017

makadamia napisał(a)
Z bólem serca (bo oczywiście jestem przywiązana do swojego pomysłu) muszę przyznać, że Kasi koncepcja trzyma się kupy

O kurde, normalnie mnie teraz zastrzelilaś Mam nadzieję, że jeśli DorKa zaakceptuje pomysł, to już dopieścisz linię, bo wiesz co i jak

DorKa fajnie, że Ci się podoba - choć płyty w kształcie kółek wydają mi się już przesytem Zajrzyj też tutaj - choc tu jest trochę żwiru rozsypane, więc takie 2 w 1. Albo same płyty dać w trawie jak wlasie u malkul, A tu sam zamysł jak można by było wkomponować rośliny w płyty
u Jazzy

popatrz, że wtedy przy brzegu gdzieś można by było dać trawy.. choć jak tak sobie wyobraziłam łan lawendy wzdłuż ścieżki to też mi się oczy zaświeciły
DorKa 14:21, 08 lis 2017

Kasia_CS napisał(a)

O kurde, normalnie mnie teraz zastrzelilaś Mam nadzieję, że jeśli DorKa zaakceptuje pomysł, to już dopieścisz linię, bo wiesz co i jak

DorKa fajnie, że Ci się podoba - choć płyty w kształcie kółek wydają mi się już przesytem Zajrzyj też tutaj - choc tu jest trochę żwiru rozsypane, więc takie 2 w 1. Albo same płyty dać w trawie jak wlasie u malkul, A tu sam zamysł jak można by było wkomponować rośliny w płyty
u Jazzy

popatrz, że wtedy przy brzegu gdzieś można by było dać trawy.. choć jak tak sobie wyobraziłam łan lawendy wzdłuż ścieżki to też mi się oczy zaświeciły

Przede wszystkim dzięki jeszcze raz,za pomysł. Fajny jest i cieszę się ,że autorka też jest za ( choć z bólem ) W kwestii rabaty , ja jednak wzrokowcem jestem Zobaczyłam i wszystko jasne.
Z kółkami płytami , tak myślałam ale próbować można Będą prostokąty jakby co i chyba spróbowałabym najpierw same płyty w trawie. Zawsze można wyżwirować a juz w druga strone to ciężko.
Lawenda dałaby tam radę bo słonecznie jest.
To może jednak porobie coś w weekend ?
Kasia_CS 15:18, 08 lis 2017

Cała przyjemność po mojej stronie, a jak się przyjmie to będę przeszczęśliwa, że coś udało mi się fajnego zaproponować będę kibicować
DorKa 15:24, 08 lis 2017

Kasia_CS napisał(a)
Cała przyjemność po mojej stronie, a jak się przyjmie to będę przeszczęśliwa, że coś udało mi się fajnego zaproponować będę kibicować

dziękuję i obiecują zrobić wszystko,żeby Was nie zawieść i stworzyć ogród na miarę Ogrodowiska