Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zakręcony ogród

Zakręcony ogród

DorKa 10:18, 10 lis 2017

Lulilaj napisał(a)

Powiem szczerze, że po rysunkach porównawczych Asi mi też w dalszym ciągu podoba się wersja nr 1 . Miałam tego nie pisać ale skoro Ty sama masz wątpliwości ...Ale czego nie robi się dla szczęścia i spokoju eMa, hihihi

myślę,że jest tu nas więcej ale zostawmy póki co tak jak jest. Ja siedzieć bezczynnie nie potrafię, więc jak juz projekt wykonam to zawsze bedzie można powrócić do wersji nr 1. Wtedy tak mniej drastycznie dla eMusia będzie
DorKa 10:20, 10 lis 2017

makadamia napisał(a)
Zostawiamy
Przyjdzie czas, to ją tylko powiększymy

I od okien będziemy sadzić krzaczki albo iglaczki, które rosną w górę i wszerz (żeby nie trzeba ich było sadzić pod samą ścianą, tylko ciut dalej), a dopiero na zewnątrz byliny

No i świetnie. Widzę ,że oszczędzasz mnie kochana Ale przynajmniej kształt jej teraz zmienię. Wkręciłam się w te kółkowanie to za jednym zamachem ciachnę
makadamia 10:25, 10 lis 2017

Hehe.
W takim razie, ponieważ jestem wredna i złośliwa, to jeszcze dołożę kamyczek:

Myślę że w tej wersji nie ma ryzyka, że ktoś będzie szedł przez trawnik

Ale tak na serio: to zadziała, jeśli ścieżka będzie jedynym wejściem do altany, a nasadzenia na rabacie będą na tyle gęste, że się w nią nie da wejść.

Tymczasem z tyłu ma być część użytkowa i wchodzenie do niej przez altanę będzie niewygodne.
Dlatego ciągle kombinuję, żeby pomiędzy altaną a drzewami zrobić jakieś przejście w rabacie do tej części użytkowej i wtedy ciągi komunikacyjne wyglądałyby tak:

Przyznam jednak, że to będzie ciężki kawałek do zgryzienia (ten między altaną a podestem): jak go zrobić, żeby po rabacie dało się przejść, a żeby jednocześnie nie robić tam rabaty żwirowej (bo tu się kompletnie nie sprawdzi)?
iwka 10:32, 10 lis 2017

a ja tak sobie jeszcze myślę na swoim przykładzie ścieżkowo-tarasowym jak ma się ścieżka do mebli na tarasie. Patrzyłam u siebie chociaż taras dopiero w myślach, jak te meble w przyszłości ustawić żeby nie trzeba było ich omijać przy swobodnym schodzeniu. Ścieżka powinna być na wprost drzwi tarasowych?
DorKa 10:44, 10 lis 2017

makadamia napisał(a)
Hehe.
W takim razie, ponieważ jestem wredna i złośliwa, to jeszcze dołożę kamyczek:

Myślę że w tej wersji nie ma ryzyka, że ktoś będzie szedł przez trawnik

Ale tak na serio: to zadziała, jeśli ścieżka będzie jedynym wejściem do altany, a nasadzenia na rabacie będą na tyle gęste, że się w nią nie da wejść.

Tymczasem z tyłu ma być część użytkowa i wchodzenie do niej przez altanę będzie niewygodne.
Dlatego ciągle kombinuję, żeby pomiędzy altaną a drzewami zrobić jakieś przejście w rabacie do tej części użytkowej i wtedy ciągi komunikacyjne wyglądałyby tak:

Przyznam jednak, że to będzie ciężki kawałek do zgryzienia (ten między altaną a podestem): jak go zrobić, żeby po rabacie dało się przejść, a żeby jednocześnie nie robić tam rabaty żwirowej (bo tu się kompletnie nie sprawdzi)?

Zgadza się Pomiędzy altana a podestem żwirek odpada z powodu omawianych liści ,żołędzie itd. Ja widziałam ścianę zieloną pociągnięta w bok -ta która zakrywan barłok z tyłu (z cisów ?), tak,żeby altana miała zielone towarzystwo i trochę intymności nabrała. Wówczas można by zrobić przejście między zieloną ścianą a altaną. Tam szeroko nie musi być, tak ,żeby taczka przejechać wystarczy.
ale o co chodzi w nowych rysunkach ? Cienkie linie to ew scieżka ?
DorKa 11:01, 10 lis 2017

iwka napisał(a)
a ja tak sobie jeszcze myślę na swoim przykładzie ścieżkowo-tarasowym jak ma się ścieżka do mebli na tarasie. Patrzyłam u siebie chociaż taras dopiero w myślach, jak te meble w przyszłości ustawić żeby nie trzeba było ich omijać przy swobodnym schodzeniu. Ścieżka powinna być na wprost drzwi tarasowych?

z praktycznego punktu widzenia pewnie tak. Ale tak sobie myślę,że przynajmniej u mnie taka ścieżka pełniłaby chyba głównie rolę dekoracyjną. Bo teraz nie mam , latamy z dziećmi . psem i są pewne główne szlaki komunikacyjne a trawa na tym nie cierpi.Więc równie dobrze mogłoby jej nie być. Ale jak może upiekszyć ogród, dodać charakteru to warto
DorKa 11:48, 10 lis 2017

Dobra teraz skumałam o co chodzi w nowych rysunkach Czyli jednak nasze rozterki też do Ciebie przemawiają i chcąc nie chcąc wracamy do wersji bliższej sercu ?
Ścieżką do barłoku się nie przejmuj. Zgodnie z tym co wcześniej pisałam myślę ,że ona niepotrzebna zupełnie. Jedynie przejście obok altany trzeba uwzględnić ( nie przez altanę tylko obok niej )

Piątek się kończy a ja planu działania w dalszym ciągu nie mam Czyli lepiej nie ruszać podokiennej jeszcze ?
makadamia 12:06, 10 lis 2017

Powiększać tą rabatę od podjazdu miałaś - to Ci nie wystarczy?
DorKa 12:10, 10 lis 2017

makadamia napisał(a)
Powiększać tą rabatę od podjazdu miałaś - to Ci nie wystarczy?

musi co nagle to po diable, racja Coś czuję przez skórę ,że chyba wrócimy do wersji 1
a wracając do podjazdowej, którą powiększę. Nie wiem jaką miałaś wizję pod tujkami w kwestii roślin , w związku z tym nie wiem jakę optymalnie szerokość tam zostawić ? nie zapominjac,ze tam dosyć wąsko jest ( 6 metrów od płotu do tarasu )
makadamia 13:22, 10 lis 2017

Jedno jest pewne: te tuje rosną od południa, czyli wkrótce na tej rabacie będzie kompletny cień. Czyli sadzić trzeba cienioluby.

Taka minimalna szerokość rabaty, którą da się sensownie zagospodarować, to 1 m - 1,5 metra. Więcej Ci nie powiem, bo musisz sama ocenić na żywo, ile możesz powiększyć, żeby ten kolisty kształt zachować.