Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zakręcony ogród

Zakręcony ogród

DorKa 13:43, 10 lis 2017

makadamia napisał(a)
Jedno jest pewne: te tuje rosną od południa, czyli wkrótce na tej rabacie będzie kompletny cień. Czyli sadzić trzeba cienioluby.

Taka minimalna szerokość rabaty, którą da się sensownie zagospodarować, to 1 m - 1,5 metra. Więcej Ci nie powiem, bo musisz sama ocenić na żywo, ile możesz powiększyć, żeby ten kolisty kształt zachować.

Ok, spróbuje w realu. W każdym razie prosty kawałek jest niedługi (reszta to juz zaokrąglenia )więc nawet jakby w najwęższym kawałku było troszkę mniej niż metr to można samą hakone lub żurawkę na przemian z jakimiś kulkami wsadzić albo same.
makadamia 13:44, 10 lis 2017

Przenoszę dyskusję ze swojego wątku.

Nie chcę Cię znowu wystraszyć, ale dla mnie wersja super-lux to byłoby drzewo posadzone tak:
https://pl.pinterest.com/pin/423197696223196672/

czyli zaczynacie od wymurowania takiego kółka z cegieł - jak największego. na całą odległość pomiędzy furtką a bramą.
do kółka wrzucacie dobrej ziemi i sadzicie piękną lipkę.
a kostkę zrobicie kiedyś tam, jak Wam wypadnie

Zalety takiego rozwiązania:
- niski murek zapobiegnie wjeżdżaniu samochodem na rabatę czy osypywaniu się ziemi na kostkę, łatwiej będzie ją ogarniać;
- na murku będzie można usiąść - komplet do ławeczki
- dom razem z kostką będzie stanowił bardzo dużo powierzchnię; trzeba dużego drzewo, żeby cały ten beton zrównoważyć masą zieloną
- lipa upajająco pachnie i ma dobrą energię

Czyż to nie są wystarczające argumenty?
DorKa 13:51, 10 lis 2017

makadamia napisał(a)
Przenoszę dyskusję ze swojego wątku.

Nie chcę Cię znowu wystraszyć, ale dla mnie wersja super-lux to byłoby drzewo posadzone tak:
https://pl.pinterest.com/pin/423197696223196672/

czyli zaczynacie od wymurowania takiego kółka z cegieł - jak największego. na całą odległość pomiędzy furtką a bramą.
do kółka wrzucacie dobrej ziemi i sadzicie piękną lipkę.
a kostkę zrobicie kiedyś tam, jak Wam wypadnie

Zalety takiego rozwiązania:
- niski murek zapobiegnie wjeżdżaniu samochodem na rabatę czy osypywaniu się ziemi na kostkę, łatwiej będzie ją ogarniać;
- na murku będzie można usiąść - komplet do ławeczki
- dom razem z kostką będzie stanowił bardzo dużo powierzchnię; trzeba dużego drzewo, żeby cały ten beton zrównoważyć masą zieloną
- lipa upajająco pachnie i ma dobrą energię

Czyż to nie są wystarczające argumenty?

Póki co z Twoich argumentów jeden jest przekonujący, mianowicie murek do siedzenia Jak wiesz, często popołudniami przesiadujemy na schodach bo tam słoneczko ale pod lipą to chyba go nie będzie

Dziękuję Ci bardzo w każdym razie za pomysły. Starasz się bardzo ale jeszcze mnie nie przekonałaś Próbuj dalej
DorKa 13:56, 10 lis 2017

Teraz dostrzegłam,że na jednym z tych zdjęć jest dokładnie taka ławeczka do siedzenia zrobiona ale w kółku coś nie bardzo cieniującego rośnie ( nie widać korony niestety ) I to jest super pomysł Mogłaby też z drewna być na przykład...
Chyba kolejna batalia o kompromisy się szykuje
makadamia 14:02, 10 lis 2017

Słoneczka szuka się wiosną i jesienią, jak i tak liści nie ma.
A latem to się szuka cienia, zwłaszcza na takiej betonowej pustyni, jaka tu się szykuje
DorKa 14:05, 10 lis 2017

makadamia napisał(a)
Słoneczka szuka się wiosną i jesienią, jak i tak liści nie ma.
A latem to się szuka cienia, zwłaszcza na takiej betonowej pustyni, jaka tu się szykuje

musiałabyś zobaczyć pustynie mojego sąsiada ja to chociaż trawnik mam
a tak serio, jak to koło będzie duże to ta kostka nie przytłoczy ilością. Tak myślę.Wcale nie będzie jej tak dużo.
makadamia 14:16, 10 lis 2017

Właśnie szukałam zdjęcia swojego frontu i okazało się, że takiego, którego bym potrzebowała to nie mam

W każdym razie ćwiczyłam to już u siebie: jak kładliśmy kostkę, to eM zdecydował, żeby podjazd powiększyć prawie dwukrotnie, żeby było gdzie parkować. Włosy z głowy rwałam, że lotnisko chce urządzić.

Dużo kostki, dom, z jednej strony murowane, pełne ogrodzenie, od frontu też mur i jeszcze pokaźna wiata śmietnikowa. No betonowa pustynia.
Ale jednocześnie zdecydował, żeby nie wycinać dużego świerka, który już w tym podjeździe rośnie, do tego wymyślił, żeby kostki nie robić pod same mury, tylko zostawić po 50 cm szerokości (na więcej niestety nie starczyło miejsca)na rabatki i powiem Ci, że całość się broni.
Nie twierdzę, że to najpiękniejszy podjazd na świecie, ale ten świerk robi tam dobrą robotę. Gdyby na jego miejscu było jakieś nieduże drzewko, to byłoby kiepsko.

Także nie musi być lipa, ale musi być coś dużego. Inaczej patelnia.
DorKa 14:24, 10 lis 2017

makadamia napisał(a)
Właśnie szukałam zdjęcia swojego frontu i okazało się, że takiego, którego bym potrzebowała to nie mam

W każdym razie ćwiczyłam to już u siebie: jak kładliśmy kostkę, to eM zdecydował, żeby podjazd powiększyć prawie dwukrotnie, żeby było gdzie parkować. Włosy z głowy rwałam, że lotnisko chce urządzić.

Dużo kostki, dom, z jednej strony murowane, pełne ogrodzenie, od frontu też mur i jeszcze pokaźna wiata śmietnikowa. No betonowa pustynia.
Ale jednocześnie zdecydował, żeby nie wycinać dużego świerka, który już w tym podjeździe rośnie, do tego wymyślił, żeby kostki nie robić pod same mury, tylko zostawić po 50 cm szerokości (na więcej niestety nie starczyło miejsca)na rabatki i powiem Ci, że całość się broni.
Nie twierdzę, że to najpiękniejszy podjazd na świecie, ale ten świerk robi tam dobrą robotę. Gdyby na jego miejscu było jakieś nieduże drzewko, to byłoby kiepsko.

Także nie musi być lipa, ale musi być coś dużego. Inaczej patelnia.

jak znajdziesz kiedyś jakieś zdjęcie to wrzuć. Chętnie podpatrzę Ja w wolnej chwili zrobię Ci zdjęcie z innej perspektywy podjazdu i zobaczysz,że naprawdę nie ma tego aż tak dużo. Pamiętajmy,że ja na to drzewo dodatkowo mam widok z kuchni.Ja bym tam coś dekoracyjnego wiedziała,drzewo co ma ładny kolor liści , kwiaty albo pendula jakaś..Także szukajmy dalej choć Kochanowskiego w szkole lubiłam
mrokasia 15:10, 10 lis 2017

Matko, ile tu postów natrzaskane, przebijać się musiałam kilofem .
No więc ja jestem jednak za wersją nr 2 - estetyka estetyką ale funkcjonalnie musi być, jak zrobisz w altance pierwszą imprezkę i nabiegasz się w tą i z powrotem pomiędzy domem (kuchnią) i altanką to sobie podziękujesz za wybranie tej wersji (jeśli ofkors tak zrobisz ).

Jeśli chodzi o popołudniowe słoneczko to ja właśnie przede wszystkim z takiego powodu dokonałam rewolucji na podkuchennej i teraz oprócz roślin mam tam 2 foteliki i parasol . Parasola miało nie być, ale okazał się być niezbędny, choć burzy koncepcję. Więc ta ławeczka pod drzewkiem to dobry pomysł - po południu słońce będzie już niżej i nie będziecie siedzieć w cieniu. Tylko przy takiej koncepcji to nie widzę tam murka...
Kasia_CS 15:17, 10 lis 2017

Zapach lipy kocham, ale tych lepiących plam wokol drzewa już nie i to by dla mnue wykluczyło ją w przedbiegach niestety. Jak jeszcze chodziłam na spacery z wózkiem po parkowych alejach, to najpierw napawałam się cudownym zapachem, a potem ze strachem oglądałam budę, czy nie mam kropeczek na materiale