Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zakręcony ogród

Zakręcony ogród

DorKa 15:28, 10 lis 2017

wiecie co, myślałam,że mam problem z głowy z tą ścieżką a tu klops
Chciałam tego uniknąć ale jednak muszę chyba skonsultować temat z eMusiem. Może jego zdanie mi ułatwi podjąć decyzję.

Póki co miłego weekendu dla Wszystkich
DorKa 18:45, 10 lis 2017

mrokasia napisał(a)
Matko, ile tu postów natrzaskane, przebijać się musiałam kilofem .
No więc ja jestem jednak za wersją nr 2 - estetyka estetyką ale funkcjonalnie musi być, jak zrobisz w altance pierwszą imprezkę i nabiegasz się w tą i z powrotem pomiędzy domem (kuchnią) i altanką to sobie podziękujesz za wybranie tej wersji (jeśli ofkors tak zrobisz ).

Biorąc pod uwagę,że troszkę roztrzepana jestem to wysoce prawdopodobne jest,że będę łazić tam i z powrotem Dobrze,że jest też ktoś ujarzmiający moje zapędy Jak się ostatecznie skończy tego najstarsi górale nie wiedzą
mrokasia napisał(a)

Jeśli chodzi o popołudniowe słoneczko to ja właśnie przede wszystkim z takiego powodu dokonałam rewolucji na podkuchennej i teraz oprócz roślin mam tam 2 foteliki i parasol . Parasola miało nie być, ale okazał się być niezbędny, choć burzy koncepcję. Więc ta ławeczka pod drzewkiem to dobry pomysł - po południu słońce będzie już niżej i nie będziecie siedzieć w cieniu. Tylko przy takiej koncepcji to nie widzę tam murka...

ale w takim razie jak ławeczka bez murka ? Masz na myśli pod drzewem wolnostojącą ?
DorKa 18:48, 10 lis 2017

Kasia_CS napisał(a)
Zapach lipy kocham, ale tych lepiących plam wokol drzewa już nie i to by dla mnue wykluczyło ją w przedbiegach niestety. Jak jeszcze chodziłam na spacery z wózkiem po parkowych alejach, to najpierw napawałam się cudownym zapachem, a potem ze strachem oglądałam budę, czy nie mam kropeczek na materiale

dzięki Kasiu, jakby co to postaw sę za mną u Asi Makadamii
Z lip to ostatnio tylko Dua Lipa, uwielbiam

mrokasia 19:14, 10 lis 2017

DorKa napisał(a)

ale w takim razie jak ławeczka bez murka ? Masz na myśli pod drzewem wolnostojącą ?

No myślałam o wolnostojącej, a Ty o jakiej??? Coś przeoczyłam? Bo wydawało mi się, że była mowa o podwyższonej, sporej rabacie-kole z drzewem w środku, otoczonej niskim murkiem. No to ja w czymś takim nie widzę ławki... Ale zaraz się cofnę do tych inspiracji Asiowych, bo może coś pomerdałam .
DorKa 19:42, 10 lis 2017

mrokasia napisał(a)

No myślałam o wolnostojącej, a Ty o jakiej??? Coś przeoczyłam? Bo wydawało mi się, że była mowa o podwyższonej, sporej rabacie-kole z drzewem w środku, otoczonej niskim murkiem. No to ja w czymś takim nie widzę ławki... Ale zaraz się cofnę do tych inspiracji Asiowych, bo może coś pomerdałam .

Myślałam,że to murek będzie pełnił funkcje ławeczki , takie 2:1 Gzies na początku wątku pisałam też o pomyśle na mini tarasik drewniany od frontu , który byłby dołączony do schodów i tworzyłby z nimi jedną całość. Taki pomysł powstał kiedy to kolejny raz siedzieliśmy na schodach. Siedzimy tam często popołudniu jak na tarasie jest już cień ( ciepłolubna jestem bardzo )

Cały czas przewija się temat znalezienia miejsca do siedzenia od frontu.
wiklasia 21:52, 10 lis 2017

A może tak ułożyć płyty w ścieżce:

Taka całkiem luźna koncepcja. I zastrzegam, że proporcje mogą być zaburzone dość mocno (choć starałam się jak najwierniej odwzorować to co z kartki, na zarys rabaty - okręg nie patrzymy, bo on to już całkowicie oderwany od rzeczywistości). No i ta pierwsza płyta przy tarasie to powinna być równolegle do linii tarasu, a ja wrysowałam ja już po okręgu.
eVka 22:04, 10 lis 2017

wiklasia napisał(a)

Taka całkiem luźna koncepcja. I zastrzegam, że proporcje mogą być zaburzone dość mocno (choć starałam się jak najwierniej odwzorować to co z kartki, na zarys rabaty - okręg nie patrzymy, bo on to już całkowicie oderwany od rzeczywistości)

Jaką burzliwa dyskusja wow, a mi się podoba to ułożenie płyt, które zaproponowała Wiklasia. Jest bardzo estetyczne a zarazem praktyczne.
Trzymam kciuki za znalezienie złotego środka
DorKa 09:34, 11 lis 2017

Mnie pomysł Wiklasi też się podoba, tylko z takim ułożeniem ścieżki, plan przerobienia schodów ( 2 ew 3 zejścia tylko zostawić ) legnie w gruzach. Chyba,że zaczniemy od środka tarasu...ale wtedy trawnik , który jest ( a niewiele o zostało ) będzie widocznie przedzielony . W przypadku wersji Asi Makadamii gdzie ścieżka idzie z boku choć jest mniej funkcjonalna to nie dzieli tak przestrzeni.
Wiem,że dzielenie może być atutem (chociażby u Angeliki, super to wygląda ) ale nie wiem czy jestem gotowa zrobić to od razu ( zaznaczam od razu) eMusowi.
DorKa 09:39, 11 lis 2017

wiklasia napisał(a)

Taka całkiem luźna koncepcja. I zastrzegam, że proporcje mogą być zaburzone dość mocno (choć starałam się jak najwierniej odwzorować to co z kartki, na zarys rabaty - okręg nie patrzymy, bo on to już całkowicie oderwany od rzeczywistości). No i ta pierwsza płyta przy tarasie to powinna być równolegle do linii tarasu, a ja wrysowałam ja już po okręgu.

rysunek pierwsza klasa sama bym lepiej nie narysowała tak jak już pisałam ułożenie podoba mi się. Jest funkcjonalne i zakręcone tylko mam problem ze schodami. W takiej wersji musiałyby zostać takie bezsensowne jak są, czyli dookoła tarasu
DorKa 09:43, 11 lis 2017

Dziewczyny chciałam Wam wszystkim bardzo podziękować (zabrzmiało jakby to był mój ostatni post ) za zainteresowanie i zaangażowanie. Bardzo to doceniam i cieszę się bardzo,że tu jestem. Dzięki Wam będę miała piękny ogród, w to nie wątpię. Przy okazji wiele się ucząc. Pozdrawiam Was bardzo serdecznie i lecę do roboty bo już prawie 10 a ja w lesie...Buziaki!