Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród ponad miarę - czyli trudne początki

Ogród ponad miarę - czyli trudne początki

ajka 17:23, 15 mar 2025

Czosnki posadzone i wiśnia również

ajka 09:56, 18 mar 2025

Czy mogę sadzić piwonie jak jest mróz w nocy, czy powinnam poczekać? Pogoda nie dopisuje ostatnio, a moje piwonie od kilku dni w garażu.
olciamanolcia 11:01, 18 mar 2025

ajka napisał(a)
Czy mogę sadzić piwonie jak jest mróz w nocy, czy powinnam poczekać? Pogoda nie dopisuje ostatnio, a moje piwonie od kilku dni w garażu.

Jak nie jest zmarznięta ziemia - sadz- przykryj gałązkami albo liśćmi albo nic nie rób.
Moje już wypuszczają - zimno i mrozik im nie straszne
ajka 12:49, 20 mar 2025

Dziękuję olciamanolcia za odpowiedź.

Akcja sadzenie dzisiaj, bo męczyliśmy jeszcze redbarona i obrzeża

Kordina 17:11, 20 mar 2025

Pewno nie możesz się doczekać, jak to będzie wyglądało, jak buchnie też jestem ciekawa
ajka 20:42, 20 mar 2025

Kordina to prawda, szkoda, że na piwonie trzeba długo czekać. W tym roku kwiatów też raczej będzie niewiele.

Dziś zamówiłam 2 trawy Gracillimus Nana i Lilaka Mayer Palibin w formie krzewu (mój eM kręci nosem, ale wydaje mi się, że miniaturowy krzak nie będzie go aż tak mocno drażnić, a mi bardzo się podoba). Jeśli je posadzimy, część trawiastą będzie można już przysypać korą. Planuję tam jeszcze posadzić żółtą hakonechloę (przy ścieżce), ale poczekam na terminy bliższe latu i ładniejsze sadzonki. Mam złe doświadczenia z hakonechloą, ale chcę zaryzykować jeszcze raz, jest tego warta za swój niepowtarzalny wygląd. Przy tarasie posadzę chyba bodziszki rozanne.
Na tej rabacie po dwóch stronach ścieżki stawiam głównie na kolor biały, żółty, różowy i fioletowy.
ajka 22:35, 20 mar 2025

Czy sadząc rośliny w donicach z wkładem powinnam zrobić otwory we wkładzie i w obudowie zewnętrznej? Dziś wyjęliśmy wkłady z donic, w których sadziliśmy kwiaty w zeszłym roku i zarówno część wewnętrzna jak i zewnętrzna była pełna wody W ten sposób chyba nic w nich nie przeżyje na dłuższą metę?
MagdaLenka 22:47, 20 mar 2025

ajka napisał(a)
Czy sadząc rośliny w donicach z wkładem powinnam zrobić otwory we wkładzie i w obudowie zewnętrznej? Dziś wyjęliśmy wkłady z donic, w których sadziliśmy kwiaty w zeszłym roku i zarówno część wewnętrzna jak i zewnętrzna była pełna wody W ten sposób chyba nic w nich nie przeżyje na dłuższą metę?

Odpływ wody musi być koniecznie. Chyba, że posadzisz roślinność bagienną. Taka dałaby radę.
Patrycja_KG_Lu 08:11, 21 mar 2025

Ja mam takie bez wkładu i zrobiłam dziurki od spodu. Tragedia na tarasie, wiecznie brudne płytki w zaciekach o przedziwnych kolorach. Donice wylądowały na rabacie gdzie mogą sobie ciec do woli.

P.S.: To nie znaczy, że odradzam dziurki. Jednak warto znaleźć rozwiązanie dla tego problemu.
LIDKA 08:25, 21 mar 2025

Ja wywalam z moich te wkłady sadze w donice bezpośrednio i daje podstawki. Dziurka musi być.

Podstawek mam 2 komplety i czasem zmieniam na czyste. Nie lubie zakamienionych. Stoją na tarasie i na kostce. A te co mam na kamykach koło wiaty stoją sobie bez podstawek.

Pomidorowe doniczki też z podstawkami mam.