Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród ponad miarę - czyli trudne początki

Ogród ponad miarę - czyli trudne początki

UlaB 19:47, 12 mar 2025

Tak, mam świadomość ryzyka.... no ale musze .... 70 cm to maluch
ajka 19:50, 12 mar 2025

Judith napisał(a)
Dajesz czadu, nieźle

Judith, nie ma na co czekać.
Jeszcze dużo roboty przed nami. Zaraz trzeba będzie zająć się trawnikiem.

ajka 19:54, 12 mar 2025

mrokasia napisał(a)
Ładnie działasz .
Jakiego masz judaszowca?
Kojo piękna! Szybko jej ta korona urośnie . Moja to potwór, chyba będę musiała przesunąć płyty na ścieżce bo oczy wydłubuje .

Mrokasia kupiłam na jesień w Warszawie judaszowca Avondale. Nie jest za duży jeszcze, ale odsunęłam drugi rząd roślin więc trawy go nie zjedzą.

Kojo wiem, że na szerokość rośnie dużo, wydaje mi się, że będzie miała sporo miejsca
A co do twojej, to nie ma szans jej ogarnąć cięciem ?
ajka 19:59, 12 mar 2025

UlaB napisał(a)

Ooo, potwór tzn. jak duża urosła? Mam szczepioną tak jak ta powyżej - faktycznie szybko buduje koronę. Muszę ją niestety przesadzić - niby mam wybraną miejscówkę, ale jeszcze jest czas na zmianę zdania bo teraz nie bede jej raczej ruszać.

Aniu, super działacie. Dopiero niedawno do Ciebie trafiłam. Z wiśni będziesz bardzo zadowolona - jest przepiękna i totalnie bezproblemowa. Warto ją posadzić tak, żeby ją często widzieć wiosną i jesienią, np. przez okno. U mnie ta wisienka rusza jako pierwsza, a jesienią przebarwia się fantastycznie i dosyć późno gubi liście.

UlaB fajnie że wpadłaś. Sadząc wisnie wezmę pod uwagę, że duża rośnie, wydaje mi się, że miejscówkę ma dobrą. Będzie blisko tarasu, widoczna z okien dzieci i salonu. Widziałam jak się przebarwia. O kupnie tej wiśni myślałam już w zeszłym roku, tylko wtedy nie miałam na nią miejsca
ajka 20:06, 12 mar 2025

A ja dziś jeszcze odchwaściłam całą rabatę z drzewami owocowymi i przycięłam powojniki. Potem rozpadał się deszcz i było po robocie.
DariaB 20:35, 12 mar 2025

Marzę o tej wiśni, może się mi ją udaw tym roku upolować. Super, że mąż z Tobą działa w ogrodzie.
mrokasia 20:41, 12 mar 2025

Ula, na razie ma 70cm….

Ajka, szkoda jej ciąć, te gałązki cudne . Wolę przesunąć płyty chodnikowe tum bardziej, że to rzadko używane przejście .
ajka 22:16, 12 mar 2025

DariaB napisał(a)
Marzę o tej wiśni, może się mi ją udaw tym roku upolować. Super, że mąż z Tobą działa w ogrodzie.

Trzymam kciuki. Widziałam te wisnie na allegro. Ja zawsze wolę kupić drzewka stacjonarnie, ale czasami zdarza mi się z braku laku kupić online.
ajka 22:17, 12 mar 2025

mrokasia napisał(a)
Ula, na razie ma 70cm….

Ajka, szkoda jej ciąć, te gałązki cudne . Wolę przesunąć płyty chodnikowe tum bardziej, że to rzadko używane przejście .

Jeżeli nie jest problemem przesunięcie płyt, to w sumie dlaczego nie.
ajka 22:21, 12 mar 2025

Zamówiłam na nową rabatkę piwonie: Shirley Temple 6szt, Angel Cheeks 5 szt i Louise van Houtte 6szt. Dokupiłam też czosnków globemaster. Dosadzę ma trawiastej.