Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród ponad miarę - czyli trudne początki

Ogród ponad miarę - czyli trudne początki

DariaB 10:43, 06 mar 2025

Ania ja też nie jestem fanką skalniaków, jakoś źle mi się kojarzą. Danusia fajnie radzi żeby iść w byliny. Taką rabatę łatwiej w razie czego zmienić, a skalniak to już na lata. Dom otulony trawami i bylinami wyglądałby romantycznie i elegancko. Jaką masz tam wystawę?
ajka 18:00, 06 mar 2025

Gardenarium napisał(a)

Ja bym skalniaka nie robiła tylko rabaty bylin owe i coś na pniu.

Danusiu bardzo dziękuję, za wskazówki. Może faktycznie pójdę w drzewka na pniu.
A jakie drzewo mogłabym posadzić między oknami tak blisko domu, aby nie zaszkodzić fundamentom i by nie było za wysokie? Teram mam tam hortensję. Już kiedyś nad tym myślałam, ale nie wymyśliłam. Marzył mi się klon palmowy, ale u mnie przeżywają tylko te mocno osłonięte.

Edit: no chyba, że ten judaszowiec avondale?
ajka 18:03, 06 mar 2025

DariaB napisał(a)
Ania ja też nie jestem fanką skalniaków, jakoś źle mi się kojarzą. Danusia fajnie radzi żeby iść w byliny. Taką rabatę łatwiej w razie czego zmienić, a skalniak to już na lata. Dom otulony trawami i bylinami wyglądałby romantycznie i elegancko. Jaką masz tam wystawę?

DariaB widzisz, a mi się zamarzył skalniak z ziołami, ale faktycznie, górki, pagórki w tym miejscu może nie będą wyglądać dobrze.
Mam tam zachodnią wystawę.
Kordina 18:43, 06 mar 2025

Ja sobie zapisałam przykładowe niewielkie drzewka, które polecała Hania w tym wątku:

https://www.ogrodowisko.pl/watek/11936-ogrod-telimeny?page=4#post_1

cytuję:
Są piękne wielopniowe parocje, świdośliwy Lamarcka, wielopniowe magnolie, kolumnowe wiśnie Amanogawa, śliwy dziecięce. Wszystkie te drzewka mają bardziej kompaktowe rozmiary
mrokasia 19:03, 06 mar 2025

Też jestem przeciw skalniakowi . Zioła posadź sobie w donicach przy tarasie.

Mam dwa Doorenbosy dość blisko domu. One dają taki ażurowy cień. Przy obecnych latach i zachodniej wystawie mogą być wybawieniem . Ale aleja z 3 szt może dość ciężko wyglądać bo musiałabyś chyba posadzić je dość blisko siebie?
Może jedna?
ajka 19:30, 06 mar 2025

Kordina napisał(a)
Ja sobie zapisałam przykładowe niewielkie drzewka, które polecała Hania w tym wątku:

https://www.ogrodowisko.pl/watek/11936-ogrod-telimeny?page=4#post_1

cytuję:
Są piękne wielopniowe parocje, świdośliwy Lamarcka, wielopniowe magnolie, kolumnowe wiśnie Amanogawa, śliwy dziecięce. Wszystkie te drzewka mają bardziej kompaktowe rozmiary

Dziękuję Kordina. Parocję mam u siebie, baaaardzo wolno rośnie, a w formie drzewka trudno dostać u nas i jest bardzo droga, szukałam w tamtym roku, bo miałam w planie posadzić na przód i stanęło na jabłoni. Mam dwie świdośliwy, w tym lamarcką i narazie nie chcę więcej. Magnolii też podziękuję, krótko jest urodziwa. Amanogawy mam trzy i nie bardzo ją widzę przy domu. Myślę czy jednak tego judaszowaca nie wcisnąć w miejsce hortensji, tylko że on jest mały jeszcze i boję się, że trawy mi go zjedzą, dlatego planowałam go na rogu tarasu.
ajka 19:38, 06 mar 2025

mrokasia napisał(a)
Też jestem przeciw skalniakowi . Zioła posadź sobie w donicach przy tarasie.

Mam dwa Doorenbosy dość blisko domu. One dają taki ażurowy cień. Przy obecnych latach i zachodniej wystawie mogą być wybawieniem . Ale aleja z 3 szt może dość ciężko wyglądać bo musiałabyś chyba posadzić je dość blisko siebie?
Może jedna?

Mrokasia a wiesz, że w sumie z tymi ziołami to nie głupi pomysł, może za bardzo kombinuję. A czasami najprostsze rozwiązania są najlepsze.

Chyba już zmieniłam zdanie do tych Doorenbosów, może kiedyś posadzę przy basenie. Pomyślałam, że warto by z lewej strony ścieżki posadzić piwonie, brzozy do tego nie pasują. Nie pogardzę nowym gatunkiem. Mój eM też będzie zachwycony Piwonie i drzewka na pniu będą razem dobrze wyglądać?

Znalazłam w necie judaszowca z lilakiem. Ależ to piękne zestawienie. Może jednak namówię męża na 1 sztukę palibina
Magara 22:26, 06 mar 2025

Heh, jak słyszę "skalniak" to mi zimno chodzi po plecach Tak nazywam moją przeklętą, zastaną skarpę

Ja to się nie znam, ale jak Danusia doradziła to bym się nie zastanawiała dalej nad koncepcją, tylko brała
ajka 18:10, 08 mar 2025

Ja już plan na rabatę mam. Przynajmniej z grubsza i mogę już działać, Danusi wizja bardzo mi pomogła. Na zioła kupię doniczki do kompletu, z tych co kupowałam w tamtym roku i postawię na tarasie.

Dziś wykorzystaliśmy piękną pogodę, przycięłam wszystkie tawuły, a mam ich ze trzydzieści, więc trochę się namachałam, wycięłam też trochę suchelców. Mój eM przyciął maliny, derenie, trzmieliny, pęcherznicę i wyczyścił kosaćce. Za dzisiejszy dzień normalnie medal nam się należy

Wczoraj umyliśmy i wystawiliśmy mebelki więc dziś mogliśmy rozpocząć sezon, zrobiliśmy sobie kociołek z ogniska i zjedliśmy wspólnie obiadek na tarasie. W środę zrobiliśmy wędzenie, mam już całą zamrażarkę szyneczki, polędwiczki, boczku. Będzie na codzień i na święta.

Wszystkiego najlepszego z okazji Dnia Kobiet dziewczynki wam życzę
mrokasia 18:41, 08 mar 2025

Ania, od samego czytania zrobiłam się zmęczona .
Mnóstwo pracy za Wami, super . My też dzisiaj 3/4 dnia w ogrodzie.