Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Motylogród

Motylogród

Mariposa 21:03, 24 sie 2018

Przy okazji kopania pod szambo, obfociłam swoją ziemię w przekroju. Ciężka, tłusta glina na całej głębokości

Anda 21:05, 24 sie 2018

To się róże ucieszą
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Margerytka40 21:09, 24 sie 2018

Anda napisał(a)
To się róże ucieszą

Taaa,nic tylko róże sadzić
Toszka 21:12, 24 sie 2018

Anda ma rację, bo taka glina długo wilgoć trzyma
Kochana, plusy w minusach widzimy Szklanka do połowy pełna
Mariposa 21:31, 24 sie 2018

Zaczęłam prace nad kwaśną rabatą. Niestety, większość zdjęć mi wcięło, więc będzie bardzo skąpa fotorelacja.

W lewym dolnym rogu moja macierzysta glina - twarde, zbite klepisko. Tam, gdzie zaczęłam kopać, też czysta glina, tylko "wzruszona". Za to z tyłu (to ten pagórek) widać już sypką, luźną glebę (kilka razy kopana przy oczyszczaniu i pomieszana z piachem i kompostem).
Na tym miejscu leżał obornik - przesunęłam go na bok, wyznaczyłam rabatę - zaczyna się jeszcze kawałek bliżej (dolny, prawy róg), zawija łukiem za taczką, sięgając w głąb do sznurka i w lewo do połowy tej części za domem. Jak na moją działkę wydaje się być duża (boki 10m i 12m, taki wklęśnięty na środku trójkąt) - myślę, że będzie miała 50m2. Dla mnie duża, ale przy rabatach Asi-Margerytki to nic wielkiego.
Próbuję zrobić donicę, jak Toszka radzi, ale ciężko mi idzie. Zebrałam z powierzchni tam, gdzie się dało, dobrą ziemię, wybrałam spod spodu ok 10 cm paskudnej gliny, nawiozłam piasku i przekopałam głęboko z siarką. W sumie "spenetrowałam" glebę na ok 35-40cm. Na to pójdzie te trochę ziemi zebrane z powierzchni, kompost, kora, obornik, mączka, liście i igliwie. Wydaje mi się, że i tak wyjdzie rabata wyniesiona, ale zobaczymy.
Mariposa 21:35, 24 sie 2018

Ooo, widzę, że komuś ta moja glina się podoba
Ewo, Asiu, Toszko - oczywiście, że będą róże, ale nie tylko
Na razie walczę, aby jak najgłębiej rozluźnić ją pod rabatę różanecznikowo-azaliowo-wrzosową.
Toszka 21:38, 24 sie 2018

To zrób kwaśną lekko wyniesioną, 5-10cm to wizualnie nic, a dla korzeni to rewelacyjne zabezpieczenie przed zastoinami wody w razie długich, ulewnych deszczów.
Margerytka40 21:47, 24 sie 2018

Toszka napisał(a)
To zrób kwaśną lekko wyniesioną, 5-10cm to wizualnie nic, a dla korzeni to rewelacyjne zabezpieczenie przed zastoinami wody w razie długich, ulewnych deszczów.

To samo miałam napisać,to dobrze że rabata będzie ciut wyżej,moja kwaśna azaliowa jest wyżej naturalnie bo jest lekki spadek od ogrodzenia w kierunku brzegu rabaty a rodkową na froncie też będę robić wyniesioną.
Anda 21:48, 24 sie 2018

Glina wcale nie jest taka zła. Jeszcze taka lessowa, bo wydaje mi się, że masz taką. Toszka już napisała, że długo trzyma wilgoć. Dużo roślin dobrze na niej rośnie, zwłaszcza że pH też masz całkiem ok. Po dodaniu odpowiednich dobroci pod odpowiednie rośliny wszystko będzie rosło jak na drożdżach.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Mariposa 21:54, 24 sie 2018

No to jednak szklanka do połowy pełna
Na razie ta glina mnie wykańcza, ale też w nią wierzę.
Na powierzchni skorupa, ale w głębi glina jest wciąż mokra - tylko tak zbita, że ciężko wbić widły. Pod obornikiem to nawet chlupotało - musiało się przez jeden dzień obsuszyć, bo nie mogłabym kopać.