Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Motylogród

Motylogród

Mariposa 23:15, 15 sie 2018

Kasiu, Asiu, Polinko, Toszko, Sylwio, Qulleczko, Madziu - dziękuję, że jesteście ze mną! Raźniej mi z Wami, naprawdę! Cieszę się ogromnie, czekałam na to tyyyle lat!

Qulleczko, a jakie zdjęcia mam zapodać? Na razie to goła ziemia, sadzenie dopiero wiosną! Mam nadzieję, że wtedy będzie się działo!

asiak 07:59, 16 sie 2018

Przyszłam się przywitać Będę odwiedzać regularnie
Qulleczka 09:10, 16 sie 2018

Elu ziemi, którą udabracasz
Bo Twoje działania to dla mnie motywacja do działania Jak już nie mam sił, jak już siadam i płaczę, to przypominam sobie, że miałaś gorsze warunki I skoro Ty dałaś radę, to ja nie dam?
la_estrellita 00:17, 17 sie 2018

Chwilę mnie nie było a tu proszę, przeprowadzka. Rozumiem, że jak będziesz na miejscu to resztę w tydzień przekopiesz. Cieszę się z Tobą.
Mariposa 22:40, 17 sie 2018

asiak napisał(a)
Przyszłam się przywitać Będę odwiedzać regularnie

Witaj, Asiu. Cieszę się, ze będziesz zaglądać. Zapraszam
Mariposa 22:49, 17 sie 2018

la_estrellita napisał(a)
Chwilę mnie nie było a tu proszę, przeprowadzka. Rozumiem, że jak będziesz na miejscu to resztę w tydzień przekopiesz. Cieszę się z Tobą.

Chyba mnie jednak przeceniasz Dzisiaj zaczęłam "robotę głupiego" - przewiozłam resztę obornika w inne miejsce, aby za niedługo go znowu tutaj przytargać. Za chwilę to samo czeka mnie z kompostem - no ale jak inaczej oczyścić ziemię pod tymi pryzmami? Przy okazji okazało się, że z boku mam czystą piaskownicę - teraz już wiem, dlaczego tam tak mało chwastów rosło... No więc ten piach trzeba rozparcelować w inne, bardziej gliniaste miejsce...
I mam to w tydzień zrobić?
Mariposa 22:55, 17 sie 2018

Qulleczka napisał(a)
Bo Twoje działania to dla mnie motywacja do działania Jak już nie mam sił, jak już siadam i płaczę, to przypominam sobie, że miałaś gorsze warunki I skoro Ty dałaś radę, to ja nie dam?

Oj, Qulleczko kochana, każdy ma takie chwile załamania - też zdarza mi się popłakać z bezsilności, ale jak Dziewczyny tutaj mówią - trza się podnieść, otrzepać fartuszek, poprawić koronę i działać dalej
Ja już nie wyobrażam sobie życia bez tej roboty w ogrodzie

Będziemy ocierać sobie łzy wzajemnie
anka_ 23:15, 17 sie 2018

Mariposa napisał(a)

Chyba mnie jednak przeceniasz Dzisiaj zaczęłam "robotę głupiego" - przewiozłam resztę obornika w inne miejsce, aby za niedługo go znowu tutaj przytargać. Za chwilę to samo czeka mnie z kompostem - no ale jak inaczej oczyścić ziemię pod tymi pryzmami? Przy okazji okazało się, że z boku mam czystą piaskownicę - teraz już wiem, dlaczego tam tak mało chwastów rosło... No więc ten piach trzeba rozparcelować w inne, bardziej gliniaste miejsce...
I mam to w tydzień zrobić?

Ale za to człowiekowi się nie nudzi
Fajnie , że już będziesz na miejscu.
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
Mariposa 23:17, 17 sie 2018

Takie cuś wchodzi do mnie od sąsiada (niestety, z jednego boku mam "bezpańską" działkę, właściciel nieznany, a ogród to busz w pełnym tego słowa znaczeniu). Wygląda ładnie, ma owoce przypominające trochę ogórki kiwano

Taki niewinny słodziak się wydaje, a to kolczurka klapowana (Echinocystis lobata), z rodziny dyniowatych, (cyt.) "należy do 100 najgroźniejszych gatunków inwazyjnych w Europie. Roślina przyczynia się do zmiany charakteru opanowywanych zbiorowisk, które często stanowią chronione siedliska przyrodnicze. W miejscach obfitego jej występowania dochodzi do deformowania roślin zielnych i krzewów". Jest nawet zakaz jej wprowadzania do ogrodów.
U sąsiada opanowała leszczyny do wysokości 5-6 m, niestety, rośnie nad moim kompostownikiem, obawiam się, że mi się do niego wysieje. Ściągnęłam grabiami tyle pędów, ile się dało, ale do 6 m nijak nie sięgnę.
Mariposa 23:21, 17 sie 2018

anka_ napisał(a)

Ale za to człowiekowi się nie nudzi
Fajnie , że już będziesz na miejscu.

Cieszę się jak dziecko! A nudzić się nie znoszę