Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Motylogród

Motylogród

Mariposa 20:45, 26 mar 2019

Margerytka40 napisał(a)
... fajnie pokazane jest jak układają się igły u baccaty. ...

Chyba się pogubiłam - czyli moje to nie baccata? A jeśli nie baccata, to kulki z tego nie wyjdą?
Więc ani na kolumny, ani na kulki, super To chyba je wysadzę stąd, póki jeszcze nie bujnęły się na dobre.
Mariposa 21:07, 26 mar 2019

Anda napisał(a)
. A ty masz taką szarą ziemię, czy tylko na fotce tak wyszło?

Co do cisów to baccata ma takie bardziej poziome gałązki IMHO. To może być jakaś siewka z Hilli lub Hicksii.

Zdjęcie komórką robione, fatalnie wyszło.
Ziemia już ładna, ale jeszcze z dobrociami nie pomieszała się dokładnie, nadal w głębi jest nierozłożona do końca kora i obornik (choć minęło prawie 10 miesięcy od pierwszego przekopania) i gliniasty charakterek wychodzi - wciąż ma tendencję do zbijania się w grudy, które po wyschnięciu rozsypują się w szarawy pył.
Jak posadzę byliny i trawy, to dam tu jakiś mulcz.
Anda 21:18, 26 mar 2019

Daj mulcz koniecznie. Drobniutka kora może być albo kompost z kompostowni miejskiej.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Mariposa 21:44, 26 mar 2019

Anda napisał(a)
Daj mulcz koniecznie. Drobniutka kora może być albo kompost z kompostowni miejskiej.

Tak jest, Pani Kierowniczko - jak mawia mój Tato
Skrzypu suszonego mam dużo, zaraz zrobię herbatkę. Tylko muszę przypomnieć sobie proporcje.
AniazUroczyska 23:33, 26 mar 2019

Mariposa napisał(a)

Chyba się pogubiłam - czyli moje to nie baccata? A jeśli nie baccata, to kulki z tego nie wyjdą?
Więc ani na kolumny, ani na kulki, super To chyba je wysadzę stąd, póki jeszcze nie bujnęły się na dobre.

O kurczę, Elu, coś nie tak z tymi cisami? Też się pogubiłam czytając komentarze, tym bardziej ,że na cisach się nie znam i nie wiem jaka odmiana na co się nadaje.
Zwróciłam jednak uwagę na komentarz Margaretki :
"Elu a ja myślę, że jeśli to baccata to kolumny z tego nie będzie".
Margerytka40 06:17, 27 mar 2019

Dziewczyny moim zdaniem są to cisy nadające się na żywopłot. Pisząc, że nie będzie z tego kolumny miałam na myśli że nie są to cisy na rabatowe wykrzykniki, które chciała Ela. Nie będą to pewnie wąskie cisy jak fastigaty natomiast żywopłot z nich może być. Co do poduch to nie wiem, trzeba pytać mądrzejszych
eVka 11:20, 27 mar 2019

Na cisach się zupełnie nie znam, więc nie pomogę ale super rabatka różana się zapowiada
Anda 14:48, 27 mar 2019

Ta drobniutka kora to w PL chyba ta przekompostowana
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Mariposa 17:46, 27 mar 2019

Aniu, z cisami wszystko w porządku, tylko moja niewiedza spowodowała, że chyba kupiłam nie takie, jak miały być. Ale spoko, mam jeszcze sporo do obsadzenia, a z przodu ma być właśnie żywopłot, więc tylko zmienią miejscówkę.

effka dziś z przerażeniem oglądałam młode pączki i listki wsadzonych różyczek po nocnych -5, ale chyba przeżyły Dobrze, że je okopczykowałam. Mam nadzieję, że będzie super

Ando korę tym razem kupię workowaną, więc może będzie przekompostowana. Pomieszam z kompostem i będzie git Mulcz i tak musi być, bo zanim to wszystko się rozrośnie, to mnóstwo gołej ziemi będzie.
eVka 18:50, 27 mar 2019

Mariposa napisał(a)
Aniu, z cisami wszystko w porządku, tylko moja niewiedza spowodowała, że chyba kupiłam nie takie, jak miały być. Ale spoko, mam jeszcze sporo do obsadzenia, a z przodu ma być właśnie żywopłot, więc tylko zmienią miejscówkę.

effka dziś z przerażeniem oglądałam młode pączki i listki wsadzonych różyczek po nocnych -5, ale chyba przeżyły Dobrze, że je okopczykowałam. Mam nadzieję, że będzie super

Ando korę tym razem kupię workowaną, więc może będzie przekompostowana. Pomieszam z kompostem i będzie git Mulcz i tak musi być, bo zanim to wszystko się rozrośnie, to mnóstwo gołej ziemi będzie.

Elu, moje róże już pełne sporych listków, jutro obfocę. Nie kopczykuję ich ale u mnie ciepła zima. W nocy miałam 0 stopni.

Polecam bardzo Ci korę przekompostowaną z LM. Nazywa się kora drobna podkładowa Sobex. Jest tania.