Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Przedogródek pod dębem

Przedogródek pod dębem

kasiek 20:20, 02 cze 2019

Wypad świetny - ale jakie ja tu przestrzenie widzę - wow!
Karmnik mam i tez mi się baaardzo podoba.
Widziałam że sukulenty przywiozłeś - ja też ostatnio miłością do nich zapałałam
Gosialuk 20:41, 02 cze 2019

Wacku parę dni mnie nie było na O, no chyba że z telefonu zerkałam, ale mało. U ciebie z wszystkimi nowościami już się zapoznałam, począwszy od ogrodu w Jarkowie. Nad stawem pięknie i przedogródku też. Gratuluję zakupów.
Waclaw 21:42, 02 cze 2019

kasiek napisał(a)
Wypad świetny - ale jakie ja tu przestrzenie widzę - wow!
Karmnik mam i tez mi się baaardzo podoba.
Widziałam że sukulenty przywiozłeś - ja też ostatnio miłością do nich zapałałam

Przestrzeni ci u mnie dostatek.
Nad stawem mnóstwo, a jeszcze leśna działka i Przedogródek chcę powiększyć o część pod dębem.
Za dużo jak na dwoje rąk. Z tego powodu podjąłem decyzję o sprzedaży działki ze stawem. Bedę miał więcej czasu na Przedogródek Pod Dębem.
Obejrzałem dzisiaj program ogrodniczy traktujący o zakładaniu ogrodów. Najważniejszym błędem popełnianym przy zakładaniu ogrodu jest brak projektu. Zgadzam się w 100%. Zamiast na projekt, wolałbym wydać pieniądze na rośliny ale już przy zakładaniu szerokiej rabaty przekonałem się, że nie potrafię dobrze tego zrobić. Kupuję rośliny bez ładu i składu ( te które mi się podobają) i sadzę je przypadkowo. Zły jestem za to na siebie ale ... i tak się cieszę tymi roślinami
Teren do zagospodarowania jest spory jakieś 600 m2. Muszę poszukać pomocy.

Sukulenty kupiłem dwukrotnie. Sporo. Mam dla nich przeznaczenie. Wkrótce pokażę co wymyśliłem.
Waclaw 21:45, 02 cze 2019

Gosialuk napisał(a)
Wacku parę dni mnie nie było na O, no chyba że z telefonu zerkałam, ale mało. U ciebie z wszystkimi nowościami już się zapoznałam, począwszy od ogrodu w Jarkowie. Nad stawem pięknie i przedogródku też. Gratuluję zakupów.

Dziękuję Gosiu za pochwałę.
Ostatnio sporo zdjęć pokazałem.
Toszka 22:16, 02 cze 2019

Wacławie, projekt to podstawa. Nawet własnoręcznie zrobiony. Oszczędza się czas, pieniądze (bo kupuje się konkretnie z listą), stres i nie trzeba tzw. tetriksów robić (tzn wysadzić coś, aby posadzić coś, dla wysadzonego znaleźć miejsce, które trzeba zwolnić itd itd)

Pomimo pozorów i teraz możesz zadowalającą spójność uzyskać. Ważne aby te same elementy, formy, bryły, kolory i rosliny co jakiś czas się powtarzały.
Prosty zabieg potrafi cudu dokonać nawet w największym chaosie.
Waclaw 22:43, 02 cze 2019

Toszka napisał(a)
Wacławie, projekt to podstawa. Nawet własnoręcznie zrobiony. Oszczędza się czas, pieniądze (bo kupuje się konkretnie z listą), stres i nie trzeba tzw. tetriksów robić (tzn wysadzić coś, aby posadzić coś, dla wysadzonego znaleźć miejsce, które trzeba zwolnić itd itd)

Pomimo pozorów i teraz możesz zadowalającą spójność uzyskać. Ważne aby te same elementy, formy, bryły, kolory i rosliny co jakiś czas się powtarzały.
Prosty zabieg potrafi cudu dokonać nawet w największym chaosie.

Toszka! Zgadzam się z Tobą w 100% w sprawie konieczności projektu. Jednak to tak prosto brzmi - wybacz, dla tego kto to umie zaplanować.
Kiedyś tłumaczyłem koledze: jak chcesz skręcić na nartach w prawo to stajesz na lewej nodze, jak w lewo to na prawej nodze. Narty trzymaj razem i jedź.
Jak myślisz, pojechał?
Tak samo jest ze mną Przewracam się na rabacie. Co dopiero na większej przestrzeni. To miejsce jest zacienione więc patrzę obecnie na zwiedzane ogrody pod tym katem. Fotografuję cienioluby. Już kupuję rośliny w celu rozmnożenia do przyszłego zakątka. Jednak pierwsze do rozwiązania to gdzie, jak wielkie rabaty i o jakim kształcie zaplanować. Jak poprowadzić ścieżki? Jak osie widokowe? Chcę urządzić miejsce spotkaniowe. Prawdopodobnie pod samym dębem, nie wiem z której strony. Musi to być strefa wydzielona. Na razie podnoszę ręce. Co prawda 600 m2 to niedużo ale dla mnie jednak sporo.
sylwia_slomc... 22:46, 02 cze 2019

Sprzedajesz staw?Szkoda, ale rozumiem.
Waclaw 23:03, 02 cze 2019

sylwia_slomczewska napisał(a)
Sprzedajesz staw?Szkoda, ale rozumiem.

Sylwia, serce mi krwawi z tego powodu! Kocham to miejsce. Te sentymenty mogą utrudnić mi sprzedaż bo tanio nie chcę tego sprzedać.
Baner już leży do wywieszenia. Leży i nie mogę go zawiesić. No nie patrzę na niego nawet.
Toszka 23:29, 02 cze 2019

Wacławie, nie cytuję już, a jeno pytam
Czy ty czytasz sąsiednie, zwłaszcza nowe wątki w "projektowaniu"?
O czym na początek trujemy z Asią-Makademią?
Ano, ja truję o przygotowaniu gleby, a Asia o zrobieniu mapki działki z zaznaczonymi kierunkami świata, domem i zabudową stała (np. kompostownik, drewutnia, etc).
To jest podstawa, aby cokolwiek próbować pomóc.
Ja mam cierpliwość do wiercenia dziury w brzuchu o przygotowanie gleby i o wymogach siedliskowych roslin, a Asia ma dar wielki od wymyślania planów rabat. A potem jest burza mózgu o styl ogrodu, ulubione rosliny, nasadzenia etc.
Jest jeszcze przede wszystkim Danusia jako główne koło ratunkowe
zawitka 08:18, 03 cze 2019

To nasz dylemat co z tym zrobić .ciężko się sprzedaje bo serce boli -----ale jak trzeba .U mnie Syn sprzedał i nie mogę się znależć że to nie moje.Pozdrawiam