Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Przedogródek pod dębem

Przedogródek pod dębem

Waclaw 15:59, 27 mar 2020

gogo napisał(a)
Zrobiłeś kawał roboty, nawet od czytania bolą mnie kości
Twoja wiosna bardziej zaawansowana niż moja, piękna
Nie wiem dlaczego nie mam w ogrodzie niezapominajek, miałam w ręce nasiona i nie kupiłam
Muszę to naprawić,zamówię gotowe sadzonki

Z całą pewnością kupię nasiona niezapominajek i dosieję.
Dzisiaj zacząłem plewić rabatę przed oknem. Za dużo chwastów na razie nie ma ale chce mieć czysto.
Rozsadziłem trawę od Danusi z Kotorza. Ładnie się dzieliła. Zrobiłem fragment obwódki.
kasiek 17:29, 27 mar 2020

Wacław te miejsca gdzie ja mam lasek to pustynia latem i dają radę. Niezapominajki będą Ci kwitły w tym roku więc je nie ścinaj, niech się wysieją. Pakowałam warstwami, po dwie w każdym pudle by więcej weszło
na Sylwie zawsze można liczyć - to Dusza - Człowiek
Trzymam kciuki za rabatę marzeń !
Waclaw 19:10, 27 mar 2020

No i co mam powiedzieć?
Na pewno będzie lepiej niż było. Ciekawy jestem co wyrośnie. Muszę trochę poplanować.
Czy hortensjom nie będzie tam za ciemno?
sylwia_slomc... 20:40, 27 mar 2020

Ale mi miło

Podzieliłeś hosty tak jak Ci mówiłam?
Waclaw 21:45, 27 mar 2020

Tak, podzieliłem oczywiście.
Może nie po jednym kle ale są podzielone. Nie są na docelowych miejscach więc w razie czego mogę podzielić jeszcze.
Dorota123 22:25, 27 mar 2020

Jestem na bieżąco, nowe roślinki cieszą. Myślę, że powinieneś sadzić je tak jak mają być docelowo, a później najwyżej przesadzić tylko te, które źle się wpasowały. W ten sposób musisz robić dwa razy tę samą robotę i dwa razy stresować rośliny przesadzaniem.
Funkie lubią cień, w cieniu są ładnie wybarwione i długo mają ładne liście, czego nie można powiedzieć o tych posadzonych w pełnym słońcu.
gogo 22:49, 27 mar 2020

Jak teraz kupić nasiona, nie zamówię przecież 1 torebki niezapominajek.
Kupię sadzonki w necie, nie będę musiała długo czekać na efekt
Dorotka dobrze radzi, funkie trudno się wykopuje.
Waclaw 20:30, 28 mar 2020

Dorota123 napisał(a)
Jestem na bieżąco, nowe roślinki cieszą. Myślę, że powinieneś sadzić je tak jak mają być docelowo, a później najwyżej przesadzić tylko te, które źle się wpasowały. W ten sposób musisz robić dwa razy tę samą robotę i dwa razy stresować rośliny przesadzaniem.
Funkie lubią cień, w cieniu są ładnie wybarwione i długo mają ładne liście, czego nie można powiedzieć o tych posadzonych w pełnym słońcu.

Dziękuję Dorotko za radę. Będę starał się stosować. Jednak obecnie jest to trudne.
Rośliny pomieszały się miedzy sobą i nie wiem które są które. Host mam kilka rodzajów i obecnie nie potrafię rozpoznać jakie będą miały liście. Rabata jest bardzo duża, wymaga formowania. Obawiam się, że na razie nie mam wyjścia. Zostanie tak jak jest. Powoli będę zmieniał. Następne rośliny sadził będę już na docelowe miejsca.
Waclaw 20:33, 28 mar 2020

gogo napisał(a)
Jak teraz kupić nasiona, nie zamówię przecież 1 torebki niezapominajek.
Kupię sadzonki w necie, nie będę musiała długo czekać na efekt
Dorotka dobrze radzi, funkie trudno się wykopuje.

O wykopywaniu funkii mogę sporo powiedzieć.
Niezapominajki kupię gdy sytuacja się uspokoi.
Teraz chodzę i podlewam. Wszystko.
Waclaw 21:02, 28 mar 2020

Dzisiaj finał tygodniowych prac w Przedogródku pod Dębem. Rabata zrobiona, rośliny posadzone, dzisiaj wykopywałem ogromną "plombę" betonu którą pracownicy ukryli w czasie budowy bloku. Było tego chyba pół ciężarówki. Wyplewiłem również dotychczasową rabatę. Rośliny zasiliłem nawozami. Nareszcie bardzo przyjemnie się pracowało. Cieplutko, ptaszki śpiewają. Na koniec wszystko podlałem obficie wodą. Szkoda, że znowu ochłodzenie się szykuje.