Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Przedogródek pod dębem

Przedogródek pod dębem

anabuko1 20:42, 27 cze 2018

ale t jeżówki maja spore.Widać,że po kilka sztuk je nasadzają.
Podobają mi się te hosty nad stawem
Waclaw 20:47, 30 cze 2018

dzisiejsze " ładne kwiatki"w moim przedogródku:
Waclaw 20:52, 30 cze 2018

świeżo osadzone bodziszki i jeżówki:

i jeszcze jedna lilia:
AgataM 21:26, 30 cze 2018

Dorotka ma rację z tymi hortensjami. Duże hosty też będą pięknie wyglądać nad wodą. Myslales o brzozach? Może 3 wsadzone razem. Biały dodatek kory ożywi otoczenie. Pozdrawiam gorąco.
Waclaw 21:47, 30 cze 2018

AgataM napisał(a)
Dorotka ma rację z tymi hortensjami. Duże hosty też będą pięknie wyglądać nad wodą. Myslales o brzozach? Może 3 wsadzone razem. Biały dodatek kory ożywi otoczenie. Pozdrawiam gorąco.

Agato,
brzozy już posadziłem: 4 szt brzoza papierowa. Pień cały biały. Stoją już drugi rok. Kupiłem na A. słabo ukorzenione sadzonki. Niestety jedna nie przetrwała a drugą zaczepił zębami bóbr. Nie wiem czy przetrwa. Zasilam chucham i dmucham a one stoją w miejscu ( no, trochę w tym roku się wzięły) zobaczymy jak dadzą radę. Być może obok nich posadzę zwykłe, brodawkowe kopane z gruntu w lesie. Zobaczę jeszcze.

Za radą Doroty rozpocznę sadzenie wieloletnich nad stawem. Obawiam się złodziei bo będzie to już kolejna próba nasadzeń. Och gdyby wszystko co tam posadziłem do dzisiaj rosło! Wszak tę działkę mam już od drugiej połowy lat 90-tych.
greg66 12:18, 01 lip 2018

Wacławie masz ładne lilie, a ja jeżówki dopiero w przyszlym roku kupie jak zrobie kolejną rabate.
Waclaw 15:04, 01 lip 2018

greg66 napisał(a)
Wacławie masz ładne lilie, a ja jeżówki dopiero w przyszlym roku kupie jak zrobie kolejną rabate.

Dziękuję za uznanie.
W tym roku kupuję same "chciejstwa".
Po kolei co znajdę, co mi się podoba. Niestety bez planu.
Powoduje to pewien chaos na grządce ale traktuję ją obecnie jak magazyn roślin. Powoli będę przesadzał, zmieniał miejsce przeznaczenia. Chcę mieć szybko efekty w postaci kwitnących roślin stąd sporo jednorocznych.
Jeżówki są tak wdzięcznymi kwiatami, że chyba każdy je lubi. Jeszcze zamierzam rudbekie posadzić.
sierotka 15:06, 01 lip 2018

Piękne kwiatuszki Wacławie ,tylko jeżówki są bardzo drogie ,chyba dlatego ze stały się modne
Gosialuk 15:36, 01 lip 2018

Jakoś przegapiłam zdjęcia z Ołomuńca. Wcale łąki nie przypominają, a miałam nadzieję że będzie się na czym wzorować. Lilie piękne.
Wiem, że masz problem ze złodziejami nad stawem. Nie myśl o sadzeniu tam jakiś rarytasów, a pospolite krzewy i byliny, które w dodatku można łatwo samemu rozmnożyć i takie, które same się szybko rozrastają.
U mnie sprawdziły się rudbekie, bodziszki, aster gawędka, dzwonki brzoskwiniolistne, tojeść kropkowana, paprocie. Rośliny z wiejskich ogródków, sprawdzone przez pokolenia, łatwo dostępne, a przez to może mniej atrakcyjne dla złodziei i tańsze.
Waclaw 16:47, 01 lip 2018

sierotka napisał(a)
Piękne kwiatuszki Wacławie ,tylko jeżówki są bardzo drogie ,chyba dlatego ze stały się modne

Tak, to prawda. Sporo płaciłem a i to nie były to te najdroższe. Te pełne, droższe już były wykupione w tym sklepie w którym robiłem zakupy.
Ale, co warte pieniądze na przeciw radości z zakupywanych kwiatów? Żeby tylko nie kradli