Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Miniaturowy ogródek

Miniaturowy ogródek

agata_chrosc... 09:16, 14 sie 2012

Gabiku, ależ Ty masz piękne te jeżówki! Ja chcę zrobić jeszcze dwie duże kępy na rabacie berberysowej - i na pewno jedną z nasion, które od sąsiadów dostałam - takie duże fioletowe. A drugą z jakichś pełnych, ale za nic nie mogę się zdecydować których! A masz jakieś pełne ciemnorózowe?
Pszczelarnia 09:23, 14 sie 2012

Bo ja tych jeżówek jestem ciekawa. Jak bardzo się krzyżują? Jak żywotne są? I w ogóle jak sobie radzą.
Czytałam, Gabik, Twoje wpisy na wątku jeżówkowym - Ty się bardzo metodycznie przygotowujesz do posiadania roślin w ogródku!
Mnie by jeszcze interesowało pozyskiwanie ziela na herbatę (płatki?). Może do kąpieli? Sąsiadka Szwedka którejś zimy mi syrop przywiozła z echinacea - nie wiedziała, co to jest, mówiła że to z takiego kwiatka, a ja wtedy też nie skojarzyłam.
Tess 09:23, 14 sie 2012

Gabi, piękne masz te jeżówki. ale czy dobrze kojarzę, że napisałas, że nie lubisz liści jeżówek?
Dlaczego? Liście jak liście?
GabiK 10:42, 14 sie 2012

Tess, może i jak liścia, ale brzydkie, nie takie jak derenia, czy krzewuszki. Takie łodygi z rachitycznymi listkami.

Ewo, podobno te pełne i nowoczesne odmiany bardzo słabo się krzyżują - prawie się nie sieją, a siewki są brzydkie, nie powtarzają cech. A ile lat przeżyją - nie wiem. Zeszłoroczne wszystkie przeżyły bez zabiegów i sporo są większe w tym roku. A za wielkich i za długo nie chcę - nie ma miejsca, no i ciągle nowe się pojawiają.

Agatko, najciemniejsza jest Piccolino, gdzieś na poprzednich zdjęciach, taka niska. Tyle że właśnie niska, maks. 40 cm. Ale może na przód akurat?
popcorn 11:04, 14 sie 2012

Dobrze że jak jeżówki kwitną, to liści ich prawie nie widać - taka duża masa kwiatów się robi
Sporo gatunków masz Gabi! od ubiegłego roku dosadzałaś? Moje 2 pełne zimy nie przetrwały, reszta sobie radzi - ale najlepiej te najzwyklejsze, różowe.
Historia ze świerkami pod oknem sąsiadów - masakra
Jakby sadził to bym krzyczała...
pozdrawiam!!
GabiK 12:25, 14 sie 2012

Tak Karolino, w tym roku kupowałam na rabatkę jeżówkową, bo tak ładnie przetrwały zimę i długo kwitną.

Właśnie Ewa, a jak sadził, zaraz po tym jak posadził, nie mogłaś z nim pogadać? To tylko jego niewiedza, czy chamstwo?
Enya73 12:38, 14 sie 2012

Piękne te Twoje jeżówki. A mogę przy okazji Cię poprosić o zakup, skoro przyjeżdżasz samochodem. Jeśli oczywiście to nie problem?
GabiK 12:54, 14 sie 2012

Anito, wszystkie swoje kupiłam przez internet, sama możesz zamówić. we Florini było dużo.
Denerwowało mnie, ze na żywo nazw nie podają, no i aż takiego wyboru nie było.

A ja bym od Ciebie chciała trochę tojeści rozesłanej - mogę?
KasiaWB 13:06, 14 sie 2012

Dzień dobry będę mało oryginalna - piękne jeżówki rozglądałam się za nimi ostatnio w centrum ogrodniczym, ale mocno przebrane :/ o białych to już w ogóle zostało ledwie wspomnienie )
Bardzo ciekawa dyskusja nt. wycinki itd. ale też w kontekście całej dyskusji zastanawiam się co posadzić przy granicy z sąsiadem,którego dom jest dokładnie 4 m od granicy mojej działki i do tego właśnie podwyższył o dodatkowe piętro i wybudował na tą stronę balkon - dokładnie naprzeciwko mojego przyszłego balkonu i okien do podłogi, co więcej będą wynajmować te mieszkania na piętrze mam w planie posadzić tam gęsto serby, ale czytając Waszą dyskusję zastanawiam się czy kiedyś ktoś nie zarzuci mi, że mu zacienają co Wy na to?
GabiK 13:27, 14 sie 2012

Kasiu, a będą zacieniać? Jak tam przechodzi słońce? Serby w miarę bezpieczne, jak zacznie mieć pretensje, to będziesz ciąć, jak Danusia.