Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogrodowo zakręcona.

Ogrodowo zakręcona.

Zakrecona 11:16, 31 maj 2019

Hej Marta, to my blisko do siebie mamy
Zakrecona 11:26, 31 maj 2019

Czyli w tym miejscu, powiedzmy od wykusza do placyku i dalej?

Ale jeszcze przy wykuszu graby miałam mieć, normalnie muszę się chyba zresetować...

A gdzie tam lustro u mnie, hi hi, już widzę sąsiadki

Zerknijcie jeszcze na planik wyrysowany przez eMusia:

Toszka 11:42, 31 maj 2019

Lustro to możesz sobie powiesić na wprost wykusza...na ten przykład. Nie wiem jakie tam warunki świetlne.
Przed lustrem coś posadzisz i uzyskasz optyczne podwojenie nasadzenia i głębię. Lustro można dać równie dobrze pod kątem. Lustro w ogrodzie nie służy goleniu, a jedynie efektowi optycznemu i doskonale oszukuje oko nadając głębi.

Daj sobie na wstrzymanie.
Możesz porysować patykiem ścieżkę. Postawić szpaler kubełków i doniczek jako rosliny, a szczotki na kiju robić mogą za drzewa. Wiesz, papier przyjmie wszystko, a potem w realu okazuje się, że coś mocno nie tak. Dlatego zbierz "statystów" i poustawiaj w róznej konfiguracji.
Anda 11:44, 31 maj 2019

Magdo, przywrotnik alpejski nie jest wymagający w stosunku do podłoża. Najważniejsze jest to, aby było przepuszczalne. Można go sadzić nawet w ogródkach żwirowych On będzie tworzył takie coraz szersze poduchy, tak więc nie martw się, że go będzie za mało. Ty masz tam tak dobrze przygotowane podłoże, że pewnie rozrośnie się ekspresowo
Do niego możesz dosadzić to, co Ci już polecono, albo właśnie Dianthus deltoides, Dianthus plumarius, Globularia punctata, Aster alpinus.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Zakrecona 11:59, 31 maj 2019

Ewcia, właśnie o takich goździkach myślałam, bo pachną pięknie
Zakrecona 12:03, 31 maj 2019

Toszka napisał(a)
Lustro to możesz sobie powiesić na wprost wykusza...na ten przykład. Nie wiem jakie tam warunki świetlne.
Przed lustrem coś posadzisz i uzyskasz optyczne podwojenie nasadzenia i głębię. Lustro można dać równie dobrze pod kątem. Lustro w ogrodzie nie służy goleniu, a jedynie efektowi optycznemu i doskonale oszukuje oko nadając głębi.

Daj sobie na wstrzymanie.
Możesz porysować patykiem ścieżkę. Postawić szpaler kubełków i doniczek jako rosliny, a szczotki na kiju robić mogą za drzewa. Wiesz, papier przyjmie wszystko, a potem w realu okazuje się, że coś mocno nie tak. Dlatego zbierz "statystów" i poustawiaj w róznej konfiguracji.

Toszka miej cierpliwość, piss

Ja nie chcę się za bardzo wyrywać, zwłaszcza, że pojęcia brak. Tylko teraz wpadłam w panikę, że placyk się ryje, przód urobiony, a tu żywopłot muszę wsadzić.

Oszaleję...

No dobra, zerknę na spokojnie po pracy ile mam miejsca i czy w razie W te cisy kolumnowe mi się zmieszczą.

Ale cisy i graby przy wykuszu, to nie za dużo? Cisy tez wysokie będą.
Zakrecona 12:05, 31 maj 2019

A i może tak kawałkami zdjęcia zrobię jak to teraz z przodu wygląda.

Może zerkniecie w swej dobroci
Anda 12:15, 31 maj 2019

Ten pomysl Toszki jest bardzo fajny. Sprawdz, czy da sie to tak zrobic.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Toszka 16:46, 31 maj 2019

Madziu, wrócę jeszcze do tego przywrotnika, bo mam go dość długo.
Od razu powiem, że go bardzo lubię bo to typ rośliny nad którym kobieta stoi i rozczula się "jaki słodki". Jednak nie obiecuj sobie, że będzie porastał kobiercami. No, niestety po zimie potrafi ciutkę podmarznąć. Odbija, ale te tzw. kobierce zawsze ucierpią zimą. Raczej tworzy kępki. Kilka lat temu dawałam go Lidsay, aż zapytam się jej jak on u niej się sprawdza.
Wiadomość dobra jest taka, że rozsiewa się.

U mnie na skalniaku (jak był jeszcze) zasychał. Ewidentnie potrzebuje wilgoci. Na zasadowym stanowisku zanikał
Pisze to z prawie 10-cio letniego doświadczenia z nim. Ale chucham i dmucham, bo lubię. Traktuję jak rarytas w ogrodzie.

Od dwóch lat mam inwazję goździka kropkowanego. Wyrasta mi wszędzie. Najlepiej mu pod żywopłotkami bukszpanowymi

edit
cisy kolumnowe zmieszczą ci się pod drzewami. Pnie drzew mogą spokojnie być pomiędzy cisami. Potem cisy wystarczy ciąć od góry albo równo z wysokością płotu, albo pod koronami drzew. Tam jest wąsko i wzrok będzie tylko na wysokości oczu. Owszem, wchodząc na ścieżkę będziesz miała wyższy "kadr" ale oczy będą same się kierować na koniec ścieżki, a nie na górę.
Dlatego namawiam na pobawienie się optyką.
W praktyce ścieżka będzie meandrować. To tylko na planie masz łuki. Z drona oglądać nie będziesz. Tak więc poprowadzenie praktycznie (kosiarka, taczka etc) ścieżki jest ważniejsze niż jej kształt. Jak znam życie to na krawędziach będą wylewać się rośliny z rabat i suma summarum dokładny kant ścieżki rozmyje się.
Zakrecona 17:05, 31 maj 2019

Poczekaj, poczekaj, napisz mi jak blonndi

Przywrotnik ok, ale trzeba o niego dbać,
Goździki pomiędzy róże i powyższego mogę sadzić?

Nad resztą pomyślę w weekend, bo jeszcze mi się takie jedno z placykiem ubzdurało