przybyłam i widzę żę projektowanie w toku
poczytałam po łebkach i zostawie przemyslenia.
1. tuje pod płotem ...pomijam beton ...to za wasko na nie jak na mój gust ...nie wiem co tam ostatecznie ma być .... moze jakies trawy miskanty ....i ja tam nic wiecej specjalnie nie widze.
2. teraz warzywnik ....mam maliny ...źle posadziłam ...dzisiaj to wiem po 8 latach ....maliny sadzić w tawniku ze 2-3m zeby było wokół nich i kosić ....u mnie sa 1m od skrzyń opasane "zapora z dachówek " (szkoda zachodu) w tym roku wlazły do skrzyń

czeka mnie ciezka robota zeby sie z tym uporac
3. pigwa pod płotem tez słabo ...nie zbierzesz owoców bo ci kolce oczy wydłubia ...własciwie swoje pigwy wywaliłam rosły na środku z kazdej strony było dojscie ...ale tak masakrycznie przerastały trawa ze nie dałam rady tego znieść i jeszcze te kolce

podobnie agrest ....u ciebie duza działka to upchniesz w odległej czesci ...u mnie było za im za ciasno i codziennie koło tego przechodziłam ...bo jakby były na tyłach ..to bym sie nie wzruszała tym i juz

taka uroda tych krzewów
4. kompost ....jak bedziesz kompostować też odpady kuchenne ..nie gotowane ...to myszki moga sie pojawić ...zwlaszcza jesienią ....ja jesienia oprózniam kompostownik i spotkałam w nim 2x mysia rodzinkę

kompostonik mam blisko domu zeby w zimie nie odsniezacpołowy ogrodu zeby obierki czy ogryzki do kompostu wynieść
5. suszarka ...byle nie przy kompoście i gnojówkach ...najlepiej od pólnocy albo wschodu ...z kazdej innej strony słońce świeci mocno i moze wybarwiac co niektóre rzeczy .
6 skarpy ...nie doradzę bo sama budowałam tak zeby skarp nie było
ale popatrz tutaj moze cos odgapisz bo tu tez taras wysoko wyszedł.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/6328-nowoczesnie-u-kasji-kiedys-bedzie
i najlepiej kopiować sprawdzone rozwiazania ...jest duza szansa ze nie bedziesz co rok poprawiać a bedziesz zadowolona