Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w dolinie

Ogród w dolinie

Roocika 17:54, 28 maj 2021

Margerytka40 napisał(a)

Pracusie

Margerytka40 napisał(a)
Żadna fotka nie oddaje kolorów grujecznik teraz, nie mogę przejść koło niego obojętnie

To prawda, fajnie zmieniają kolory liści

Agatorek napisał(a)
Widać, że wszystko ładnie się zagęszcza . I coraz więcej kolorów.

Z kolorami na razie słabo, będę musiała nad tym popracować

Zakrecona napisał(a)
Graby jakie już duże

I Szkodniki też

Rosną jak na drożdżach
Roocika 17:59, 28 maj 2021

Martka napisał(a)
Asiu, grujecznik przepiękny, bardzo żałuję, że nie mam miejsca na taki normalny, szczepiony to już nie ten urok, choć oczywiście też cieszy. Mój już stracił ten niesamowity brązik, mają go nowe przyrosty, ale to połączenie jest niesamowite.

Jakieś nowe podeszczowe kałuże?... Czy jest perspektywa na rury drenarskie odprowadzające nadmiar wody? Może o tym pisałaś, nie chciałabym pytać kilka razy o to samo.

Graby piękne, kukliki piękne, kulisy leśne piękne, może trzeba się cieszyć tym co jest i straty wpisać na dobre w to, co robimy? Na razie tak nie potrafię.

Biedronka! To bardzo pożądane. U mnie prawie nie widuję muszę je jakoś zwabić, już szukam na ten temat informacji

Marta, drenaż będzie, codziennie pada i jest bardzo mokro, woda stoi w niektórych miejscach, ziemia nie przepuszcza.

Czekamy na mini koparkę, ma być za 2 tygodnie.
Na razie widziałam 1 biedronkę ale mam nadzieję, że będzie ich więcej, pojawiły się też żaby, to dobry znak.
Ślimaków jest zatrzęsienie, dziś ściągałam je z choin kanadyjskich!
Roocika 18:01, 28 maj 2021

Czy zawilce wielkokwiatowe posadzone pomiędzy runianką to dobry pomysł czy nie bardzo, wiem, że rozjeżdżają się trochę pH ale i tak u mnie jest oH w okolicach 7.
Runianki mam posadzone dość rzadko, pomiędzy nimi rosną hortensje i było tak łyso wiosną, chciałam dać tam coś kwitnącego, najlepiej na biało.
A może macie inny pomysł?
antracyt 18:25, 28 maj 2021

Roocika napisał(a)
Jeszcze kolor grujecznika w gruncie bardzo mi się podoba

Aż zerknęłam na grujecznik u siebie, mój już zielony
Bardzo ładnie Ci się wszystko rozrasta
Agatorek 18:53, 28 maj 2021

Roocika napisał(a)
Czy zawilce wielkokwiatowe posadzone pomiędzy runianką to dobry pomysł czy nie bardzo, wiem, że rozjeżdżają się trochę pH ale i tak u mnie jest oH w okolicach 7.
Runianki mam posadzone dość rzadko, pomiędzy nimi rosną hortensje i było tak łyso wiosną, chciałam dać tam coś kwitnącego, najlepiej na biało.
A może macie inny pomysł?

Białe fiołki?
ajka 18:57, 28 maj 2021

Martka napisał(a)

Biedronka! To bardzo pożądane. U mnie prawie nie widuję muszę je jakoś zwabić, już szukam na ten temat informacji

Czytałam, że żółte wstążeczki pomagają je przywabić, chyba muszę zacząć rozwieszać u siebie, bo mszyc multum ostatnio, a biedronek zero.
Martka 19:22, 28 maj 2021

Ajka, do tej pory nie miałam drzew liściastych, więc biedronki nie miały warunków do zimowania. Trochę im się nie dziwię, że ich nie ma u mnie. Za to mrówek widzę zatrzęsienie, a to źle wróży temu sezonowi, będzie dużo mszycy... O żółtych wstążeczkach czytałam, trzeba to sprawdzić. Żółte kwiaty to nie jest mój klimacik, ale za to dopiero zrozumiałam, dlaczego biedry są często malowane na żółto
Roocika 21:41, 28 maj 2021

antracyt napisał(a)

Aż zerknęłam na grujecznik u siebie, mój już zielony
Bardzo ładnie Ci się wszystko rozrasta

Jeszcze trochę wolnego miejsca, gdzieś coś upcham

Mój chyba taki, bo przymrozek ściął nie wszystkie liście i te duże już zielone a nowe jeszcze nie i wyszedł taki w ciapki

Agatorek napisał(a)

Białe fiołki?

Hmmm...

ajka napisał(a)

Czytałam, że żółte wstążeczki pomagają je przywabić, chyba muszę zacząć rozwieszać u siebie, bo mszyc multum ostatnio, a biedronek zero.

W tym roku mam mocne postanowienie niczego nie pryskać, jak nie będzie umierało. Na oku mam buka ze zdobniczką, ale na razie liście wyglądają ok. Dereń elegsntissima ma mszycę ale bez tragedii, róże walczą, coś jak zwykle zwija liście ale to standard. Z olszyn spadają opalizujące żuki i wcinają wszystko jak leci, jak widzę to ściągam i miażdżę. Mam nadzieję, że ten rok będzie bez oprysków.
Jedynie cisa muszę opryskać, wygląda, że ma grzyba? Może miedzianem spróbuję.
Jest mnóstwo ptaków, jaszczurek, widziałam żaby, pająki, więc chyba będzie ok
Biedronki przybywajcie ps. To była nasza europejską biedronka

O wstazeczkach nie slyszalam ale dobrze wiedzieć

Martka napisał(a)
Ajka, do tej pory nie miałam drzew liściastych, więc biedronki nie miały warunków do zimowania. Trochę im się nie dziwię, że ich nie ma u mnie. Za to mrówek widzę zatrzęsienie, a to źle wróży temu sezonowi, będzie dużo mszycy... O żółtych wstążeczkach czytałam, trzeba to sprawdzić. Żółte kwiaty to nie jest mój klimacik, ale za to dopiero zrozumiałam, dlaczego biedry są często malowane na żółto

Mrówek jest pełno, pilnuję tylko, żeby w bryłach korzeniowych nie miały gniazda.
U nas pełno kaczeńców teraz rośnie i czy lubię czy nie lubię żółtego to mam
Martka 22:07, 28 maj 2021

A co się dzieje, jeśli mają gniazda w bryłach korzeniowych? Bo właśnie odkryłam, że spod nowo posadzonego graba, który nie ruszył, wychodzą sobie mrówki. Czy to mogłaby być przyczyna? Sąsiednie dwa rozwinęły listki.
Roocika 22:17, 28 maj 2021

Martka napisał(a)
A co się dzieje, jeśli mają gniazda w bryłach korzeniowych? Bo właśnie odkryłam, że spod nowo posadzonego graba, który nie ruszył, wychodzą sobie mrówki. Czy to mogłaby być przyczyna? Sąsiednie dwa rozwinęły listki.

Czytałam, że to może w skrajnych przypadkach uśmiercić roślinę