Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w dolinie

Ogród w dolinie

Roocika 08:31, 02 cze 2021

Anusia napisał(a)
Asiu nie dopadalo u Was? Dzisiaj od popoludnia znowu leje. Dopiero co ogarnelam na rancho u mamy. Nie wiem w co rece wlozyc, tyle jest pracy. W dodatku cos mi zerzarlo salate.

Aniu, dolało, u nas lało od rana z przerwami a popołudniu już ciągiem, dopiero wieczorem przestało.
Chwasty się rozszalały na całego
Sałatę to chyba ślimaki zjadają?
Roocika 08:37, 02 cze 2021

antracyt napisał(a)
To dobrze, że pszczelarz się znalazł. Pewnie rój nieźle Was wystraszył.

Mnie bardzo, na szczęście już byłam uprzedzona przez męża, że tam są i weszłam do domu tarasem.

HannaR napisał(a)
Skąd on wiedział, gdzie szukać tych pszczół?

Haniu, on nawet nie wiedział, że mu uciekły. Parę domów dalej mają te ule, nie było ich jak się wyroiły, ich sąsiad zza płotu widział i tak po nitce do kłębka

Ania111 napisał(a)

... ja bym zawału dostała
ale miałaś niespodziankę
muszę przyznać ,że goście trochę w dużej ilości dopisali

Aniu, powiem Ci, że tak z daleka, jak bym nie wiedziała, to bym może nie zauważyła, gdyby nie ta ilość pszczół co nagle zaczęła tam latać (czytałam, że to zwiadowcy).

Takich gości lubię ale tym razem zdecydowanie było ich za dużo naraz

Martka napisał(a)
Ciekawe zdjęcia! Emocje zapewne były spore. Jeden z moich dalszych sąsiadów zajmuje się pszczołami, potrafi godzinami o tym opowiadać w fascynujący sposób, jest tak łagodnie usposobiony, uwielbiam z nim rozmawiać.

Marta, emocje były, chcociaż najbardziej się martwiłam, że będą tam wisieć do późna, aż dzieci wrócą z placówek
Roocika 08:40, 02 cze 2021

basia3012 napisał(a)
Asiu, też podziwiam Twojego grujecznika i czosnki, przywrotniki.
Widzę, że nowa rabata będzie robiona. Tylko to błoto, ech. Piach źle, błoto jeszcze gorzej. Ciężko tak znaleźć glebę akuratną. Nie wiem czy mam rację ale chyba łatwiej uprawić ziemię piaszczystą niż gliniastą. Ale może się mylę.

Basiu, teraz jak ten grujecznik taki większy to ładniejszy Małe nie mają tyle uroku.
A te przywrotniki to obserwuję trochę z przerażeniem.

W ulepszone błotko posadzimy otrzymane irysy i liliowce. Coraz więcej u mnie rabat tymczasowych
Piwonie przesadziliśmy pod ambrowca bo już zaczęły gnić i więdnąć, teraz odzyskały wigor.

Nie wiem jaka ziemia lepsza, chyba glina ale bez nadmiaru wody jak u mnie
galgAsia 10:39, 02 cze 2021

Ale niesamowita przygoda z tym rojem wyrojonym
Fajnie mieć takie sąsiedztwo, można się wiele nauczyć, a ogród korzysta
Ludzie zajmujący się naturą są absolutnie fascynujący, aż zazdroszczę
Roocika 13:39, 02 cze 2021

Alija napisał(a)

Asiu! U mnie na bardziej mokrych miejscach dobrze rosły języczki, niestety ślimaki je uwielbiają. Takie miejsca bardzo lubi krwawnica, irysy syberyjskie, kaczeńce, tojeść rozesłana, tarczownica, wiązówka błotna. Dają radę też hosty, rodgersje, tawułki, dąbrówki, przywrotnik, konwalie. Liliowce wszędzie dadzą radę.
No i przecież hortensje lubią wilgoć.

Kopiuję od Alicji
Roocika 13:40, 02 cze 2021

galgAsia napisał(a)
Ale niesamowita przygoda z tym rojem wyrojonym
Fajnie mieć takie sąsiedztwo, można się wiele nauczyć, a ogród korzysta
Ludzie zajmujący się naturą są absolutnie fascynujący, aż zazdroszczę

Asiu, w sumie dzięki temu, że oglądam ogrody na forum, gdzieś u kogoś widziałam fotki takiego roju To pozwoliło mi nie wpadać w panikę
Anusia 13:43, 02 cze 2021

Roocika napisał(a)

Aniu, dolało, u nas lało od rana z przerwami a popołudniu już ciągiem, dopiero wieczorem przestało.
Chwasty się rozszalały na całego
Sałatę to chyba ślimaki zjadają?

Nie jestem tego pewna czy to slimaki bo odwiedzil nas koziolek i powyjadal paki roz. Pewnie salate tez zjadl a roze rosna przy warzywniku.
Roocika 13:54, 02 cze 2021

Anusia napisał(a)

Nie jestem tego pewna czy to slimaki bo odwiedzil nas koziolek i powyjadal paki roz. Pewnie salate tez zjadl a roze rosna przy warzywniku.

O jeju, współczuję Aniu
mrokasia 14:43, 02 cze 2021

O raju, ale pszczelarska przygoda . Jak znalazłaś właściciela???
Roocika 20:43, 02 cze 2021

mrokasia napisał(a)
O raju, ale pszczelarska przygoda . Jak znalazłaś właściciela???

Kasiu, kilka domów dalej mają ule, ich sąsiad widział jak się te pszczoły roją. W takiej małej wsi to wieści się szybko niosą
Jednak to nie koniec przygody, bo pan nie zabrał wszystkich, twierdził, że te których nie zabrał odlecą a one dalej tam wiszą w kokonie.
Co prawda rój jest bardzo mały ale tam wciąż są
Nie znam się na tym zupełnie ale podobno taki teraz czas że pszczoły tworzą nowe roje.