U nas to wszędzie ryją, jest ich strasznie dużo. Koty sąsiadki polują ale za dużo tych nornic.
Też nie możemy mieć kota (mam alergię), no i nasz pies nie akceptuje kotów.
Przynajmniej masz na razie spokój.
U nas truskawki urosły duże. Aż się śmialiśmy, że byśmy w sklepie takich wielkich nie kupili, bo na pewno pędzone.
Juzia a jak te serby, zebrały się?
Chyba rozwiązanie leży w odpowiednich roślinach i poprawieniu ziemi, żeby była bardziej przepuszczalna i do tego dreny, które odprowadzą nadmiar wody, żeby nie stała.
Na przyszły rok sobie odpuszczamy nowe prace. Zadbamy o to co rośnie.
A wiadomo, jest jak piszesz, dzieciaki, dom, praca, wszędzie coś woła i frustracja gotowa.
Marta, nie było ich i nagle jak się pojawiły to są wszędzie.
Ryją dosłownie wszędzie ale widzę, że mają stałe trasy...
Wczoraj przesadziłam sadźca z ich drogi, bo codziennie obkopany.
Basiu, właśnie wykrzesuję z siebie radość z tego co jest... trochę na siłę. Ale rzeczywiście, coś rośnie i cieszy.
No i trzeba pilnować, bo przy tych upałach podkopane rośliny z uszkodzonymi korzeniami potrafią nagle uschnąć. Miałam tak w zeszłym roku.
Czasami wolałabym 500 m2 z domem i płaską działką
Asiu, kiedyś marzyłam o stawie kąpielowym Może kiedyś
Pamiętam o tej gnojówce
Na razie skończymy to "suche oczko" znaczy dziurę w ziemi na nadmiar wody, ale przepływową, bo połączoną z drenem. Zobaczymy czy coś da.
Alicja, dziękuję za ten wpis Na razie staw nie wchodzi w grę, kopanie i jego robienie zajęłoby nam cały sezon.
Może kiedyś zamiast trawnika zrobimy staw kąpielowy ze strefą oczyszczającą wodę? Takie kiedyś miałam chciejstwo.
Teraz zrobimy suche oczko, przepływowe, połączone z drenem, taka dziura wypełniona kamieniami.
Całkiem ładne.
I wiązówka błotna, rośnie u nas dziko, dopiero w tym roku ją zauważyliśmy.