Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w dolinie

Ogród w dolinie

Agatorek 20:09, 30 cze 2021

Roocika napisał(a)

Na razie staw nie wchodzi w grę, kopanie i jego robienie zajęłoby nam cały sezon.
.

Oczko mniej więcej 5m x 8m wykopałam w około miesiąc . Kilka godzin dziennie .
Szkoda, że daleko mieszkasz .

Ładna ta nornica , gdyby tylko takich szkód nie robiła...

A truskawka to jakiś gigant.

Roślinki ładne, gęste .
A jak hortensje wims red? U mnie już niektóre kwitną (na biało póki co, fotek brak)
Juzia 22:17, 30 cze 2021

Podrośnie to co masz i zobaczysz, że znów zacznie cieszyć

Suche oczko i te dreny na pewno polepszą sytuację, oby tylko to wystarczyło!
Przygotujesz ziemię na przyszły rok i znów zaczniesz sadzić i sadzić i sadzić

Moje serby... no kiepsko. Czekam.

Joann 01:20, 01 lip 2021

Asiu, odczuwam bratnią duszę, ja też z tych, co się przejmują za dużo. Zawsze mam za duże oczekiwania, a potem odczuwam zawód. Taki charakter niestety. W chwilach zwątpienia trudno myśleć optymistycznie, także rozumiem Cię doskonale. Na dobre myśli i słowa otuchy w sprawach ogrodowych na szczęście można liczyć tu, na O Trzymam kciuki za rozwiązanie problemów z wodą.
greg66 08:00, 01 lip 2021

Asiu dobrze myślicie z mężem. Trzeba skupić się na roślinach dla których takie warunki są dobre choć częściowo nimi obsadzić drugą część na spokojnie przygotować. Ja mam szóstą klasę gleby 20 cm w głąb i piachu kupa sąsiedzi mają ładną czarną ziemię a moja to...ale rosną rośliny choć ja to znowuż nawet po deszczu podlewam
Anusia 10:10, 01 lip 2021

Asiu przejrzalam kilkanascie stron. Terenu nie zazdroszcze. Nie na darmo na Zulawach sadzono kiedys wierzby, ktore byly naturalnym drenwm. Trzeba poszukac roslin by spelnialy taka role. Nie ma co sie zalamywac. Sporo masz juz posadzone. Skup sie bardziej na ukonczeniu rozpoczetych prac a rozwizanie z czasem przyjdzie szybciej jak Wam sie wydaje Szkoda zdrowia na nepotrzebne zamartwianie. Dzisiaj jade na szczpienie, pierwsza dawka. Zestresowana jestem i pewnie tez niepotrzebnie. Pozdrawiam.
sylwik69 12:15, 01 lip 2021

Asia głowa do góry
Gruszka_na_w... 21:44, 01 lip 2021

Asiu, w chwilach zwątpienia nic tak nie koi duszy i oczu jak oglądanie zdjęć działki z okresu budowy domu i pierwotnego porządkowania terenu.
Można patrzeć tylko w przód, wyznaczać sobie kolejne cele, ale warto w tym biegu zatrzymać się i obejrzeć za siebie.
Wiele oboje daliście z siebie. Macie piękny dom, zaczątki ogrodu. Po drodze opiekowaliście się małymi dziećmi. To wszystko to Wasza własna tytaniczna praca.
Dobrze, że daliście sobie zgodę na złapanie dystansu, chwilę oddechu. To z pewnością nie będzie czas stracony, a ogrodowi wyjdzie na dobre.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
antracyt 21:51, 01 lip 2021

Roocika napisał(a)

I wiązówka błotna, rośnie u nas dziko, dopiero w tym roku ją zauważyliśmy.

Bardzo ją lubię, ma takie delikatne kwiatostany Może dodasz jej do towarzystwa jakieś szklachetne odmiany?
https://www.bilscy.info/blog/wiazowka-w-ogrodzie
Gosialuk 22:19, 01 lip 2021

Hania dobrze napisała. A roślinki w mig się rozrosną, będziesz zaskoczona. Wiązówkę Venusta polecam. Zdjęć nie wstawię, bo mi sarenki w jej pąkach kwiatowych zagustowały.
Roocika 22:15, 03 lip 2021

Agatorek napisał(a)

Oczko mniej więcej 5m x 8m wykopałam w około miesiąc . Kilka godzin dziennie .
Szkoda, że daleko mieszkasz .

Ładna ta nornica , gdyby tylko takich szkód nie robiła...

A truskawka to jakiś gigant.

Roślinki ładne, gęste .
A jak hortensje wims red? U mnie już niektóre kwitną (na biało póki co, fotek brak)

Agnieszka, Tytanie pracy , gdybym miała kilka godzin dziennie na kopanie to już bym wykopała. Ja tu wydrapuje minuty na ogród

Nornica ładna ale nie mam litości. Mendy wciąż ryją, mam ich po dziurki w nosie.

Truskawki wszystkie takie duże ale za to nie ma ich za dużo
Kwieciak mi szalał w ogrodzie. Chyba już ze mną zostanie na zawsze.
Hortensja zaczyna otwierać płatki. Może jutro zrobię fotkę.

Juzia napisał(a)
Podrośnie to co masz i zobaczysz, że znów zacznie cieszyć

Suche oczko i te dreny na pewno polepszą sytuację, oby tylko to wystarczyło!
Przygotujesz ziemię na przyszły rok i znów zaczniesz sadzić i sadzić i sadzić

Moje serby... no kiepsko. Czekam.

Dreny działają , te pod brzozami skończone ale za późno, trzeba było w ubiegłym roku myśleć. 2 brzozy zbrązowiały, czy przeżyją nie wiem. Nowych tam już nie posadzę, będę kombinować.

Zaraz zobaczę co u Ciebie

Joann napisał(a)
Asiu, odczuwam bratnią duszę, ja też z tych, co się przejmują za dużo. Zawsze mam za duże oczekiwania, a potem odczuwam zawód. Taki charakter niestety. W chwilach zwątpienia trudno myśleć optymistycznie, także rozumiem Cię doskonale. Na dobre myśli i słowa otuchy w sprawach ogrodowych na szczęście można liczyć tu, na O Trzymam kciuki za rozwiązanie problemów z wodą.

Trafiłaś w samo sedno Asiu. Dokładnie mnie opisałaś. Czyli możemy sobie przybić piątkę
Ta cecha jest chyba nie do zmiany, taki charakter, temperament
Dzięki za kciuki.