Dziękuję Basiu
Na razie gromadzimy te doniczki i gromadzimy Mam nadzieję, że przyjdzie czas na sadzenie.
U nas jest ostatnio deszczowo ale i bardzo gorąco, straszna duchota.
Buziaki
Ten tulipanowiec w Szkółce jest ogromny , trochę mnie przeraża, no i widać, że jest cięty.
Po odwiedzinach w szkółkach zła jestem, że nie wzięłam dereni kelsey i krwawnic robert , no gdzieś bym upchała Ale będziemy jeszcze jechać po pięciorniki więc może coś będzie jeszcze
Ewa, też się cieszę, oczywiście jeszcze nie wszystkie zasypane, bo ten przy polbruku dopiero jest w trakcie prac ale już widać, że to była słuszna decyzja.
Przy polbruku kupiliśmy specjalne rury wzmocnione drenarskie, że można na nie najechać samochodem i powinny wytrzymać. Poprzednie niestety się nie sprawdziły i w czasie ulewnego deszczu zalewało nam polbruk.
Po wykopie przy polbruku już wiem, ze taka ziemia jak na dole może nam się jeszcze trafić. Wyraźnie widać taką warstwę sinej zbitej ziemi a pod nią sączy się woda z warstwy wodonośnej. Widocznie tak tu jest
Ewa, zrobiłam coś dziwnego.
Zamówiłam olchę czarną odmiany Aurea. Nie wiem czy dobrze, zobaczymy... Trochę się boję tych szkodników olszynowych (jest ich dużo). Posadzę w to najgorsze miejsce, oczywiście po przygotowaniu ziemi z obornikiem i żwirkiem
Haniu, też się tak staram ale ta moja "gorsza i bardziej marudna część" jest silniejsza
Wolałabym taki staw niż basen Miałabym dwa w jednym.
No i mam alergię na chlor...
hahha Asiu, no mam tak samo, ale z wiekiem trochę zelżało, już nie wpadam w dziką histerię z powodu dupereli
Jeszcze 20 lat i będę spokojna
Oj cieszą Chociaż jak trzeba podlewać i marnieją w doniczkach to już mniej
Bardzo mi się te judaszowce podobały, wielka szkoda, że u nas nie dałyby rady
Ale trawki też ładne i krzewuszka
Platan rośnie jak na drożdżach, chociaż popękała mu tak dziwnie kora po zimie i nie wiem czy one tak mają czy trochę zmarzł.
Wiosną go pierwszy raz cięliśmy i teraz będziemy ciąć co roku. Trochę się go boję, bo to wielkie drzewo.
Ja tam się nigdy nie nauczę cierpliwości
Róże okrywowe the fairy się rozkręcają. Wśród nich trafiła się jakaś nie the fairy, ale może i dobrze, bo nie jest tak cukierkowo.
Te fairy
Nie the fairy
Kwitną pomarańczowe i żółto-pomarańczowe liliowce.
Czekam aż zakwitną liliowce summer wine
Oglądałam ostatnio, niestety nie pamiętam w którym programie ogrodowym, jak wychwalano zalety olszy czarnej, idealnej na tereny zalewowe i łęgowe. Nie przypominam sobie informacji o nadmiernej ilości szkodników.
Moja hortensja Wims Red wygląda bardzo podobnie.
Bardzo podoba mi się twój tulipanowiec, też się nad nim zastanawiam. Platan klonolistny też bardzo efektowny, nawet nie wiedziałam, że takie są.
Ogród tworzysz piękny, mam nadzieję, że uda wam się zapanować nad tą wodą.
Ja też jestem osobą, która dużo oczekuje (choć mi się wydaje, że nie są to jakieś wygórowane oczekiwania) i niestety bardzo często się rozczarowuję, a potem przeżywam i tłumię wszystko w sobie, bo i tak, mam wrażenie, że to co powiem zawsze obraca się przeciwko mnie.
Olchom woda nie szkodzi, lubią podmokłe tereny. Rosną bez problemów, tylko nie każdy je lubi. Ja mam na działce trzy stare drzewa. Na jedną wspina się winobluszcz, na drugą zwykły bluszcz, a na trzeciej rośnie hortensja pnąca. Mają jeden minus, sieją się i trzeba te siewki usuwać, ale nie jest to aż tak bardzo uciążliwe.