Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w dolinie

Ogród w dolinie

edi75 08:39, 05 lip 2021

Asia zakupy super..zawsze cieszą
Agatorek 20:18, 05 lip 2021

Super zakupy!

Ale ten Wasz platan to duży już ...i ładnie rozgałęziony. Będzie piękny (w sumie już jest).

Cierpliwość...podobno można się jej nauczyć (mi się nie udało )
Roocika 21:36, 05 lip 2021

BASIA8 napisał(a)
Bardzo ładne zakupy poczynilas lubię takie widoki choć teraz chyba ciężko będzie coś posadzić bo deszcz i zimno się zrobiło. Sama w czwartek kupiłam kilka roślinek i czekają na lepszą pogodę. Buziaki zostawiam.

Dziękuję Basiu
Na razie gromadzimy te doniczki i gromadzimy Mam nadzieję, że przyjdzie czas na sadzenie.
U nas jest ostatnio deszczowo ale i bardzo gorąco, straszna duchota.
Buziaki

Martka napisał(a)
Asiu, tulipanowiec E. Gursztyn piękny, ale Wasz platan również prezentuje się okazale Trzcinniki ładne, masz rację, trzeba pchać wózek do przodu, bo stanie w miejscu jest na dłuższą metę frustrujące i tego absolutnie nie lubimy Odwiedziny szkółek zawsze wnoszą powiew świeżości i nadziei do naszych ogrodów dzięki za te zdjęcia pozdrawiam!

Ten tulipanowiec w Szkółce jest ogromny , trochę mnie przeraża, no i widać, że jest cięty.
Po odwiedzinach w szkółkach zła jestem, że nie wzięłam dereni kelsey i krwawnic robert , no gdzieś bym upchała Ale będziemy jeszcze jechać po pięciorniki więc może coś będzie jeszcze

Anda napisał(a)
Dobrze, że dreny działają

Moja teściowa paręnaście lat temu usunęła dużą wierzbę płacząca z ogrodu. Po następnej burzy w ogrodzie miała jezioro. Myślę, że jak posadzisz rośliny mocno pijące wodę i one się rozrosną, to problem wodny będzie rozwiązany

Ewa, też się cieszę, oczywiście jeszcze nie wszystkie zasypane, bo ten przy polbruku dopiero jest w trakcie prac ale już widać, że to była słuszna decyzja.
Przy polbruku kupiliśmy specjalne rury wzmocnione drenarskie, że można na nie najechać samochodem i powinny wytrzymać. Poprzednie niestety się nie sprawdziły i w czasie ulewnego deszczu zalewało nam polbruk.

Po wykopie przy polbruku już wiem, ze taka ziemia jak na dole może nam się jeszcze trafić. Wyraźnie widać taką warstwę sinej zbitej ziemi a pod nią sączy się woda z warstwy wodonośnej. Widocznie tak tu jest

Ewa, zrobiłam coś dziwnego.
Zamówiłam olchę czarną odmiany Aurea. Nie wiem czy dobrze, zobaczymy... Trochę się boję tych szkodników olszynowych (jest ich dużo). Posadzę w to najgorsze miejsce, oczywiście po przygotowaniu ziemi z obornikiem i żwirkiem

HannaR napisał(a)

Też tak mam.
W chwilach rozczarowania powtarzam sobie: "Życie nie musi być idealne, żeby było wspaniałe." To samo staram się myśleć o ogrodzie.

Haniu, też się tak staram ale ta moja "gorsza i bardziej marudna część" jest silniejsza
Roocika 21:43, 05 lip 2021

Alija napisał(a)

Asiu! W przyszłości staw kąpielowy to było by super.
A na razie według mnie suche oczko to bardzo dobry pomysł.
Pozdrawiam.

Alicja, może kiedyś się uda
Wolałabym taki staw niż basen Miałabym dwa w jednym.
No i mam alergię na chlor...

Joann napisał(a)

Haniu, zapamiętuję, może kiedyś, w chwili zwątpienia, zadziała. Ja mam tak, że zawsze widzę niedoskonałości i myślę, że każdy też je widzi. I wbijam sobie do głowy, że wcale tak nie musi być albo "no i co z tego", ale nie pomaga. Ciężki typek ze mnie:I

hahha Asiu, no mam tak samo, ale z wiekiem trochę zelżało, już nie wpadam w dziką histerię z powodu dupereli
Jeszcze 20 lat i będę spokojna

edi75 napisał(a)
Asia zakupy super..zawsze cieszą

Oj cieszą Chociaż jak trzeba podlewać i marnieją w doniczkach to już mniej
Agatorek napisał(a)
Super zakupy!

Ale ten Wasz platan to duży już ...i ładnie rozgałęziony. Będzie piękny (w sumie już jest).

Cierpliwość...podobno można się jej nauczyć (mi się nie udało )

Bardzo mi się te judaszowce podobały, wielka szkoda, że u nas nie dałyby rady
Ale trawki też ładne i krzewuszka

Platan rośnie jak na drożdżach, chociaż popękała mu tak dziwnie kora po zimie i nie wiem czy one tak mają czy trochę zmarzł.
Wiosną go pierwszy raz cięliśmy i teraz będziemy ciąć co roku. Trochę się go boję, bo to wielkie drzewo.

Ja tam się nigdy nie nauczę cierpliwości
Roocika 21:45, 05 lip 2021

A z prac ogrodowych, ogoliłam przywrotniki, szałwie i kocimiętki.
Róże okrywowe the fairy się rozkręcają. Wśród nich trafiła się jakaś nie the fairy, ale może i dobrze, bo nie jest tak cukierkowo.
Te fairy

Nie the fairy

Kwitną pomarańczowe i żółto-pomarańczowe liliowce.

Czekam aż zakwitną liliowce summer wine
Roocika 21:49, 05 lip 2021

Stan hortensji Wims Red

Hortensje Limelight formują pączki
antracyt 21:54, 05 lip 2021

Oglądałam ostatnio, niestety nie pamiętam w którym programie ogrodowym, jak wychwalano zalety olszy czarnej, idealnej na tereny zalewowe i łęgowe. Nie przypominam sobie informacji o nadmiernej ilości szkodników.
ajka 22:03, 05 lip 2021

Moja hortensja Wims Red wygląda bardzo podobnie.
Bardzo podoba mi się twój tulipanowiec, też się nad nim zastanawiam. Platan klonolistny też bardzo efektowny, nawet nie wiedziałam, że takie są.

Ogród tworzysz piękny, mam nadzieję, że uda wam się zapanować nad tą wodą.

Ja też jestem osobą, która dużo oczekuje (choć mi się wydaje, że nie są to jakieś wygórowane oczekiwania) i niestety bardzo często się rozczarowuję, a potem przeżywam i tłumię wszystko w sobie, bo i tak, mam wrażenie, że to co powiem zawsze obraca się przeciwko mnie.
Gosialuk 22:12, 05 lip 2021

U mnie na działce olchy czarne całą wiosnę stoją w wodzie ok 20 cm. Nie widać żeby im to szkodziło.
Alija 23:03, 05 lip 2021

Olchom woda nie szkodzi, lubią podmokłe tereny. Rosną bez problemów, tylko nie każdy je lubi. Ja mam na działce trzy stare drzewa. Na jedną wspina się winobluszcz, na drugą zwykły bluszcz, a na trzeciej rośnie hortensja pnąca. Mają jeden minus, sieją się i trzeba te siewki usuwać, ale nie jest to aż tak bardzo uciążliwe.