Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w dolinie

Ogród w dolinie

Roocika 18:33, 29 sie 2021

Rojodziejowa napisał(a)
Ja jak na takie gdzieś natrafię, to ile się da to usuwam... Wiem, że nie jest to możliwe na całości, ale choć trochę. Mam wrażenie że to jest ogrodowa nicość to szare

Teraz trochę wywozimy ale nie da rady wszystkiego i wszędzie, bo ogrodu nie będzie Zapach też ma nieciekawy...
Juzia 20:27, 29 sie 2021

Ogrodowa nicość.. hahaha!
antracyt 20:33, 29 sie 2021

Rojodziejowa napisał(a)
Ja jak na takie gdzieś natrafię, to ile się da to usuwam... Wiem, że nie jest to możliwe na całości, ale choć trochę. Mam wrażenie że to jest ogrodowa nicość to szare

Określenie idealnie oddaje charakter tego podłoża. Też mi się wydaje, że warto się pozbyć ile się da. Pewnie uda się w to miejsce wprowadzić życie, ale myślę, że to nie jest praca na jeden sezon.
greg66 20:48, 29 sie 2021

Asiu jakie to seslerie bo ja mam trzy różne odmiany już dwuletnie, rozrosły się ładnie. Ty masz chyba jesienną ma bardzo ładne białawe kotki postawione w górę będzie pasować do hortki.
basia3012 22:51, 29 sie 2021

Asiu, tego iłu to nie zazdroszczę. Chyba już wolę mój piach.
Roocika 10:41, 30 sie 2021

Juzia napisał(a)
Ogrodowa nicość.. hahaha!

Juzia a tak po prawdzie to "śmieszno i straszno".
Żeby mnie ta ogrodowa nicość nie ogarnęła w całości
Roocika 10:45, 30 sie 2021

antracyt napisał(a)

Określenie idealnie oddaje charakter tego podłoża. Też mi się wydaje, że warto się pozbyć ile się da. Pewnie uda się w to miejsce wprowadzić życie, ale myślę, że to nie jest praca na jeden sezon.

Zuziu, tu gdzie były lilaki, przed ambrowcem, którego już nie ma trochę mąż tego wywiózł. Zamiast wrzucamy trochę żwiru i obornik przekompostowany. Trochę zostaje, bo to się daje urobić ale połyka każdą ilość obornika i znowu się zestala na skałę, może ten żwir pomoże? Tutaj już było przerabiane ale jak piszesz, trzeba więcej czasu na urabianie.
Kombinujemy, bo przecież całego podłoża nie wymienimy
Już wiem, że na dużej skarpie też to jest.
Roocika 10:46, 30 sie 2021

greg66 napisał(a)
Asiu jakie to seslerie bo ja mam trzy różne odmiany już dwuletnie, rozrosły się ładnie. Ty masz chyba jesienną ma bardzo ładne białawe kotki postawione w górę będzie pasować do hortki.

Grzesiek to właśnie jesienne, idą na frontową Część kupiłam i podzieliłam, a część mam dzięki Basi (dziekuję Basiu)
Roocika 10:48, 30 sie 2021

basia3012 napisał(a)
Asiu, tego iłu to nie zazdroszczę. Chyba już wolę mój piach.

W takim wypadku też uważam, że lepszy. Taka glina, jaką zwykle mamy na myśli, plastyczna i tłusta jest latwiejsza w obróbce niż takie coś, zbite i twarde.
antracyt 11:15, 30 sie 2021

Roocika napisał(a)

Zuziu, tu gdzie były lilaki, przed ambrowcem, którego już nie ma trochę mąż tego wywiózł. Zamiast wrzucamy trochę żwiru i obornik przekompostowany. Trochę zostaje, bo to się daje urobić ale połyka każdą ilość obornika i znowu się zestala na skałę, może ten żwir pomoże? Tutaj już było przerabiane ale jak piszesz, trzeba więcej czasu na urabianie.
Kombinujemy, bo przecież całego podłoża nie wymienimy
Już wiem, że na dużej skarpie też to jest.

Ja bym tam jeszcze dużą porcję kory wrzuciła i wszelkie odpady organiczne.