Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w dolinie

Ogród w dolinie

Dorii 11:45, 30 sie 2021

Roocika napisał(a)

O no widzisz to właśnie to, tak wygląda w miejscach, gdzie nie było ani razu ruszane. Jakiś zestaw wspomagający sprawdza Ci się do rozluźniania tego?

Z tego co wyczytałam to jest to wynikiem zastoin wody deszczowej bądź podsiąkanie. Gdy woda stoi to nie ma dostępu tlenu. U mnie jest w miejscach gdzie był szczyt wzgórza. Z wierzchu zostało sporo zebrane więc jest to podglebie.
Wybieram ile się da a potem dużo piachu, kory, obornika końskiego, skoszonej trawy przeschniętej, suche liście. Nic odkrywczego.
Takie coś miałam w miejscu rabaty klonowej. Niestety za szybko posadziłam i nadal jest tam dość zbita ziemia. Najgorsze że wsadziłam tam cebulowe i teraz nawet strach pomiędzy roślinami spulchnić zbyt głęboko a by się przydało.
Radzę wstrzymać się z sadzeniem, niech się dobrze przegryzie.
Piach mam za drobny, niestety nie potrafię wytłumaczyć co mają mi przywieźć. Jakiś czas temu sąsiad pożyczał piach z mojej hałdy i ten co oddał jest dużo lepszy ale też zamawiał po prostu piach. Ech
Roocika 12:50, 30 sie 2021

antracyt napisał(a)

Ja bym tam jeszcze dużą porcję kory wrzuciła i wszelkie odpady organiczne.

Zuziu, właśnie kora się nie sprawdziła tam, w 2019 przygotowywaliśmy ziemię pod ambrowca i jak w tym roku go wykopywalismy to ta kora wciąż tam była, nieprzerobiona...

Dorii napisał(a)

Z tego co wyczytałam to jest to wynikiem zastoin wody deszczowej bądź podsiąkanie. Gdy woda stoi to nie ma dostępu tlenu. U mnie jest w miejscach gdzie był szczyt wzgórza. Z wierzchu zostało sporo zebrane więc jest to podglebie.
Wybieram ile się da a potem dużo piachu, kory, obornika końskiego, skoszonej trawy przeschniętej, suche liście. Nic odkrywczego.
Takie coś miałam w miejscu rabaty klonowej. Niestety za szybko posadziłam i nadal jest tam dość zbita ziemia. Najgorsze że wsadziłam tam cebulowe i teraz nawet strach pomiędzy roślinami spulchnić zbyt głęboko a by się przydało.
Radzę wstrzymać się z sadzeniem, niech się dobrze przegryzie.
Piach mam za drobny, niestety nie potrafię wytłumaczyć co mają mi przywieźć. Jakiś czas temu sąsiad pożyczał piach z mojej hałdy i ten co oddał jest dużo lepszy ale też zamawiał po prostu piach. Ech

Dorii, to by się zgadzało z tą wodą. Tam jest jakaś warstwa wodonośna, woda się sączy z jednej z tych warstw i jak sie wykopie dół to on się napełnia sam wodą. U nas chyba to obecność rzeczki ma pewnie wpływ na to co się tu znajduje (jakieś nanosy?) Tutaj rosly olszyny i wierzby, one spijały pewnie tą wodę...

Co do żwiru. Teraz sypiemu drobny płukany żwir, ale to zdobyczny. Zrobię Ci w wolnej chwili fotkę jak wygląda.
Moim zdaniem nadaje się też piasek typowo "do betonu", masz tam cały przekrój frakcji, chociaż my go przesiewalismy przez sito, bo są tam też duże kamienie.
Albo poszukaj piachu 0-4 mm lub żwirek.
Piach zasypowy tam też dawaliśmy ale rzeczywiście się nie sprawdził w takich miejscach, bo on też się dodatkowo ubija.
Edit. Np. żwir 2-8 mm, mieszanka. Myślę, że w tym przypadku by się sprawdził. Jak mi się skończy to co mam to będę albo ten piach 0-4 mm brać albo taki żwir.
basia3012 21:35, 31 sie 2021

Roocika napisał(a)

Grzesiek to właśnie jesienne, idą na frontową Część kupiłam i podzieliłam, a część mam dzięki Basi (dziekuję Basiu)

Asiu, jak będzie Ci brakowało to śmiało pisz. Podzielę jakąś kępę.
Roocika 13:06, 01 wrz 2021

basia3012 napisał(a)

Asiu, jak będzie Ci brakowało to śmiało pisz. Podzielę jakąś kępę.

Dziękuję Basiu Muszę się wyrobić z sadzeniem do końca września, mam nadzieję, że się uda
Roocika 13:13, 01 wrz 2021

Dziś wzięłam wolne, po kilku dniach deszczu w końcu przestało padać. Wyszłam pocykać więc zdjęcia, bo jak będę czekać aż wszystko będzie odchwaszczone i zrobione na tip top to nigdy zdjęć nie będzie
Proszę przymknijcie oczy na chwasty i rozgrzebane miejsca. Pracujemy nad tym

Takie cisy pospolite Anna kupiłam przez internet, idą na frontową.

Tyły rozgrzebanej rabaty...

Rozplenice mają kotki. Podoba mi się bardzo ten odcień zieleni.

Trzcinniki brachytrycha będą kwitły.

Roocika 13:19, 01 wrz 2021

Jeszcze trochę rozgrzebanej rabaty. Bardzo się cieszę, że runianki się zaczęły rozrastać. Krwawnice przekwitły. Kukliki niesamowicie się rozrosły robiąc już całkiem zawrty dywan.

A tu posadzone ostatnio "chaszcze" w postaci sadźców konopiastych i wiązówek błotnych, posadzone wiosną sadźce czekoladowe też tu rosną.

Ostatni grab fastigiata już się robi żółty ale zauważyłam, że te rosnące przy ulicy też mają ten kolor.

Małe zielone gąsienice zjadły liście wszystkim orlikom Czy orliki puszą wiosną nowe liście?
Roocika 13:22, 01 wrz 2021

Tawulce pogięte na stanowisku wilgotny półcień/cień- cudnie się rozrastają. Tutaj są najpiękniejsze.

Widok od tyłu rabaty...

Kalina Shasta i liliowce.

Roocika 13:25, 01 wrz 2021

I dalej w stronę platana...

Jeżówki są oszałamiające, trochę je ten deszcz położył i połamał ale i tak są piękne, nie mogę się na nie napatrzeć.

Róże jeszcze nie zakwitły drugi raz, mam nadzieję, że jak słońce trochę wyjdzie to otworzą pąki.

Roocika 13:31, 01 wrz 2021

Tu rozgrzebana rabata (tu rósł kiedyś ambrowiec i lilaki palibin), stąd zostało wywiezione sporo ziemi...
Mam w palnie posadzić tu olszę czarną Aurea, rdest wężownik i przywrotniki.

Hortensja Wims Red

Trochę ogólnych widoków, proszę wybaczcie chwasty, nie nadążam, cały sezon próbuję odchwaścić dół skarpy, bezskutecznie, ciągle mnie coś odciąga... No nic, chwasty nie uciekną...

Tutaj tawulce pogięte, na stanowisku słonecznym (wystawa południowa), komunikują już jesień, dalej irga, która już na prawdę się ładnie zagęściła.
Ostatnio rozkładam wszędzie worki-tam gdzie nie ma roślin, zagłuszają chwasty.

Roocika 13:36, 01 wrz 2021

Środkowa skarpa....

Niektóre liście grujecznika są ogromne...

Platan klonolistny

Tulipanowiec Edward Gursztyn na frontowej