Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w dolinie

Ogród w dolinie

Roocika 16:40, 04 wrz 2021

Agatorek napisał(a)
Ha ha, fajnie rozmieściłaś te kaktusy . Podoba mi się .

A choiny to rzeczywiście masz bardzo gęste. Rosną jak na drożdżach.

W tym roku mocno urosły, te deszcze im sprzyjały.

Juzia napisał(a)
3m od pieńka to ciut maławo....chyba?

Juzia, lepiej by było chociaż metr dalej ale nic mi z ustawieniami nie wychodzi. Musiałabym je w linii ustawić...

Już sama nie wiem co z tymi grujecznikami zrobić
Roocika 17:09, 04 wrz 2021

To chyba muszę przemyśleć te grujeczniki na nowo W wątku grujecznikowym znalazłam info, że optymalnie 5 m od.
Mogłabym ciąć od strony choin? Muszę sprawdzić, czy da się jeszcze przesunąć.
Co za dylematy
Juzia 18:35, 04 wrz 2021

Nie zapominaj, że choiny też rosną
Roocika 18:44, 04 wrz 2021

Juzia napisał(a)
Nie zapominaj, że choiny też rosną

Juziu, wiem wiem mogłabym je ciąć od strony choin, razem z choinami, takie info też znalazłam od Danusi w wątku grujecznikowym.
W każdym razie jutro rano znowu poprzymierzam
Nie chciałabym trzymać ich w donicy kolejna zimę...
Juzia 19:38, 04 wrz 2021

No lepiej nie kusić losu

A czemu bliżej trawnika nie posadzisz?
Martka 19:52, 04 wrz 2021

Ciąć można, ale jak już będą wyższe, powyżej 3m, to już chyba nie będzie łatwe? Świetnie, że wstawiłaś plan, nie mogłam ze zdjęć przyporządkować sobie co jest gdzie, teraz już widzę oczyma wyobraźni tę przestrzeń. Nie mogę tylko zlokalizować na mapie, gdzie chcesz posadzić te grujeczniki? ... I czytałam, że one z wiekiem robią się dość rozłożyste, znalazłam inf., że osiąga szerokość 5-7m. To oznacza, że zakładając, że choiny będziesz cięła, dobrze byłoby zachować odległość min. 3m od nich.  

Edit: Podobno starsze egzemplarze bywają często szersze niż wyższe. Wyobraź sobie te drzewa za lat kilka... pięknie będzie!

https://www.mein-schoener-garten.de/sites/default/files/styles/inline_scaled_l/public/lebkuchenbaum-wuchs-florapress_01444441.jpg?itok=78pSYjWh

Edit 2: Przypomniało mi się, że u Danusi cztery grujeczniki posadzone są w rogach czworokąta, może wcale nie musisz sadzić Twoich obok siebie? Nie mówię, że od razu w czworokąt
Roocika 21:28, 04 wrz 2021

Juzia napisał(a)
No lepiej nie kusić losu

A czemu bliżej trawnika nie posadzisz?

Juziu, chyba się boję, że będzie za blisko domu i za jakiś czas cień za duży będzie. Już teraz popołudniu na działce mam cień od tych dużych drzew. Pod grujecznikami chciałam tam coś jeszcze posadzić... Ten po prawej jak go wysunę to zasłoni buka (biorąc pod uwagę perspektywę, z której najczęściej patrzę).
Trawnik musi póki co zostać bo korzystamy (dzieci, pies).

Martka napisał(a)
Ciąć można, ale jak już będą wyższe, powyżej 3m, to już chyba nie będzie łatwe? Świetnie, że wstawiłaś plan, nie mogłam ze zdjęć przyporządkować sobie co jest gdzie, teraz już widzę oczyma wyobraźni tę przestrzeń. Nie mogę tylko zlokalizować na mapie, gdzie chcesz posadzić te grujeczniki? ... I czytałam, że one z wiekiem robią się dość rozłożyste, znalazłam inf., że osiąga szerokość 5-7m. To oznacza, że zakładając, że choiny będziesz cięła, dobrze byłoby zachować odległość min. 3m od nich.  

Edit: Podobno starsze egzemplarze bywają często szersze niż wyższe. Wyobraź sobie te drzewa za lat kilka... pięknie będzie!

https://www.mein-schoener-garten.de/sites/default/files/styles/inline_scaled_l/public/lebkuchenbaum-wuchs-florapress_01444441.jpg?itok=78pSYjWh

Edit 2: Przypomniało mi się, że u Danusi cztery grujeczniki posadzone są w rogach czworokąta, może wcale nie musisz sadzić Twoich obok siebie? Nie mówię, że od razu w czworokąt

Marta, nagryzdalam dla Ciebie w komórce na szybko, bardzo na oko...

Niebieskie kółko grujecznik, czerwone- buk Rohanii, czarne mazaje to pole brzóz (strona południowa).
Pozostałe grujeczniki muszą się zmieścić pomiędzy bukiem a korona drzewa z numerem 3 (to będzie olszyna).
Te żółte koła to orientscyjny plan na kształt rabat, takie dwa koła połączone miękko...(nie dzyndzlem tylko półkolem w miejscu przewężenia).

Plan był kiedyś taki- na choiny jakieś 1,5 metra promień.
O cięciu to raczej myślałam tylko od strony choin.
Sama już nie wiem zaczynam się w ogóle wahać co zrobić i brak ostatecznego planu na ten ogród mi doskwiera...

Ps. Dziękuję za link
PS2. A masz gdzieś link do tego ogrodu Danusi? Brałam tylko pod uwagę jedna z realizacji Danusi, gdzie posadziła to drzewo blisko Serbów w rogu i pisała, że jest z tamtej strony cięty Ale sama radziła innym posadzić 5 m od płotu/iglaków i ten mój tak rośnie
Martka 21:42, 04 wrz 2021

Asiu, znacznie lepiej, skrobnij jeszcze, gdzie masz północ Edit: już widzę, brzozy od północy.
Edit: Ogród Danusi to "Moja Anglia", mam tylko taką słabą fotkę z drugim planem, wokół oranżerii są posadzone w "narożnikach" cztery ambrowce, widać tu w prawym górnym rogu zdjęcia dwa, z przodu przed oranżerią też dwa. Nie mam lepszego ujęcia.

Edit: dumam coś skrobnę niebawem
Roocika 23:30, 04 wrz 2021

Martka napisał(a)
Asiu, znacznie lepiej, skrobnij jeszcze, gdzie masz północ Edit: już widzę, brzozy od północy.
Edit: Ogród Danusi to "Moja Anglia", mam tylko taką słabą fotkę z drugim planem, wokół oranżerii są posadzone w "narożnikach" cztery ambrowce, widać tu w prawym górnym rogu zdjęcia dwa, z przodu przed oranżerią też dwa. Nie mam lepszego ujęcia.

Edit: dumam coś skrobnę niebawem

Marta Dzięki, myślałam, że o inny chodzi ogród
Strzałka wskazuje północ, brzozy są na południu
mrokasia 07:32, 05 wrz 2021

Widzę, że tu grujeczniki na tapecie .
Nie pomogę za bardzo bo ja tak ze zdjęć i planów to nie umiem. Ale faktycznie, musisz wziąć po uwagę, że to duże drzewa rosną.